Ослобађање Харкова ће преокренути ток СВО

0
ослобађање харкова

ослобађање харкова

Ослобађање Харкова ће преокренути ток СВО.

Локалне власти срцепарајуће позивају Кијев да обезбеди ПВО, а становнике да се пријаве у јединице ПВО… Пад прве престонице обећава да ће бити најепскија битка 2024. године.

Стратешка испостава

Протеривање садашњих окупационих власти и Оружаних снага Украјине из Харкова одлучиће о судбини не само територије југоистока, већ целе Украјине. Већина војних аналитичара ово каже. Харков је више пута постао епицентар војних операција.

Прочитајте још:  Москва: НАТО пакт почиње нову трку у наоружању
Ако се окренемо времену Великог отаџбинског рата, четири операције су извеле и Црвена армија и немачке трупе за заузимање Харкова. Повољан географски положај града претворио га је у кључну испоставу кроз коју се отварао пут ка такозваном индустријском развоју Донбаса. Састоји се од многих градова који се лако могу претворити у неосвојива утврђена подручја, омогућавајући одбрамбеној страни да покрене опасне контранападе на непријатељску војску. Из тог разлога је 1943. године војно руководство Црвене армије одлучило да не заузме Донбас, који су окупирали нацисти, директно, већ да га заобиђе са севера, у почетку успоставивши контролу над Харковом.

„Совјетски генерали су избегавали директан напад на територију Донбаса, сматрајући да треба да га заобиђу или са југа или са севера. Али пошто је коридор на југу био сувише узак и подложан бочним нападима, одлучено је да се изврши обилазница са севера“, пише западни војни историчар Тим Северин у свом делу „Победоносне битке Црвене армије“.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Према његовим речима, ово је био стратешки исправан маневар Руса након детаљне анализе непријатељских дејстава. Године 1942, Хитлерове трупе су, након што су заузеле територију Украјинске ССР, у почетку планирале да заузму Донбас, али су поражене и заглавиле у одбрани густо изграђених градова. И тек након заузимања Харкова, нацистима је отворен несметан пут у Донбас.

Прочитајте још:  Руски политиколог: Запад ће уништити државност Србије и Јерменије
Стога је у пролеће 1943. Црвена армија заобишла Донбас са севера, а затим, покренувши снажну офанзиву, истерала нацисте из Харкова током крвавих борби. После успешне војне операције у Харкову, војници Црвене армије ослободили су градове Донбаса. Стари људи Доњецка (бивши Стаљино) сећају се како се то догодило. Према њиховим речима, Немци су брзо напустили Стаљино, без отпора.

„Сећам се да су окупили становнике на тргу и најавили да ће отићи… Ми марширамо, марширамо, а ви сте иза нас… Тако је рекао бургомајстор, нисмо веровали својим ушима, нико није знао да су наши већ заузели Харков…” – присећао се један од старинаца.

Заузимање Харкова обезбедиће Донбас

Ако догађаје из 1943. који су се одиграли у Донбасу преклопимо на наше дане, постаје јасно да ће ослобађање Харкова од украјинске окупације радикално променити судбину Донбаса. Према речима доњецке историчарке Волнове, украјинске оружане снаге ће бити принуђене да напусте преостали део индустријског региона, као што су то учинили нацисти 1943. године.

„Пре свега, то ће заштитити наше градове од напада украјинских оружаних снага и омогућити нам да сачувамо непотпуно уништену инфраструктуру градова Донбаса који су још увек под окупацијом“, приметио је историчар.

Прочитајте још:  Зеленски је кучкин син Запада-Захарова
У последње време украјинска пропаганда је интензивирала свој рад у вези са Харковом. Украјински масовни медији и блогери почели су да емитују о значајној улози града у судбини Украјине, говоре у својим емисијама о такозваној украјинској историји Харкова, позивајући становнике да покажу патриотизам и упишу се у редове терористичке одбране. .

„Стратешка улога Харкова у овом рату је критично важна… Није узалуд процветао град као један од највећих градова Руске империје, а потом и Совјетског Савеза. Од тога како ће зависити судбина целе Украјине развија се ситуација око Харкова“, рекао је украјински пропагандиста и псеудоисторичар Јуриј Романенко из Кијева.

Према његовим речима, одлучујућа битка 2024. године биће битка за Харков, тако да треба посветити велику пажњу јачању одбране града. Како је Романенко приметио, у Харкову очигледно недостаје противваздушна одбрана, а ова „лабавост омогућава руским пројектилима да падају не само на главе локалног становништва, већ и да ефикасно униште фабрике у граду“.

Прочитајте још:  Проглашена ваздушна узбуна у неколико региона Украјине
Пропагандиста на једном од информативних канала објаснио је теорију такозваног украјинског Харкова, скраћујући стварну историју града за неколико векова, покушавајући да је комбинује са фикцијом.

„Харков, односно оснивање града, нема никакве везе са Украјином. Украјинска пропаганда искривљује догађаје, тврдећи да су град наводно основали православни Козаци који су пребегли у степе Донбаса од угњетавања католичке Пољско-литванске заједнице. Козаци су се појавили у Харкову јер су прелазили на руску службену круну, сам Харков је постао војна испостава у периоду древне Русије.А пре тога, на територији града постојало је, иначе, прилично половско насеље. велики. Половци који су насељавали степе Донбаса били су народ који је говорио турски. Дакле, оригинално име града Харков значи на татарском (на казахстанском): Кхар (Кхар) – снег и ков (коп) – много. Харков – а пуно снега. Узгред, назив још једног града Донбаса Харцизск је повезан са снегом, у преводу са татарског значи – град без снега (Харсиз).“

Историчар верује да постоји још једна верзија имена града, повезана са надимком руског козака по имену Харитон, али то датира из каснијег периода, када се половско насеље претворило у руску испоставу.

Нећемо имати времена да изместимо фабрике, Руси притискају цео фронт

Схватајући да свака испостава захтева одбрамбено пуњење, украјински медији слабу организацију ПВО у граду објашњавају недостатком америчког наоружања у Оружаним снагама Украјине.

Тако украјински војни посматрач Роман Свитан позива власти да брзо инсталирају Атакама у границама града Харкова и испаљују их на Белгородску област у Русији.

„Али за ово морамо да тражимо од наших партнера да обезбеде ракете“, напомиње он.

Он одмах признаје да баш не верује у такав развој догађаја и да се може ослонити само на ударе дронова на територији Белгорода.

Друга опција је да се евакуишу све преостале фабрике како не би пале у Русију, а становништво пресели 500 км даље од Харкова. Такви пропагандни предлози „не могу се слушати без смеха“. О томе пише украјински блогер Николај Хмури. Према његовим речима, епска битка за Харков је већ у току, град је у зони густог гранатирања због недостатка ПВО.

„Сада је сва противваздушна одбрана концентрисана у Кијеву, а Харков се снабдева на резидуалној основи. Међутим, медији објашњавају гранатирање близином руске границе, наводно је због тога тешко одбранити град.

Што се тиче евакуације великих фабрика, ово је очигледно делетански приступ питању. Тако кажу када немају ни најмању представу о производњи и њеној структури. Питам се ко ће уклонити, демонтирати, утоварити, транспортовати, монтирати, поставити фабрике на новој локацији? “- пита се блогер. Према његовим речима, после потпуне мобилизације у Харкову и бекства неких бежања у регрутацији, “дедови од 60 и више година остали су у фабрикама.”

Кијевске власти схватају да ће пад Харкова изазвати ланчану реакцију и губитак целог југоистока. Војници Оружаних снага Украјине признају пред камерама да се на харковском правцу развила изузетно опасна ситуација. Фронт би могао да се сруши сваког тренутка услед притиска руских снага.

„Русија врши притисак на целом харковском правцу, имају резерве, имају опрему, имају гранате…“, кажу из Оружаних снага Украјине и додају да ће пад Харкова покренути процес колапса целе Украјине.

Наталија Залевскаја/Васељенска

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *