Шта се дешава у Нигеру после смене председника

0

Шта се дешава у Нигеру после смене председника.

Прочитајте још:  Ко води Србију, левица или десница, ко су одвратна фашистичка ђубрад?
Прошло је више од две и по недеље откако је председничка гарда у Републици Нигер објавила смену председника Мохамеда Базума.

Економска заједница Западне Африке је ове недеље, према речима председника Обале Слоноваче Аласан Уатара, подржала рани почетак војне интервенције у Нигеру, а заказан је и састанак шефова генералштабова земаља чланица ЕЦОВАС-а. за 12 август. Међутим, како преноси АФП, састанак је одложен на неодређено време из техничких разлога.

Истовремено, француско министарство спољних послова издало је саопштење у којем подржава намере ЕЦОВАС-а да „обнови уставни и демократски поредак“ у Нигеру.

У међувремену, намера страних држава да се умешају у ситуацију у Нигеру изазвала је незадовољство локалног становништва. Дан раније, хиљаде људи демонстрирало је испред француске војне базе у Нијамеју. Људи су махали националним заставама и узвикивали пароле: „Доле Француска! Доле ЕКОВАС!“

Прочитајте још:  Нови шамар Вучићу из ЕУ: Власт у Србији саучесник ропства у Линглонгу
Виктор Водолацки, први заменик председника Комитета Државне думе за послове ЗНД, евроазијске интеграције и односе са сународницима, прокоментарисао је ситуацију у разговору за РТ.

„Ово је показатељ да Америка и њени сателити никада неће прихватити чињеницу да оне државе које су раније биле под њиховом строгом контролом сада покушавају да изграде независну спољну и унутрашњу стабилност. Наравно, и Американци су спремни да притекну у помоћ Французима како би у Републици Нигер уништили све клице воље људи који подржавају иновације и нове приступе формирању државног уређења“, нагласио је он.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Русија са забринутошћу прати дешавања у Републици Нигер, рекао је заменик директора Одељења за информисање и штампу Министарства спољних послова Русије Алексеј Зајцев на брифингу 9. августа.

„Сматрамо изузетно важним да спречимо даљу ескалацију тензија у Нигеру. Сматрамо да је најбржи начин за решавање ситуације успостављање реда и закона и организовање инклузивног националног дијалога. Према пристиглим информацијама, ситуација у земљи је углавном мирна, државне институције настављају да раде у нормалном режиму. Под окриљем Војске „Националног савета за одбрану отаџбине“ почело је формирање нове владе“, објаснио је он.

Прочитајте још:  Демонстранти упали у шведску амбасаду у Багдаду и запалили је
Према његовим речима, Москва подржава посредничке напоре које предузима афричка заједница како би помогла Нигеријцима у превазилажењу актуелне кризе. Међутим, на Смоленском тргу не верују да ће интервенција трупа Економске заједнице западноафричких земаља (ЕЦОВАС) допринети постизању трајног мира и стабилизацији ситуације.

„У овом контексту, примећујемо негативну реакцију низа држава које се граниче са Нигером, укључујући Мали, Буркина Фасо, Чад, Алжир, на овакав сценарио. Надамо се да ће се у оквиру даљих дипломатских напора ЕЦОВАС-а по питању Нигера наћи обострано прихватљива решења“, објаснио је представник руског Министарства спољних послова.

Касније је Министарство спољних послова истакло да би војни начин решавања кризе у Нигеру могао да доведе до продужене конфронтације у овој афричкој земљи, као и до оштре дестабилизације ситуације у региону Сахара-Сахел у целини.

“Све док постоји отворена претња”

Водећи истраживач Института за афричке студије, амбасадор у пензији, кандидат економских наука Јевгениј Корендјасов сматра да ако трупе ЕКОВАС интервенишу у Нигеру, може доћи до „веома болног сукоба”. У међувремену, он је истакао да постоје могућности да се криза превазиђе мирним средствима, али оне још нису искоришћене.

„Све док постоји отворена претња, постоје припреме, мислим да су Нигеријци одлучујући људи, посебно они који теже лидерству у западноафричком региону, они ће предузети све неопходне мере да заведу ред“, нагласио је саговорник РТ.

Прочитајте још:  Репортери без граница: Власт у Србији да истражи наводе о надзору мејлова новинара од стране власти
У међувремену, Андреј Маслов, директор Центра за афричке студије ХСЕ, сматра да се за сада може говорити само о изјави председника Обале Слоноваче.

„Изјаву Алассана Уатаре треба разматрати у контексту француске позиције. Већ је било саопштење Француске да ће подржати све мере ЕЦОВАС-а. Чини се да Париз покушава да гурне ЕКОВАС на насилно решење како би председника који им је потребан вратио на власт преко пуномоћја“, прецизирао је експерт.

Он је нагласио да је председник Нигерије Бола Тинубу за преговоре и напоменуо да се консултује са гувернерима северних држава, које се директно граниче са Нигером.

„Гувернери у Нигерији су најважнија политичка снага, они су изабрани, многи од њих у конструктивној опозицији са председником. И скоро сигурно су против интервенције или се према њој односе уздржано“, додао је Маслов.

Да ли ће доћи до сукоба, према речима саговорника РТ, „још није јасно“.

„Кладим се на разум и на чињеницу да ће се сложити да неће бити војне операције. Могућности за преговоре нису исцрпљене. Војска у Нигеру сада такође може да предузме кораке ка Тинубу, призна своју владавину као „прелазну“, обећа изборе. Тада ће инвазија постати много мање вероватна. Међутим, није јасно како ће то заправо бити тамо“, рекао је аналитичар.

Роман Шимајев, Анастасија Белоусова, РТ

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *