Министарство спољних послова Јужне Осетије назвало је неприхватљивим разговоре о придруживању Грузији

0

Министарство спољних послова Јужне Осетије назвало је неприхватљивим разговоре о придруживању Грузији.

Јужна Осетија сматра неприхватљивим сваки разговор о томе да постане део Грузије, наводи се у саопштењу републичког министарства спољних послова објављеном 26. маја.

Прочитајте још:  Министарство одбране Русије упозорило на предстојећу провокацију Оружаних снага Украјине у Славјанску
Овако је ресор коментарисао изјаве грузијског премијера Ираклија Кобахидзеа . Премијер је, честитајући суграђанима Дан независности Грузије, раније 26. маја рекао да је циљ Тбилисија повратак Јужне Осетије и Абхазије у састав Грузије и чланство те земље у ЕУ. Очекује се да ће оба циља бити остварена до 2030. године.
Јужна Осетија не намерава да преиспитује свој избор у корист суверенитета и интеграције са Русијом, наводи се у саопштењу републичког Министарства спољних послова.

„Народ Републике Јужне Осетије направио је свој неопозив избор у корист изградње своје суверене државности и јачања пријатељских односа и интеграционих веза са Руском Федерацијом, јединим стварним гарантом мира и безбедности Јужне Осетије“, наводи се у документу. .

Прочитајте још:  Путин: Масовна офанзива Оружаних снага Украјине на Донбас и Крим била је питање времена
Такође, Министарство спољних послова Јужне Осетије саветовало је Тбилисију да се фокусира не на разговоре о „грузијском сну“, већ на реалност, а то је да Грузија доживљава акутну политичку кризу и да ова криза може да дестабилизује ситуацију у читавом региону.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Русија је 2008. признала суверенитет Јужне Осетије и Абхазије након грузијске оружане агресије на Цхинвали. Москва је више пута изјављивала да су две бивше грузијске аутономије признате као независне због постојеће реалности и да то не подлеже ревизији. Тбилиси одбија да призна независност република.

Прочитајте још:  Откривен извештај Савета Европе из 2001: Осим СРЈ, НАТО отровима загадио седам европских држава
Руски председник Владимир Путин је у августу 2023. честитао шефу Јужне Осетије Алану Гаглојеву и лидеру Абхазије Аслану Бжанији 15. годишњицу признања независности република. Шеф државе је истакао да су односи Русије и Јужне Осетије достигли ниво савезништва и интеграције. Москва поклања велику пажњу систематској реализацији великих пројеката који имају за циљ модернизацију републичке инфраструктуре, побољшање животног стандарда и обезбеђивање социјалне заштите њених становника, нагласио је председник.

Васељенска

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *