ИЗРАЕЛСКЕ СНАГЕ СУ ПУЦАЛЕ НА ВЛАСТИТЕ ЦИВИЛЕ, КАЖЕ ПРЕЖИВЕЛА ИЗ КИБУЦА (Globalresearch)

0
преживела

Израелка која је преживела 7. октобра, напад Хамаса на насеље близу границе Газе, каже да су израелски цивили „несумњиво“ убијени од властитих снага безбедности.

То се десило када су израелске снаге, ушле у жестоку ватрену борбу са палестинским борцима у кибуцу Бе ери и без разлике пуцали неселективно на палестинске борце и на израелске заробљенике.

„Они су елиминисали све, укључујући таоце“, рекла је на израелском радију. „Била је огромна унакрсна ватра“ и чак тенковског гранатирања.

Жена од 44 године и мајка троје деце Јасмин Порат, рекла је, да су прије тога она и други цивили држани заробљени неколико сати од стране Палестинаца и потом „хумано“ поступали с њима. Она је побегла са оближњег „Нова“ концерта.

Снимак њеног интервјуа са радијског програма Хабокер Хазех („Ово јутро“) са домаћином Арјехом Голаном са државне радиостанице Кан, већ циркулише друштвеним мрежама.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Интервју је преведен од стране „The Electronic Intifada“ (на енглески језик) те га можете послушати са енглеским титловима у овом видеу, а транскрипт је на крају чланка: „Israeli forces shot their own civilians, kibbutz survivor says“ („Израелске снаге су пуцале на властите цивиле, каже преживела из кибуца”): https://www.youtube.com/watch?v=3cPeRSVgUpQ

Значајно, интервју се не налази у онлајн верзији[1] Хабокер Хазех за 15. октобар у епизоди у којој је очигледно емитован.

Могуће да је цензурисан због експлозивне природе интервјуа.

Порат, која је из Кабрија, насеља близу лебанске границе, несумњиво је искусила грозне ствари и видела многе убијене цивиле. Њен властити партнер, Тал Катз је међу мртвима.

Међутим, њен извештај побија израелску службену причу о намерном и безобзирном убијању од стране палестинских бораца.

Иако није више на Кановом вебсајту, мало има сумње у аутентичност интервјуа.

Најмање један од налога на твитеру на хебрејском језику је поставио[2] део интервјуа на твитеру, сада службено званом „Х“, и оптужио је Кан да функционише као „медиј у служби Хамаса.“

Порат је такође дала свој интервју[3] у израелске новости Маарив.

Међутим, прича из Маарива, објављена 9. октобра, не спомиње конкретно цивиле који су убијени од израелских снага.

Након пола сата интервјуа за израелски канал 12 у уторак, Порат је говорила о интензивној пуцњави након што су стигле израелске снаге. Порат је сама добила метак у кук. https://www.youtube.com/watch?v=fghF54maONw

„Хумано“ поступали
Не само да Порат наводи Кану да су Израелци убијени у тешком противнападу од израелских снага безбедности, него она такође наводи да она и други заробљени цивили су добро третирани од стране палестинских бораца.

Порат је присуствовала „Нова“ концерту када је Хамасов напад започео са ракетама и моторизованим параглајдерима. Она и њен партнер Тал Катз су побегли аутомобилом у оближњи кибуц Бе ери где су се десили многи догађаји која она описује у њеном медијском интервјуу.

Према речима Порате у разговору за Маарив, она и Катз су првобитно потражили склониште у кући пара именом Ади и Хадас Даган. Након што су их палестински борци пронашли они су сви одведени у другу кућу, где је већ шест људи држано као заробљеници и једна особа је била мртва.

Порат је рекла да јој је супруга убијеног мушкарца, „рекла да када су они (Хамас борци) покушали да уђу, он је покушао да их спречи да уђу ухвативши се за врата. Они су потом пуцали у врата и он је убијен. Нису да погубили.“

„Они нас нису мучили. Хумано су поступали с нама,“ Порат је објаснила запањеном Голану у Кан радио интервјуу.

„У то време мислим да су нас чували“, рекла је. „Дали би нам нешто за пиће тамо и вамо. Када су видели да смо нервозни они би нас умиривали. То је било врло застрашујуће, али нико није поступао насилно према нама. На срећу ништа ми се није десило од онога што сам чула у медијима.“

„Они су били врло хумани према нама“, Порат је рекла на интервју за Канал 12. Сетила се да јој је један палестински борац, који је говорио хебрејски јој „рекао: „Погледај ме добро, ми вас нећемо убити. Желимо да вас одведемо у Газу. Нећемо вас убити. Тако да будите мирни, нећете погинути.“ То је било оно што ми је рекао.“

Прочитајте још:  Неочекиван расплет – хабадовац Џаред Кушнер, зет Трампов, предложио му да призна пораз

„Ја сам била мирна, јер сам знала да ми се ништа неће десити“, она је додала.

„Рекли су нам да нећемо погинути, да ће нас одвести у Газу и да ће нас следећег дана вратити на границу,“ Порат је рекла Маариву.

У интервју за Канал 12, Порат је објаснила да иако су сви Палестински борци имали напуњено оружије, никако није видела да су они убијали заробљенике или нешто слично.

Као додатак томе што су заробљеницима давали воде, она је рекла да су их борци пуштали напоље на травњак, зато што је била врућина, посебно што је струја била искључена.

Млади и уплашени
Око осам сати након почетка Хамас напада и око пола сати након Поратовог позива полицији, израелске снаге су стигле и хаос је наступио, Порат је рекла Кану.

„За почетак није било (израелских) снага безбедности с нама“, Порат се сећала, навевши да је први њен позив полицији завршио без одговора. „ Ми смо били они који позвали полицију заједно са отмичарима, јер су отмичари желели да полиција стигне. Зато што је њихов циљ био да нас киднапују и одведу у Газу.“

„Они су сматрали да војници неће убити таоце. Тако да су желели да оду с нама живи и да то полиција допусти“, Порат је рекла за Канал 12.

Иако је израелских заробљеника било само десетак, Порат је добила упуту да каже израелској полицији да је њих укупно 40 држано као таоци, од стране Хамасових бораца, којих је било између 40 и 50 људи углавном у својим 20-им годинама, по процени Пората. Они су сами били млади и уплашени, рекла је Каналу 12.

Борац кога је Порат описала као команданта у својим 30-им је затражио да прича са полицијом и причао је са израелским официром, који је говорио арапски језик.

Након кратког разговора, четири десетине или више палестински бораца и неколицина израелских заробљеника су чекали долазак војске, док су се неки из групе раштркали напоље у башту, због олакшања од послеподневне жеге.

Пљусак метака, граната и тенковских пуцњева
Израелске снаге су најавиле свој долазак пљуском пуцњева, изненадивши борце и њихове израелске заробљенике.

„Били смо напољу и одједном је нагрнуо читав пљусак метака на нас од стране (изралеске јединице) ЈАМАМ. Сви смо почели да бежимо у заклон“, Порат је рекла за Канал 12.

Порат је рекла да се предала израелским војницима пола сата након жестоке ватрене битке која се састојала од „десетине и стотине и хиљаде метака и граната које су летиле зраком,“ те да је један од палестинских бораца, командант, одлучио да се преда и користио њу, због тога као живи штит.

„Он је кренуо да се свлачи,“ Порат је навела Кановом Арјеу Голану. „Позвао је и почео да излази из куће са мном, под ватром. У то време сам викала (израелским командосима) … да би ме чули, да престану пуцати.“

„И тада су ме чули и престали су пуцати,“ она је додала. „Видим људе из кибуца на травњаку. Тамо је пет или шест таоца који леже на земљи напољу, као овце за клање, између пуцњаве наших командоса и терориста.“

„Терористи су их упуцали?“ Голан је упитао.

„Не, они су убијени унакрсном ватром,“ Порат је одговорила. „Разумите да је била огромна унакрсна ватра.“

Голан је потом упитао: „Тако да су их наше снаге могуће убиле?“

„Несумњиво“, бивша заробљеница је одговорила, и додала, „Они су елиминисали све, укључујући таоце зато што је била огромна унакрсна ватра.“

„Након луде унакрсне ватре, две тенковске гранате су испаљене у кућу. То је мала кибуц кућа, ништа велико,“ Порат је објаснила.

Порат и мушкарац који ју је извео као заробљеника, су обоје преживели. Палестинац је заробљен од израелских снага. Али према Порату, готово сви други у размени су убијени, рањени или нестали, за које верује да су одведени у Газу.

Порат је рекла Кану да је она изгубила неколико пријатеља који су били на концерту, људе које је редовно виђала на забавама израелске музичке „тренс“ сцене.

„Бесна сам на државу и бесна сам на војску,“ Порат је рекла за Маарив. „Након 10 сати кибуц је напуштен.“

Прочитајте још:  Путин: За све Украјинце руско држављанство по убрзаној процедури

Уједињени америчко-израелски труд да прикажу Хамас горим од ИСИС-а, да би оправдали изралески геноцид[4] против цивилног становништва у Гази овиси о томе да међународна јавност не види и не чује извештај као овај од Поратове.

Израелски челници, који су већ под жестоким критикама, јер нису успели предвидети и спречити Хамасову офанзиву, такође неће желети да њихове катастрофалане грешке буду увећане сазнањем да су многи Израелци који су погинули можда убијени од „пријатељске ватре“ у катастрофалном израелском протунападу.

Ханибалова директива?
Шалех ал-Ароури, Хамасов виши војни командант, се директно осврнуо на изаелску тврдњу да су његови борци намеравали да намерно убијају што више цивила.

Израелска пропагандна кампања је укључивала језиве приче[5] за које никакви докази нису дани, тј. да су Палестинци отсекли главе неколицини Израелских беба те да су жене силоване.

Ал-Ароури је рекао у интервју[6] за Ал Џазиру у уторак да борци његове организоване војне снаге, бригада Касам, су били под стриктним протоколом да ни на који начин не повређују цивиле.

Али ал-Ароури је рекао да након што је изралелска дивизија Газе, тј. војна јединица која окружује појас Газе, се расула пуно брже него што је очекивано, народ Газе је пожурио према граничном подручју након што су сазнали да је он отворен, узрокујући хаос. Он је рекао да је ово могуће укључивало и друга наоружана лица која нису део Касама.

Ал-Ароури је рекао[7] да је ово натерало борце Касама да се сукобе с војницима, чуварима насеља и наоружаним становницима, што је довело до смрти цивила.

Ал-Ароури је такође признао могућност да је Израел користио такозвану „Ханибалову директиву“[8], тј. протокол који допушта израелским снагама да користе огромну силу да убију своје властите заробљене војнике да не би допустили да буду заробљени.

Образложење за Ханибалову директиву је да се избегне допустити непријатељу да има заробљенике који се могу користити у преговорима о размени заробљеника.

Међутим, у овом случају, ако је директива спроведена од стране израелских снага, била је кориштена против цивила.

Ал-Ароури је рекао Ал Џазири, „Ми смо сигурни да су младићи (борци) бомбардовани заједно са заробљеницима који су били с њима.“

Поратов извештај, између осталог[9], наглашава потребу за независним истраживањем, какву Израел засигурно неће никада допустити.

Садашњи пропагандни наратив је једноставно превише вредан геноцидарима у Тел Авиву.

Транскрипт Кановог интервјуа са Јасмин Порат
Јасмин Порат: Већ сат времена су 10 терориста ударали по ојачаној сигурносној соби. Чула се вриска на арапском језику и то је био веома напет сат. И осећали смо велики страх који је неописив. Након сат времена они су успели да пробију унутра и узели су четворо од нас у оближњу кућу где је већ било осам додатних таоца. Придружили смо се овима осам и било нас је око 12 таоца са 40 терориста који су нас чували. Скраћујем причу.

Арјех Голан: Да ли су вас злостављали?

Јасмин Порат: Нису нас злостављали. Поступали су према нама веома хумано, значи …

Арјех Голан: Хумано? Заиста?

Јасмин Порат: Да, под тим мислим да су нас чували. Дали би нам нешто за пиће тамо и вамо. Када су видели да смо нервозни, они би нас умиривали. То је било веома застрашујуће, али нико нас није поступао насилно према нама. На срећу ништа ми се није десило као што сам чула у медијима.

Арјех Голан: Ужасне, ужасне ствари су се догодиле.

Јасмин Порат: Тачно. Али након три сата накратко на почетку није било (израелских) снага безбедности с нама. Ми смо били они који су позвали полицију заједно са отмичарима, јер су отмичари желели да полиција дође. Зато што је њихов циљ био да нас киднапују и одведу у Газу.

(Сметња или прекид сигнала)

Јасмин Порат: У међувремену један од терориста је одлучио да се преда, терориста с којим сам успоставила контакт. У току од ова два сата ја сам се повезала са некима од отмичара, с онима који су чували таоце.

Арјех Голан: Да.

Јасмин Порат: И он је одлучио да користи мене као живи штит. Одлучио је да се преда. Ја нисам свесна тога у томе моменту, у ретроспективи. Почиње се свлачити, узима, зове ме и креће са мном из куће, под ватром. У то време ја вичем ЈАМАМ-у (израелским командосима) да би ме могли чути и они престају да пуцају.

Прочитајте још:  Сирија: Немогућа нормализација односа са Турском без окончања окупације

Арјех Голан: Да.

Јасмин Порат: И онда ме они чују и престају да пуцају. Видим на травњаку, у башти људе из кибуца. Тамо је пет или шест таоца који леже на земљи напољу, као овце за клање, између пуцњаве наших (бораца) и терориста.

Арјех Голан: Терористи су их упуцали?

Јасмин Порат: Не. Они су убијени унакрсном ватром. Разумите да је била огромна унакрсна ватра.

Арјех Голан: Тако да су их наше снаге могле убити?

Јасмин Порат: Несумњиво.

Арјех Голан: Када су они покушали да елиминушу отимаче, Хамас?

Јасмин Порат: Они су елиминисали све, укључујући и таоце. Јер је била огромна унакрсна ватра. Ја сам ослобођена око отприлике 5:30. Борба је очито завршила око 8:30. Након луде унакрсне ватре, две тенковске гранате су испаљене у кућу. То је мала кибуц кућа, ништа велико. Видели сте то на вестима.

Арјех Голан: Да.

Јасмин Порат: Није велико место. И у том тренутку сви су убијени. Била је тишина, осим једне особе која је шепала, Хадас (Даган) у башти.

Арјех Голан: Како су сви они убијени?

Јасмин Порат: Од унакрсне ватре.

Арјех Голан: Унакрсне ватре, тако да је могло бити и од наших снага?

Јасмин Порат: Несумњиво.

Арјех Голан: Заиста?

Јасмин Порат: Тако ја верујем.

Арјех Голан: О, то звучи тако лоше.

Јасмин Порат: Да. И сви су мртви.

Арјех Голан: А ви, захваљујући том терористи који је одлучио да се преда …

Јасмин Порат: Управо тако.

Арјех Голан: И ви сте преживели, а сви остали су убијени тамо.

Јасмин Порат: Осим још једне жене која је преживела, пронашли су је касније (trails off). Особа која се бавила догађајем је проверила или тако нешто. Пронашли су је када је подигла главу, међу свим телима. И тада једноставно …

Арјех Голан: А ваш партнер, који је био с вама?

Јасмин Порат: Убијен је.

Арјех Голан: Да ли сте се вратили у Кабри?

Јасмин Порат: Вратила сам се у Кабри и тада је започео хаос тамо.

Арјех Голан: На северу?

Јасмин Порат: Да. Тако да сам сада гост. Угошћена сам на диван начин у кибуцу Еин Харод. И за сада сам овде.

Арјех Голан: Ви сте сада у (Језраелској) долини. У реду. Јасмин, доживели сте грозно искуство.

Јасмин Порат: Да.

Јасмин Порат: И ја …

Арјех Голан: (Прекида) Што се десило са терористом који се предао?

Јасмин Порат: Он је и даље ухапшен, управо је одведен на испитивање да помогне … Знате, он ће бити испитан о оптуженом. И нажалост, још десетина мојих пријатеља су убијени због …

Арјех Голан: (Прекида) Десетина пријатеља?

Јасмин Порат: Да зато што је то заједница тренс сцене, одлазимо на исте забаве. То значи да поред мојег партнера, знам десетине и стотине (Прекид).

Дејвих Шин је аутор „Kahanism and American Politics: The Democratic Party’s Decades-Long Courtship of Racist Fanatics“[10] („Каханизам у Америчкој политици: Деценијама старо Демократске партије удварање расистичким фанатицима“).

Извор:https://www.globalresearch.ca/israeli-forces-shot-their-own-civilians-kibbutz-survivor-says/5836630

Коментар преводиоца: Овај чланак је изузетно битан, јер доказује на овом примеру да су Жидови сами свесно убијали властити народ у недавном Хамас нападу на кибуце. Доказује барем у овом случају, али такође упућује да је то истина и у другим случајевима у недавном хаосу. Било како било, Израел је намерно пропустио Хамас да прође границу Газе, да би направили злочине те потом да би Жидови могли да нападну Газу и тамо направе покољ. Ово је сигурно тако, јер је иначе граница Газе граница која је најзаштићенија од свих на свету: постоји високи зид у висину и у дубину који онемогућује пролаз, затим камере надзиру пролаз, балони који снимају те такође имају сензоре у случају проласка. Сви ови системи су плаћени од САД-а и омогућују безбедносни систем који фунцкионише тако да ако један од њих закаже, други га замењује.

[1] https://www.kan.org.il/content/kan/kan-b/p-9969/

[2] https://archive.ph/CLHdh

[3] https://www.maariv.co.il/news/israel/Article-1043723

[4] https://electronicintifada.net/blogs/maureen-clare-murphy/humanity-failing-palestinians-gaza

[5] https://electronicintifada.net/blogs/ali-abunimah/biden-lied-about-seeing-photos-beheaded-israeli-children

[6] https://www.aljazeera.net/news/2023/10/12/—-

[7] https://electronicintifada.net/blogs/maureen-clare-murphy/israeli-attacks-wipe-out-44-gaza-families

[8] https://electronicintifada.net/tags/hannibal-directive

[9] https://www.middleeastmonitor.com/20231010-dont-worry-im-a-muslim-israeli-recounts-experience-with-hamas-fighter/

[10] https://www.palestine-studies.org/en/node/1654274

АУТОР: Дејвид Шин / Глобалрисрч 

(Превод: Наука и култура)

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *