Осуде ЕУ и Приштине, тражене мере против Србије: Бурна расправа у ЕП о ситуацији на КиМ

0
европски

(фото:НСПМ)

Осуде ЕУ и Приштине, тражене мере против Србије: Бурна расправа у ЕП о ситуацији на КиМ.

Прочитајте још:  Чудесна дела Свети Сава завештао је свом народу: Данас је Савиндан, један од највећих празника у Срба
У Европском парламенту у току је бурна седница на којој се расправља о последњим дешавањима на Косову и Метохији и на којој су говорници позвали на успостављање мира и стабилности и повратак дијалогу, али и на пуну истрагу и повлачење српске војске и привођење правих одговорних.
Шпански државни секретар Паскал Наваро Риос који је као председавајући отворио расправу подсетио је да је високи представник ЕУ за спољну политику и безбедност Жозеп Борељ позвао обе стране на успостављање мира и повратак дијалогу, док је европски комесар за хуманитарну помоћ Јанез Ленарчић истакао да је важно да се Београд и Приштина уздрже од свих активности које би могле да доведу до ескалације ситуације.
„ЕУ је позвала обе стране да предузму конкретне мере за деескалацију која је потребнија него икада, као и да је потребно починитеље привести правди. Та деескалација не треба да буде изговор да се одустане од дијалога за нормализаију“, рекао је он.
Прочитајте још:  Запад је дао зелено светло састанку председника Србије и Црне Горе како би се Београд отргнуо од Москве
Известилац ЕП за Србију Владимир Билчик рекао је да стање на терену озбиљно ескалира, као и да у последњих 10 година ниje било таквог насиља.
„Потребна је детаљна истрага. Обе стране имају огромну одговорност да се врате у дијалог“, рекао је Билчик и нагласио да је доласком Аљбина Куртија на власт дијалог почео да се отеже.
„Морамо открити шта се тачно догодило и требају нам објективне чињенице. Не треба нам површно додељивање кривице. Дестабилизација Балкана одговара Путиновој Русији. Једино решење је повратак за преговарачки сто и дијалог“, закључио је Билчик.
Прочитајте још:  Порука из Немачке: Хитно решити проблем Албанаца на југу Србије
Француски европосланик Жан Лик Лакапел истакао је да је у сукобу посебно одговорна ЕУ, а са друге стране влада тзв. Косова.
„Прошлог пролећа Курти се одлучио на провокацију да именује градоначелнике у неколико општина и тако маргинализује српско становништво на КиМ које је колевка српског народа. Полиција је то брутално спровела у дело. Пружам пуну подршку српском народу. Треба санкционисати Куртија. Он је недавно рекао да нема алтернативе ЕУ и 300 напада од којих су неки били посебно озбиљни против српског становништва, ниједан од њих није имао последице. Треба да отворимо очи пред косовским потезима. За нас нема смисла да се та наводна земља интегрише у ЕУ“, рекао је он.
Мађарски европосланик Андор Дели рекао је да је стање крајње напето и сложено и да најновији трагични догађаји показују да се решење мора наћи што пре могуће, као и да су важна објективна и непристрасна истрага.
„Све ово су симптоми већих проблема, а то је ЗСО. Стварање ЗСО је велики проблем, постоји од 2013. и Бриселског договора. Постоји читав низ конвенција које би требало да загарантују статус тих заједница и поштовање копенхашких критеријума. Након скоро десет година преговора, сада је на влади у Приштини да направи одлучујући следећи корак“, рекао је он.
Прочитајте још:  Двоцифрена инфлација у Србији и пад животног стандарда
На седници је било и европосланика који су били најгласнији у осуди и пребацивању кривице на Србију, међу којима су били најгласнији Тонино Пицула (Хрватска), Виола фон Крамон (Немачка), Илхан Кјучук и Ангел Џамбарски (Бугарска) који су тражили да се Србија осуди, да се против ње уведу мере или обуставе инфраструктурни пројекти.
Бонус видео
https://www.youtube.com/watch?v=Zxw5Xi-UiSE&t=2s

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *