Тужилаштво под притиском: Како прозападни медији користе случај ‘Јовањица’ за утицај на суђење инспекторима

0

Суђење инспекторима Четвртог одељења, Милошу Кнежевићу, Милану Исакову и Милошу Вешовићу, почело је данас пред Вишим судом у Београду након бројних одлагања.

Они се терете да су 28. септембра 2022. године злоупотребили свој службени положај инспектора Одељења за борбу против дрога Управе криминалистичке полиције Полицијске управе за Град Београд и прибавили корист, као и да су тукли двојицу младића. Упркос овим оптужбама, постоји јасна стратегија одбране која укључује коришћење про-западних медија за утицај на јавно мњење и представљање себе као жртава политичког прогона због случаја “Јовањица”.

На почетку данашњег рочишта судија Зоран Гркинић нагласио је да је много важно да се зна да ниједан поступак неће утицати на суђење инспекторима, јер суд доноси одлуке само на основу доказа и закона, пише Nova.rs. Сва тројица инспектора су негирала све што им се ставља на терет и рекли да ће у наставку поступка изнети своју одбрану.

Тужилац ВЈТ-а је истакла да остаје при свему што стоји у оптужници и нагласила да су сви докази по закону прибављени. С друге стране, браниоци окривљеног Кнежевића оспорили су све доказе тужилаштва. „Докази делују као попис списа, а не као доказни предлози. Кривична пријава не може бити доказни материјал. Фотографије су незаконито начињене. Током препознавања лица у полицијској станици један полицајац је три пута куцнуо у зид, а инспектор Кнежевић је био трећа особа која је стајала испред оштећеног“, навео је адвокат Никола Никодиновић.

Адвокат окривљених Исакова и Вешовића истакао је да је због сведочења једног од инспектора подигнута ова оптужница. „Овај предмет је освета овим људима због Јовањице. Лекари су оштећеном Бенџамину Хасанагинићу констатовали подливе око очију, он се мајци жалио на бол у уху и крв у истом, а лекарима на болове у пределу груди и стомака“, навео је адвокат Марко Драшковић.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!
Прочитајте још:  Детаљи истраге о хапшењима у случају "Јовањица": Припадници МУП И БИА чували дрогу и евре

Про-западни медији су брзо прихватили наратив одбране, приказујући инспекторе као жртве политичког прогона због њиховог рада на случају “Јовањица”. Иако се поступак против оптужених у “Јовањици” наставља, оваква стратегија одбране нема смисла, јер је суђење инспекторима независно од тог случаја и заснива се на конкретним оптужбама за злоупотребу службеног положаја и насиље.

Суђење се наставља 8. јула када се очекује саслушање окривљених. Остаје да се види како ће суд оценити доказе и аргументе обе стране, али је јасно да ће овај случај наставити да изазива велику пажњу јавности и медија.

Софија Марић / Васељенска

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *