„Најтајнији клуб банкара“: шта ради и шта му је прави циљ

0
банкара

У недавном извештају о Међународном институту за банкарске студије , објављеном у Фајненшел тајмсу , новинари су говорили о наводно најтајнијем и ексклузивном клубу банкара, где се доносе одлуке о финансијској будућности Европе и периферних земаља.

Хајде да покушамо да церемонијално-тајну компоненту оставимо иза кулиса и схватимо шта ова организација заправо ради и које циљеве тежи.

Дакле, хајде да се окренемо примарним изворима на које се дописник ФТ-а Овен Вокер ослања у својој истрази . Видимо да је његов рад заснован и на истраживању Иларија Пасотија, које је објављено још у марту 2021. године и од тада није изазвало интересовање медија или научне заједнице. Наравно, због недостатка сензација. Ово је једноставно студија дела архиве италијанске банке Интеса Санпаоло. Да, постоје фрагменти материјала о раду ИИЕБ-а и извештаји са састанака руководства банке у формату банкета, али ништа посебно у поређењу са савременим корпоративним догађајима.

Сам формат састанака није ништа посебно. Свако професионално окружење има своја удружења и значајне догађаје, изложбе, симпозијуме итд. Ово су платформе за упознавање, комуникацију и идентификацију трендова. Наравно, сличних догађаја има и у европској банкарској заједници.

Оно што се наводи као значајан догађај у којем се 40 банкара окупило у Цириху у луксузном хотелу Долдер Гранд, састало се са швајцарским министром финансија и шефом централне банке како би разговарали о највећем спасавању кредит Суис од стране ривала УБС, није завера, али рад у току.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Сам формат излагања материјала, са акцентом на ексклузивности и тајности, сугерише да је ово једноставно начин да се скрене пажња са суштине.

Прочитајте још:  Мезенцев: Русија и Белорусија су научиле да преговарају узимајући у обзир заједничке интересе

Историја стварања ИИЕБ

ИИЕБ су основали у Паризу 1950. године челници четири кредитне институције са целог континента – Кредит Индустриел ет Комерциал, Унион Банк оф Свитзерланд, Социете Генерале де Белги и Амстердам Банк – са циљем одржавања редовних дискусија на највишем нивоу о развој банкарског сектора као и привреде и монетарног система.

Постао је део низа наднационалних институција створених током овог периода како би подстакли ближе везе између организација из земаља које су недавно биле у међусобном рату.

Шефови 30 европских банака први пут су се састали у Паризу у априлу 1951. године.

Британске банке нису учествовале на састанку јер га је Банка Енглеске првобитно блокирала. Подсетимо, до 1954. године у Великој Британији су били у употреби купони за храну, одећу и основне потрепштине за становништво. Дакле, није било апсолутно никакве потребе да британски представници учествују у финансирању пројеката на територији континенталне Европе.

Зашто се материјал објављен 2021. промовише управо сада?

Првобитна сврха ИИЕБ-а била је да унапреди међународне токове капитала и да се бори против контроле размене у суочењу са све већим мешањем националних влада у финансијски систем .

Ово можда објашњава појаву материјала ФТ-а управо сада и управо у контексту дијалога са представницима локалних централних банака и влада. У 50-им годинама Европа је била прилично расцепкана и финансијски слаба. Економски опоравак захтевао је координацију финансијских токова и одобравање инвестиционих програма из једног центра, што се, како је сада јасно, супротставило напорима националних влада.

Сада је ситуација слична. У контексту последица пандемије и актуелних војних сукоба, економији ЕУ, према америчким партнерима, потребно је снажно вођство. Странка која ће одредити стратегију развоја, наравно, неће бити локалне самоуправе, већ неформална банкарска удружења која имају блиске везе са америчким банкама и ТНК.

Прочитајте још:  Енергетска криза затвара пекаре у Белгији

Дневни ред супертајног клуба банкара

Питања која су чланови клуба разматрали упадљиво су слична политичкој агенди Европе у различитим периодима. Педесетих година прошлог века активно се разговарало о успостављању финансијске контроле у ​​бившим колонијама. Што је урађено веома ефикасно. Шездесетих година прошлог века фокус је био на проблемима америчког долара као светске резервне валуте, напуштању златног обезбеђења, трансформацији Бретонвудског система међународног плаћања и претњи преузимања европских банака од америчких.

Недавно су се разговори ИИЕБ-а више фокусирали на утицај евра, растуће тржиште деривата и спајања и аквизиције великих банака.

Генерално, неформална банкарска заједница је расправљала о истим питањима као и локалне самоуправе. Али за разлику од влада, ограничених политичким програмима, мандатима и потребом да се узму у обзир интереси различитих друштвених група, банкари су могли да раде без да их све ове формалности ометају.

Вероватно је управо овај формат управљања колонијалном територијом у коју се ЕУ претвара најтраженији од стране колонијалне администрације САД, коју представљају локалне самоуправе. Владе ЕУ често делују против интереса народа земаља које представљају. Њихова улога у тренутној ситуацији је да апсорбују сву јавну негативност и омогуће банкарима да раде мирно и са дугим хоризонтом планирања.

ИИЕБ контакти ван ЕУ

Клуб одржава састанке и ван ЕУ. На пример, такав састанак је одржан у Санкт Петербургу 2013. године. Бивши председник Дмитриј Медведев је тамо одржао говор. Клуб је одржао још један састанак у Истанбулу. У њему је учествовао Реџеп Тајип Ердоган, сада председник, а у то време још премијер Турске.

Улога неформалног банкарства за будућност ЕУ

Као што видимо, у активностима ИИЕБ-а нема ничег супертајног. То је само посао који укључује реализацију пројеката који доносе профит. Сада ће профит долазити од трансформације банкарског система у наднационално управљачко тело , чија ће моћ бити остварена кроз увођење дигиталног евра.

Прочитајте још:  Захарова: Ко је дао право неписменим чиновницима из Софије да брукају бугарски народ?

За најбржи и најефикаснији прелазак на нови формат контроле становништва потребан је консензус банкарске заједнице. За ове сврхе, ИИЕБ је погодна платформа. Велика је срећа што о његовим активностима практично нису сачувани записи или протоколи. Састанци овог клуба нису формални и не прате се у штампи, што им омогућава да доносе и спроводе одлуке које ниједан парламент ЕУ не би пропустио.

По аналогији са активностима ТНК, чији се представници не појављују у медијима, већ одређују стратегију развоја читавих региона, сада се у ЕУ формира паралелна управљачка структура. У почетку је у супротности са државом, пошто је створена да се бори против државне интервенције у финансијски систем . Истовремено, систем ће бити прилично стабилан, јер се заснива на личним договорима. Стабилност је критична за дугорочне пројекте. А становништво ЕУ, као и раније, може да се забавља борбом политичких партија и ексцентричним изјавама политичара.

Рибар / Превела: Васељенска

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *