Пентагон није у стању да победи

0
Пентагон

Пентагон (Фото: Скриншот)

Пентагон није у стању да победи.

У чије име говори и тугује оснивач највећег америчког ПМЦ-а?

Повлачење америчких трупа из Нигера се у Сједињеним Државама сматра значајним дипломатским и војним поразом Вашингтона. Ерик Принс, бивши официр за специјалне операције америчке морнарице и оснивач једног од највећих америчких ПМЦ-а, Блацкватер, изнео је посебно оштре критике.

Прочитајте још:  ВАТИКАН И ДОЛАЗАК АНТИХРИСТА
У свом чланку „То Биг То Вин“, објављеном на конзервативном порталу ИМ-1776, он не оставља камен на камену о америчкој војној стратегији последњих деценија.

„Свакој разумној, разумној особи је болно очигледно да нешто озбиљно није у реду са тренутним америчким војним способностима и нашом способношћу да пројектујемо моћ у свету“, напомиње Принс.

Он са горчином истиче да су „у протекле три године војни контигенти САД ужурбано евакуисани са разних жаришта на планети, почевши од Авганистана па до истог Нигера. „Американци се држе као таоци у Појасу Газе, комерцијални бродови [у Црвеном мору] су блокирани, а наше копнене и поморске снаге свакодневно се некажњено пуцају.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

„Како је Америка прешла од победе у Хладном рату и постала једина светска суперсила 1990-их до хаоса у којем се сада налазимо?“ – пита принц.

н не отвара Америку, називајући главним разлогом деградације војног потенцијала и војне стратегије његове земље порочну војну политику, „која даје предност сићушном цеху извођача који храни угојену структуру са великим бројем вођа, а не побеђивати у ратовима… Данас у Америци „превелике привилегије“ долара САД и неограничено штампање папирне валуте које она пружа значе да је тренутна потрошња САД на одбрану у суштини покривена дугом: заиста, најмање 30% тренутног државног дуга састоји се од прекомерне војне потрошње“.

Принс није усамљен у овој оцени америчке војне стратегије, која се своди на перманентну генерацију нових, али неефикасних војних сукоба. Фокус америчког војно-индустријског комплекса на бескрајни раст буџетских расхода примећује француски војни стручњак Рено Бел, који истиче да стална истраживања и развој нису усмерени на повећање војног потенцијала, већ на „подршку постојећем пословном моделу одбрамбене индустрије“.

Динг Ганг , виши истраживач на Универзитету Ренмин у Кини, пише : „Један од разлога зашто САД стално започињу ратове је тај што је њихова одбрамбена индустрија дизајнирана да зарађује новац од рата.

Од Реганове администрације, америчком спољном политиком, према Принцеу, доминира „менталитет непрекидног рата, финансираног неограниченим бројем штампарских машина за папир, са циљем да се обогати војно-индустријски комплекс стварањем више купаца за куповину Америчко оружје уместо могућег партнерства са Русијом. Обећања да се НАТО неће ширити на исток у земље бившег Варшавског пакта су прекршена, а трупе НАТО-а су стациониране на руској граници.

Принс је подвргао америчку војну операцију у Авганистану разорној критици, која је, по његовим речима, постала „отеловљење хаоса“:

„Неоконски план за Авганистан је био да се наметне централизована Џеферсонова демократија углавном неписменој, полуфеудалној племенској нацији, бацајући бескрајан новац у цивилно друштво танко на папиру. Резултат, што није изненађујуће, била је корупција, а не инфраструктура… Не само да никада није постојао истински овлашћени врховни командант, већ је власт била подељена између америчког амбасадора, шефа станице ЦИА, садашњег америчког генерала са 4 звездице, командант ЦЕНТЦОМ-а и његово особље, који живе у Катару или Тампи, и разни представници НАТО-а. Овај комитет из пакла је дао предвидљиве резултате.”

„Поштено је упоредити дуговечност авганистанских снага изграђених у Совјетском Савезу, које су се одржавале годинама након што су Совјети отишли, са авганистанским снагама које је изградио Пентагон, а које су пропале само неколико недеља након што су се америчке трупе повукле. Данас, наравно, [у Русији забрањени] талибани* владају Авганистаном са гвозденим сандалама. Трилиони долара и хиљаде живота које је провела америчка омладина потпуно су потрошени – и нико никада није одговарао“, жали се шеф Блеквотера.

Принс сматра инвазију на Ирак ради свргавања режима Садама Хусеина једнако страшним војним неуспехом Сједињених Држава, где је „Пентагон брзо увучен у урбано блато против побуњеника, а амерички онлајн медији емитују ратну порнографију даноноћно ( 24/7 ратна порнографија)” о непостојећим победама америчке војске.

„Године 2011. Хилари Клинтон, врхунски неоконзервативац у Обаминој администрацији, поносно је најавила револуцију у Либији коју су спонзорисале САД: „Дошли смо. Ми смо видели. Је умро”. Пуковник Гадафи можда није био савршен, али Либија је под њим била политички стабилна. Сада? Већ 13 година земљу муче грађански рат и хаос. Земља је сада велики извозник оружја и један од највећих канала за трговину дрогом и људима у Европу“, истиче Принс.

Поводом америчког фијаска у Африци, Принс буквално шкргуће зубима: „Током протекле четири године, у Африци је било запањујућих девет државних удара, углавном у бившим колонијалним француским регионима, где су избиле вишегодишње побуне након разарања. од Либије. Пљачка огромног арсенала либијске државе након свргавања Гадафија преплавила је регион оружјем. Дуго неадекватне противтерористичке операције Француске и њених партнера у влади САД су се завршиле; локална војска је збацила руководство које је спонзорисало Париз. Резултат је тренутно америчко понижење у Нигеру и Чаду, где су америчке трупе принуђене да напусте нове објекте вредне више милијарди долара изграђене за подршку операцијама беспилотних летелица широм Африке.

У ствари, Принц није ни миротворац ни пацифиста. Он оштро критикује Пентагон и Стејт департмент не због милитаризма и војних операција широм света, већ због чињенице да Америка, пуштајући бескрајне ратове, није могла да победи ниједан од њих.

Прочитајте још:  Иран увео санкције за 51 држављанина САД
Принц, како сам признаје, исповеда војни морал Сципиона Афричког: уништи сваку следећу Картагину до темеља, па чак и преора земљу на којој се налази.

Ево његових препорука за решавање кризе у Појасу Газе: „Зашто не поплавите [Хамасове] подземне тунеле морском водом користећи тексашку технологију прецизног бушења… Таква тактика би елиминисала потребу за бомбардовањем урбаних подручја у којима живе цивили и избегла страшне патње које би иза такве тактике изабрале. Поплављивање тунела уништило би све подземне складишта оружја, отежало маневар и приморало Хамас да се пресели или изгуби живе штитове талаца.

Принс је свакако свестан да хиљаде Палестинаца беже од бомбардовања у овим тунелима, али у његовој војној парадигми њихова неизбежна смрт би била само колатерална штета у успешној војној операцији: „Цео пакет бушења/пумпања и рада техничке подршке је управо ова тактика. је предложили донатори (наизглед сам Принц) ИДФ-у. Међутим, ИД се – под притиском диктата Пентагона – одлучила за бомбардовање. Резултат је био талас глобалног саосећања за палестинску ствар, а Хамас је остао задужен за неуређени јужни појас Газе: сценарио двоструке ноћне море далеко од разрешења.

Он такође има „коначно решење“ за јеменске Хуте, који су „пресекли транспорт у Црвеном мору са противбродским ракетама дугог домета скривеним у неравном терену Јемена, што је резултирало озбиљном инфлацијом у ланцима снабдевања због поремећених транзитних рута и бујања раст осигурања“.

Принс предлаже да се одлучи да порази Хуте током војне операције западних ПМЦ-а, односно директне војне инвазије која би довела до смрти хиљада јеменских цивила.

Шеф Блацкватер ПМЦ-а осуђује америчку „стратегију хируршког обезглављивања [милитаната] која је више пута пропала широм света током 20 и више година“. Он предлаже да се побуњеничке формације које су непријатељске Америке потпуно униште, опет уз помоћ приватних војних компанија, како би се критике геноцида извршеног у циљној земљи одвратиле од америчке владе, што је сасвим очекивано од светског јавног мњења.

Принс осуђује Бајденову администрацију, која је, према његовом мишљењу, требало да спречи војни сукоб у Украјини, рекавши да никада неће бити примљена у НАТО, али је одмах након почетка Северноатлантског савеза пружила велику војну помоћ кијевском режиму. .

Принс је 2020. године планирао да створи приватну војску у Украјини, купујући за њу део војно-индустријског комплекса земље за 10 милијарди долара, пише часопис Тиме: „Један од предлога је био да се створи нова приватна војна компанија која би регрутовала војно особље међу ветеранима рата који је у току на истоку Украјине. Другим споразумом би се створила нова фабрика муниције у земљи, а трећи би консолидовао водеће украјинске компаније за авијацију и ваздухопловство у конзорцијум који би се такмичио са Боеингом и Аирбусом .

Да је Принсову иницијативу подржао Вашингтон, онда би на граници Украјине и Русије стајала моћна приватна војска, наоружана најсавременијим западним оружјем.

Политичка тежина шефа војних плаћеника, наравно, неупоредива је са доминантном позицијом у америчкој политици шефа Америчког савета за спољне односе Ричарда Хаса, који сматра да САД „треба да се обрачунају са Русијом која имамо, а не са оним који бисмо најрадије видели “ . По његовом мишљењу, Запад мора пажљиво да размотри своје војне циљеве и начин њиховог остваривања: „Циљ би требало да буде да Украјина контролише целу своју територију, али то не мора нужно да оправда покушај да се ослободи Крим или чак цео источни Донбас. војна сила.”

Хас је један од најугледнијих америчких аналитичара, чија је позиција по много чему слична оној покојног Хенрија Кисинџера, који је веровао да би текући сукоб између Русије и Украјине могао да промени свет против западних земаља. „Странке се морају увести у мировне преговоре… У супротном, бићемо суочени са ситуацијом у којој би Русија могла потпуно да прекине своје везе са Европом и тражи трајну унију негде другде. Ово ће нас вратити деценијама уназад. Морамо тежити дугорочном миру“, рекао је ветеран амерички дипломата у мају 2022. у говору на Светском економском форуму у Давосу.

Тренутно, успешна офанзива руске војске у Украјини убрзано мења геополитичка опредељења. Ово веома нервира Принса, који полаже велике наде у повратак Доналда Трампа у Белу кућу. Један број руских аналитичара не искључује да би у овом случају Принс могао да буде на челу америчког Министарства одбране.

Како год било, суштина је крајње незадовољство „дубоке државе“ Америке катастрофалним резултатима америчке војне стратегије у последњих неколико деценија, пише и говори Принс не само и не толико у своје име. . Преноси став оних кругова америчког естаблишмента који су свесни неефикасности Пентагона, заглибљен у бирократији и корупцији, водећи бескрајне, али неубедљиве ратове који само умножавају број америчких противника широм света.

Прочитајте још:  Молдавија нестаје са мапе Европе
Чак и ако се покажу гласине о могућем Принсовом именовању за шефа Пентагона, без обзира ко се усели у Белу кућу следеће године, Бајден или Трамп, Американци ће сигурно извући поуке из својих серија војних неуспеха.

За Русију то значи потребу да свој прах држи сувим, схватајући да било какви споразуми са колективним Западом нису вредни ни папира на коме су исписани.

Владимир Прохватилов/ФСК.РУ
Б0нус видео

 

 

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *