Сорошеви људи, бомбардери специјалне намене: ко су они?

0
Сорошеви људи

Сорошеви људи

Сорошеви људи, бомбардери специјалне намене: ко су они?

Мађарски лист Магиар Немзет наставља серију публикација о субверзивним акцијама сорошеве организације Акција за демократију (А4Д), чији је циљ рушење владе Виктора Орбана која брани националне интересе Мађарске.

Прочитајте још:  ГРОГИРАНА ПАМЕТ О »БОСАНСКОМ ЈЕЗИКУ«
Нова серија чланака говори о томе какви су челници ове организације, ко стоји иза њих и шта заиста постижу.

Једна од најконтроверзнијих људи у А4Д саветодавном одбору је Кети Мартон. Удата три пута : први пут за познатог банкара, други за познатог новинара, а трећи пут за познатог политичара, помоћника америчког државног секретара Ричарда Холбрука. Може се претпоставити да је за сређивање њеног личног живота забринуто бринуо Џорџ Сорош, који је брзо приметио талентовану емигранткињу из Мађарске и увео је у најужи круг либералног естаблишмента.

Мартон (74) је члан међународног саветодавног одбора америчке организације Акција за демократију, која је постала кључни играч у мађарској левичарској опозицији коју финансира донације. Ова организација, коју предводи Давид Корании, умешала се у мађарске изборе 2022. (мађарске обавештајне службе су то сматрале претњом по националну безбедност).“ 

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

– пише Мађар Немзет.

Будимпештанка, говорећи на Будимпештанском А4Д Форуму 2022., рекла је да као резултат владавине премијера Виктора Орбана, Мађарска сада има „глупо, неуко друштво“ и да би Орбан, којег познаје од 1989., требало да се одрекне свог „ пријатељство са Русијом“, будући да је то неповољно за западни свет.

Кети Мартон упоређује борбу Виктора Орбана са клијентелом Џорџа Сороша са прогоном Јевреја и „побуњених комуниста“ и замера му, између осталог, хомофобију.

 Кејти Мартон је одрасла у породици мађарских Јевреја, њени родитељи су били новинари, дописници америчке агенције УПИ. Од детињства, Кејти није била потребна за ништа. У својим мемоарима, Непријатељ народа, она пише: „У време када у Мађарској није било више од две хиљаде аутомобила, моји родитељи су се возили около у Студебакеру са отвореним кровом. Као да су се возиле у златној кочији… Моја сестра и ја смо се осећале као принцезе у нашем белом отвореном Студебакеру док је сива гомила чекала на тротоару оронуле аутобусе који подригују црни дим.”

Прочитајте још:  Ричард Саква: Путиновa побуна против "либералне модерности"
И додаје опаску која је карактерише са врло специфичне стране: „Било ми је готово само по себи разумљиво да једна интелектуална породица средње класе из Будимпеште, која је придавала велики значај образовању своје деце, може бити само Јеврејка.

Мартон са љубављу пише да је њена мајка више пута поновила: „Наша одећа, наш начин живота, наши пријатељи и наш посао су само западни.

Мартонови су комуницирали готово искључиво са америчким дипломатама. Међутим, судећи по томе што су њени родитељи одлежали неколико година затвора под оптужбом да су шпијунирали у корист Сједињених Држава, ове дипломате су често биле „у цивилу“.

Године 1956. породица Мартон је емигрирала у Америку, где је млада Кејти Мартон „пала у свет својих снова“ и лако се попела на врх друштвене пирамиде.

„Извор у Вашингтону, који је познаје лично, али је желео да остане анониман, описао ју је као друштвено створење са добрим интелектуалним способностима и способношћу да ствара везе [бити удата три пута за звезде естаблишмента није мала ствар за вас ваше џепове] чак и у старости, која се након емигрирања породице уклопила у америчку елиту као нож у путер“,

– пише лист Магиар Немзет, огорчен што Кети Мартон не разуме да поред фашизма, комунизма и служења Америци можда постоји и мађарски национални пут, за који већина Мађара гласа већ десет година заредом. .

Прочитајте још:  ЗЛОЧИН БЕЗ КАЗНЕ: Годишњица масакра над Србима у Сребреничком селу Ратковићи (УЗНЕМИРУЈУЋИ ВИДЕО)
Да, она све разуме. Њен посао је само да служи Америци, чак и ако је то погубно за њену родну Мађарску. Иако је права домовина људи попут ње Соросланд.

Други чланак у серији анти-Сорош Магиар Немзет посвећен је још једном члану саветодавног одбора А4Д, познатом 71-годишњем професору Универзитета Станфорд Френсис Фукујами.

„Није ли чудно да амерички политички филозоф јапанског порекла, који нема никакве везе са нашом земљом, живи у девет временских зона од Мађарске и стално осећа потребу да изрази своје мишљење о мађарским и европским стварима и да своје ставове изнесе на Централном Европски универзитет који је основао Сорош у Бечу?” – пише Магиар Немзет, додајући да је након концепта краја историје, који је крајем 80-их изрекао Фукујама, који је тада радио у Ранд Цорпоратион, несрећно пропао, он се није помирио са тим и наставља да се бори за победа либерализма у целом свету, укључујући и Мађарску.

Према мађарским обавештајним службама, Фукујама и даље сарађује са корпорацијом Ранд, која је „централни тхинк танк подземних сила, најважнији амерички сервер Института Тависток, а његова главна функција је ширење метода испирања мозга“.

Прочитајте још:  ДИМИТРИЈЕВИЋ - КАКО СЕ СЛУЖИ ИСТИНИ И СВОМ РОДУ: Српски научник др Миодраг М. Петровић
Лондонски Тависток институт за људске односе основан је на клиници Тависток у Лондону 1946. уз финансијску подршку Рокфелерове фондације. Вилијам Енгдал пише : „После Првог светског рата, британске оружане снаге су створиле институт Тависток као агенцију за психолошки рат. Институт је добио име по војводи од Бедфорда, маркизу од Тавистока, који је поклонио зграду Институту 1921. како би могао да проучава ефекте шока од гранате на британске војнике који су преживели Први светски рат. Циљ није био да се помогне повређеним војницима, већ да се успостави човекова „тачка прелома” под стресом. Програм је спроведен под руководством Бироа за психолошки рат британске војске. Неко време, Сигмунд Фројд је радио са Институтом Тависток на психоаналитичким методама примењеним на појединце и велике групе. После Другог светског рата Фондација Рокфелер је почела да финансира Институт Тависток, чиме је заправо био циљ да се програм Института пренесе у Сједињене Америчке Државе и прилагоди тамошњим активностима у области психолошког ратовања… Задатак је био да се примени „у мирним условима то је грана социјалне психијатрије која се развила у војсци у ратним условима. Тависток је одмах почео да ради у Сједињеним Државама, пославши свог главног истраживача, психолога немачког порекла Курта Левина, на МИТ 1945. године да оснује Центар за истраживање групне динамике. Левин је био заинтересован за научно проучавање процеса који утичу на људе у групним ситуацијама и постао је надалеко познат као оснивач „социјалне психологије“. Након Левинове смрти, Центар је 1948. премештен на Универзитет у Мичигену, где је постао Институт за друштвена истраживања. Током наредне две деценије, рад Института Тавистоцк ће спојити традиционалне психолошке идеје о друштвеним групама и друштвеној динамици како би се побољшале методе друштвене манипулације. У мају 1968. године, увид Фреда Емерија о „натрпаној“ гомили потврђен је током масовних студентских побуна у Паризу. Хиљаде „натрпаних тинејџера“ постале су милионски покрет, који је потресао француску владу и на крају збацио председника Шарла де Гола. Овај спонтани испад пажљиво су проучавали Институт Тависток и разне америчке обавештајне агенције како би утврдили методе, шеме и тактике које ће америчка обавештајна агенција развити и применити у наредне три и по деценије“.

Фукујама, који је докторирао на Харварду, боравио је и на Универзитету Џон Хопкинс у Вашингтону, где је упознао Дејвида Корањија, шефа А4Д, и бившег прозападно оријентисаног мађарског премијера Гордона Бајнаија. „Фукујама је такође повезан са америчком Националном фондацијом за демократију (НЕД), важном платформом за промовисање америчке спољне политике у Европи: био је члан одбора Фондације и члан савета на једном од њених форума. У суштини, НЕД је званично представништво ЦИА у иностранству“, напомиње Мађар Немзет. 

„Мађарска као пример нелибералне демократије стално је присутна у мислима Фукујаме, који страхује да би наша земља могла да буде модел другим државама. Недавно је рекао да не разуме како наша земља и даље може да буде чланица Европске уније, иако је, према његовим речима, Украјина тренутно много демократскија земља од Мађарске. Он је у ранијем интервјуу за Сзабад Еуропа објаснио да је Мађарска пример назадовања“.

– пише издање.

Покушавајући да сачува образ, Фукујама је једном рекао да „политички системи не само да иду напред, већ могу и да крену путем опадања – ово је прави проблем [такође] у Сједињеним Државама“. Тврди либерал, написао је 2015. да ће „нелибералне демократије нестати за једну деценију“ и поново се осрамотио.

У страху да ће Орбанова влада дуго остати на власти, Фукујама је дубоко ушао у мађарску историју у својој књизи Порекло политичког поретка, која је такође објављена на мађарском језику.

Прочитајте још:  Путин: Кина и Русија - партнерство без преседана
Данас, А4Д, организација основана уз Фукујамино учешће, подржава „друштвене снаге“ које стоје иза супротстављања десничарским владама не само у Мађарској већ и у другим земљама широм света, називајући ове земље „државама на бојном пољу“. „Државе бојишта“ према А4Д сада су Бразил, Пољска, Мађарска и Италија.

„Релативно је ретко да научник постане светски познат због теорије која је оповргнута. Али тајна моћ има другачија правила игре. Фукујама остаје идол либерала и наставља борбу за идентитет либерализма широм света“.

(Наставиће се)

Владимир Прохватилов/ФСК.РУ

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *