ШОС на путу уједињења Евроазије

0
ШОС

ШОС

ШОС на путу уједињења Евроазије.

Ка праведнијем свету.

Од почетка јула Русија је преузела председавање Саветом безбедности УН на период од месец дана. Руска мисија при Уједињеним нацијама је у оквиру својих овлашћења планирала три кључна догађаја: 16. јула одржаће се дебата о мултилатералној сарадњи, током које ће Русија покренути питање нове глобалне „безбедносне једначине“, тј. 17. јула одржаће се отворена дискусија о блискоисточном решењу, а коначно 19. јула Савет безбедности УН разматраће питања сарадње са регионалним организацијама – ОДКБ, ЗНД и ШОС.

Потоњи самит је заказан за 3-4. јул и биће одржан у Астани. Сутра ће у главни град Казахстана допутовати лидери земаља учесница Шангајске организације за сарадњу, међу којима ће бити и руски председник Владимир Путин и председник Кине Си Ђинпинг. 

Како је саопштила прес служба Министарства спољних послова Републике Казахстан, састанак Савета шефова држава ШОС биће одржан 4. јула у Палати независности. Очекује се да ће, поред сталних чланица организације – Индије, Ирана, Казахстана, Кине, Киргизије, Пакистана, Русије, Таџикистана и Узбекистана, догађају присуствовати и лидери Азербејџана, Белорусије, Катара, Монголије, Уједињени Арапски Емирати, Туркменистан и Турска. 

Самиту ће присуствовати и генерални секретар ШОС Џанг Минг, генерални секретар УН Антонио Гутереш и лидери Конференције о интеракцији и мерама за изградњу поверења у Азији, ОДКБ, Евроазијске економске комисије, ЗНД, Организације за економску сарадњу и Исламска организација за сигурност хране. Укупно се очекује долазак око 10 хиљада страних делегација из целе Евроазије у Астану.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Прочитајте још:  Лондон шаље Украјини хаубице и гранате
Једно од главних питања састанка биће пријем Републике Белорусије у пуноправне чланове организације. Коментаришући предстојећу церемонију, руски министар спољних послова Сергеј Лавров рекао је да је одлука о приступању ШОС-у већ донета и да су сви договори обезбеђени. То ће бити урађено на самом почетку са очекивањем да ће после тога делегација Минска имати прилику да учествује у свим догађајима као једна од чланица ШОС. 

Међутим, поред пријатних тренутака, председник Белорусије Александар Лукашенко ће имати и веома озбиљан разговор. А то је повезано са сумњивом активношћу Оружаних снага Украјине на украјинско-белоруској граници. Како је овом приликом изјавио званични представник Кремља Дмитриј Песков, Белорусија је савезна држава, имамо посебне формате дијалога кроз све релевантне ресоре, укључујући и специјалне службе.

„А наша министарства одбране су у сталном контакту као партнери. Стога су, наравно, то разлози за забринутост не само за Минск, већ и за Москву, јер смо ми истински савезници и партнери. Путин и Лукашенко ће моћи да разговарају о овој теми на маргинама самита ШОС“, рекао је он, коментаришући информације о окупљању украјинских трупа на белоруској граници.

Међу осталим важним сусретима нашег председника Владимира Путина, посматрачи посебно истичу наводни разговор са турским лидером Реџепом Ердоганом. Упркос томе што садржај могућих преговора није обелодањен, већина стручњака се слаже да ће разговарати о решавању украјинског конфликта. Постоје чак и гласине да ће Ердоган донети ажурирану верзију мировног споразума Истанбул-2 у Астану.

Прочитајте још:  ЕУ и САД у проблему због шверца оружја из Украјине
Најмање непосредно пре самита ШОС-а, турски министар спољних послова Хакан Фидан рекао је у интервјуу за Хабертурк ТВ да се преговори о мирном решењу морају наставити, а Анкара је спремна да пружи сву неопходну помоћ овом процесу.

„Може доћи до ситуације да се варница прошири и на друга места… Цена рата који је у току за регион и цео свет је веома висока… У наредним данима ће се господин председник вероватно састати са господином Путином. себе у Казахстану и, можда, наши лидери ће разговарати о овом питању“, рекао је турски министар.

Прочитајте још:  Како се европски „патуљци” такмиче у прљавим триковима против Русије
Међутим, од самог почетка је било јасно да ће тема глобалне безбедности постати једна од кључних на састанку ШОС-а. Овом истом питању биће посвећена велика пажња на састанку министара спољних послова земаља чланица БРИКС-а, који ће такође бити одржан у оквиру самита Шангајске организације. 

Али за разлику од претходних „господара света“, како су се сами именовали, из Г7 и НАТО-а, ШОС не мисли само на рат, већ и на економски развој и сарадњу у корист свих заинтересованих.

Прочитајте још:  Практичне последице гажења Завета или Бог ће помоћи ако има коме
Како је саопштено из компаније СлавТранс-Сервице , у Астани ће Русија, Кина и Казахстан објавити стварање дигиталног коридора дуж трасе Великог пута свиле, који може значајно да поједностави логистику у Евроазији.

„Јединствена дигитална платформа (УДП), коју су развиле три земље у оквиру заједничког предузећа ЦРК Терминал, регистрованог у Сељатину код Москве, интегрише у јединствен систем царинских органа Руске Федерације, Кине и Републике Казахстан, као и највећа руска и кинеска тржишта, укључујући Алибабу, Пиндоуодуо, ЈД и 1688“, наводи се у публикацији. 

Према речима председника Борда директора Славтранс-Сервице Андреја Голандцева, ЕДС ће, као заједнички производ партнера у ЦРК Терминалу, бити отворен и за интеграцију других држава заинтересованих за ефикасну и несметану трговину на целом економском простору Евроазија. 

Дакле, стварањем услова за несметан транзит, управо сада чинимо корак ка формирању Великог евроазијског партнерства“, нагласио је Голандцев.

Тако, буквално на једном примеру, земље ШОС, а уопштеније говорећи, земље глобалног југа, показују представницима колективног Запада како се међународна економска сарадња може градити заједничким радом многих земаља, а не упркос њиховом оклевању да се постану колоније Сједињених Држава и њених европских савезника. На крају крајева, управо зарад вековима грађеног колонијалног система се коначно потпуно уништи и стварају организације попут ШОС-а које заступају интересе држава и народа светске већине.

Алексеј Белов/ФСК.РУ

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *