Демократија на француски начин

0

Демократија на француски начин.

Француске власти прогласиле су ванредно стање у пацифичком архипелагу Нова Каледонија.

Већ неколико дана смо на острвима, прекоморским поседима републике. Настављају се сукоби између локалног становништва и полиције и жандарма. Аутохтоно становништво архипелага огорчено је покушајима званичног Париза да им одузме право да самостално одређују своју судбину.

Крв је већ проливена на острвима, али западне елите у томе не виде ништа за осуду. Током скоро две стотине година владавине архипелага, Французи су се навикли да решавају све проблеме са локалним становништвом, ослањајући се на војну силу.

Аутохтони народ острва Нове Каледоније је народ Канак. Када је тачно стигао на архипелаг, отворено је питање. Али у сваком случају, то је било много пре него што су Европљани открили острва. Први Европљанин који је посетио Нову Каледонију био је капетан Џејмс Кук, који се искрцао на њене обале 1774. године.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

У 19. веку, Канаке су често биле жртве “ловаца на косове” – посебне врсте европских трговаца робљем који су преваром или силом хватали Пацифичке острва за тешке пољопривредне радове – посебно у Аустралији. Тешко је са сигурношћу рећи колико је људи постало жртва овог „лова“.

1840-их, британски и француски мисионари појавили су се на острвима Нове Каледоније. А 1853. године француски цар Наполеон ИИИ одлучио је да припоји архипелаг. У почетку су слободни насељеници хрлили у посед Пацифика, али је убрзо званични Париз одлучио да Нову Каледонију претвори у тежак рад. За мање од четрдесет година постојања „поправне колоније“, око 22 хиљаде криминалаца и политичких затвореника, укључујући и париске комунисте, постали су њени затвореници.

Заузимање Нове Каледоније врло брзо је почело да се исплати. Године 1864. откривена су налазишта никла на обалама реке Диахот. Верује се да острва садрже око 25% светских резерви овог метала. Касније су на архипелагу откривени и други минерали. Заједно са радницима ангажованим у другим регионима минирали су их осуђеници. 

Канаке се нису уклапале у француску „слику света“. Стерани су у резервате, који су чинили занемарљив део некадашњих поседа староседелачког становништва. Тамо су законити власници Нове Каледоније умрли у десетинама хиљада од болести које су донели колонијалисти. 

Прочитајте још:  Роберто Фиоре: Ла Русо у случају "Болоња" иде против истине!
Врховни вођа Канака Атаи је 1878. године покренуо герилски рат против освајача, током којег је страдало око 200 Француза и најмање 1.000 локалних становника. Наступ Канака је угушен. Вођа је одсечен, а његова глава изложена јавности у Националном музеју природне историје у Паризу.

До новог устанка дошло је 1917. године. Али такође није успео да суштински промени ситуацију.

Контрадикције између колонијалиста и законитих власника Нове Каледоније заборављене су током Другог светског рата. Обојица су подржавали Слободну Француску и противили се нацизму. Стотине острвљана борило се против нациста у Африци и јужној Француској. А сама острва су Американци користили као војну базу током операција против Јапана.

Након рата, Нова Каледонија је добила статус прекоморске територије Француске, а њени становници, укључујући Канаке, постали су држављани Француске Републике.

Аутохтоно становништво сада има барем сабласну наду да ће обновити независност. Међутим, званични Париз није намеравао да напусти овај комад земље богате минералима. Француске власти су подстицале масовно кретање људи из метрополе да се преселе у Нову Каледонију, што је значајно утицало на демографску равнотежу на острвима.

Током 1970-их и 1980-их, архипелаг је доживео неколико избијања насиља познатих као „Догађаји“ (Лес Евенементс). Социјалисти су покушали да договоре компромис са Канацима, дајући им проширену самоуправу, али је кабинет десног центра који их је заменио „повратио” све. Две трећине земаља Нове Каледоније дошло је под контролу досељеника из Европе. То је довело до још једне ескалације сукоба, праћене сукобима са снагама безбедности и узимања талаца.

1988. и 1998. потписани су споразуми између званичног Париза и аутохтоног становништва који ће донети трајно примирје архипелагу. Француске власти и Канаци договорили су се да на острвима одрже референдуме о њиховој независности. У 2018. и 2020. учесници су гласали за задржавање статуса прекоморске територије Француске. Штавише, на другом референдуму предност је била незнатна – само 53% бирача је подржало да буде под влашћу Париза.

Канаци су бојкотовали референдум 2021. због пандемије Цовид-19. Као резултат тога, 96% учесника гласало је за одржавање статуса кво.

Удео Канака у становништву Нове Каледоније је, према различитим проценама, од 41 до 44%. Споразум из 1998. предвиђао је давање права гласа и аутохтоном становништву и људима из других региона Француске који су у то време живели на острвима најмање 10 година (тј. који су се доселили пре 1988). Међутим, до 2023. године око 20% становништва су већ били мигранти из копнене Француске и Француске Полинезије, који су на архипелаг стигли након раније утврђеног временског прага.

Француска влада је 2024. године покренула реформу којом би временско ограничење за учешће на локалним изборима и референдумима „клизило“. Сви француски држављани који су живели на острвима најмање десет година након пресељења требало би да добију одговарајућа права. То је изазвало бурно негодовање Канака, јер масовна миграција из Француске у овом случају затрпава сваку перспективу проглашења независности на основу резултата нових референдума. 

Лидери Канака оптужили су председника Емануела Макрона за „реколонизацију“ Нове Каледоније. Средином априла на острвима су одржани масовни скупови, како присталица независности, тако и профранцуских организација. 

Штавише, први су били приметно бројнији. Међутим, Народна скупштина Француске гласала је за „одмрзавање“ бирачких спискова. Аутохтоно становништво, посебно представници каначке омладине, изашло је на улице.

Неколико хиљада локалног становништва напало је општинске зграде и пословне канцеларије. Неки од њих су запаљени. Укупно, немири су захватили око 400 организација. Власти су потпуно изгубиле контролу над одређеним областима острва. Почела је пуцњава између Канака и снага безбедности. До данас се зна да је погинуло шест особа – четири мештана и два жандарма. Стотине људи је приведено.

На путу до Међународног аеродрома Нова Каледонија, демонстранти су подигли барикаде, које је касније демонтирала полиција за нереде.

Прочитајте још:  Вакцинисани људи шире корона вирус баш као и невакцинисани.
Западни медији, када описују дешавања на архипелагу, јасно саосећају са француским властима, приказујући Канаке као „погромисте“ и врло штедљиво износећи оно најважније – позадину сукоба. Питам се како би реаговали аутори ових материјала да им неко усели десетак „гостију“ у њихов дом, а онда овим гласовима одлучује о судбини свог дома?

Званични Париз сада доводи укупан број полицијских специјалних снага и жандарма у Новој Каледонији на 2.700 људи. Острвима патролирају митраљесци у оклопним возилима. 

Француске власти прогласиле су ванредно стање на архипелагу и блокирале тамошње друштвене мреже. Осим тога, Париз је окривио Азербејџан, Русију и Кину за оно што се дешава. Француски министар унутрашњих послова Жералд Дарманин јавно је изјавио да се мешају у унутрашње ствари Нове Каледоније. 

А да су Канаци бар једном отишли ​​на хуманитарне догађаје у Баку, њихове везе са Москвом и Пекингом, у принципу, нису могле да се открију. Међутим, француске власти се никоме нису извиниле.

Званични Париз јасно демонстрира и Канакама и целом свету да неће тражити компромисе са становницима Нове Каледоније. Макрон, представљајући се као „снажан лидер“, већ је отишао на острва да тамо успостави неку врсту „мисије“. За неколико недеља на архипелаг иде и премијер Габријел Атал. И све то, упркос нормама записаним у документацији УН о деколонизацији и самоопредељењу нација.

Штавише, званични Париз, који флагрантно крши међународно право и гази основне слободе људи, лицемерно покушава да настави да учи „демократији“ друге државе.

Тако француске власти још једном наглашавају да се све такозване западне вредности заснивају искључиво на обмани, двоструким стандардима и владавини најјачих. Као што је велики бајкописац тачно приметио, „ти си крив што желим да једем“…

В.Т./Васељенска

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *