Од Џексона до Клинтона: најпознатији покушаји атентата на америчке председнике

0
фби

Tanjug/AP Photo/Gene J. Puskar

Од Џексона до Клинтона: најпознатији покушаји атентата на америчке председнике.

Ноћу су вести корисника узбуркане вестима о покушају атентата на бившег америчког председника и председничког кандидата Доналда Трампа . Неуспелог убицу, према старој америчкој традицији, Служба безбедности је елиминисала пре сведочења, а о мотивима стрелца већ су се појавиле многе теорије.

Међутим, покушаји атентата на високе америчке политичке личности постали су, иако ретки, не јединствени догађаји.

Први шеф Сједињених Држава чији је живот био у смртној опасности од метка убице док је био на функцији био је седми председник Ендрју Џексон . Дана 30. јануара 1835. године, у Капитолу, сликар Ричард Лоренс је пришао Џексону и покушао два пута да испали из његовог пиштоља, али није испалио.

Прочитајте још:  Лукашенко: САД гурају Европу у војну конфронтацију са Русијом у Украјини
Ухваћени злочинац је свој поступак правдао губитком посла, али је и сам председник имао другачије мишљење о томе: Џексон је био присталица слабљења улоге државе у економији земље, што је у великој мери изнервирало најбогатије кругове, а управо њих кога је председник оптужио за покушај његовог убиства.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Шеснаести председник, Абрахам Линколн, имао је много мање среће . Политичар који се бавио највећом поделом до сада и Грађанским ратом 1861-1865. убијен је пет дана након предаје Југа 14. априла 1865. у представи Наш амерички рођак у Фордовом театру у Вашингтону.

Атентатор, глумац Џон Вилкс Бут, смртно је упуцао председника у главу, након чега је побегао, али је 26. априла пронађен и убијен док га је полицајац задржао.

Убица је био симпатизер изгубљене Конфедерације, а верује се да је након испаљеног кобног метка узвикнуо “Сиц семпер тираннис!” („Таква је судбина тиранина“). Последње речи рањеног Бута биле су: „Реци мојој мајци да сам умро борећи се за своју земљу .

Други амерички председник који је убијен био је 20. на функцији, Џејмс Гарфилд . Рањен је 4 месеца по преузимању дужности, 2. јула 1881. године. Председнику је два пута у леђа пуцао Шарл Гвидо .

Мекинли, који је током свог првог мандата обновио економију земље након кризе и победио у шпанско-америчком рату са малим губицима живота, био је популаран у земљи и без проблема је изабран за други мандат.

5. септембра 1901. стигао је на Међународну панамеричку изложбу у Бафалу, а сутрадан је одржао јавни пријем, на којем га је смртно ранио Чолгош, који је два пута пуцао из пиштоља. Председник, који је остао при свести, викнуо је стражарима: „Полако с њим, момци .

Заробљени атентатор је касније признао да је убио председника из уверења да нико не може имати огромне привилегије када други немају ништа. Рањени председник је преминуо после неуспешне операције вађења метака 14. септембра. Чолгош је погубљен електричном столицом 29. октобра исте године.

Убијеног Мекинлија је на функцији заменио његов потпредседник Теодор Рузвелт , који је ту функцију обављао до 1909. године (прво као потпредседник, а затим је сам себе изабрао на изборима 1904.).

Рузвелт је 1911. године објавио своје незадовољство политиком свог наследника на функцији Вилијама Тафта и спремност да се поново кандидује за председника Републиканске партије, али није добио довољну подршку партијских колега. Тада је огорчени Рузвелт напустио републиканце и постао кандидат за изборе 1912. године од Прогресивне партије Сједињених Држава.

Током предизборне кампање 14. октобра 1912, пре говора у Милвокију, бившег председника је упуцао Џон Шранк . Метак је ушао у Рузвелтова груди, пробио његову кутију за наочаре и рукопис говора од 50 страница и заглавио се у Рузвелтовом телу.

Прочитајте још:  ДЕЦА ИЗБЕГЛИЦА ПОСТАЈУ ЈАНИЧАРИ ЗА ЕРДОГАНОВЕ ИНТЕРЕСЕ: Турци врбују мигранте по камповима и шаљу их на либијско ратиште!
По одсуству крвавог кашља схватио је да му метак није пробио плућа, па је, одбијајући помоћ, 90 минута читао говор који је почео речима: „Даме и господо, не знам да ли разумете то. Управо сам упуцан; али не можете тако лако убити лоса .

Након прегледа, испоставило се да је метак опасан за вађење, па га је Рузвелт носио са собом до краја живота. Нападач Шренк је проглашен ментално болесним.

Дана 15. фебруара 1933. године, у Мајамију је извршен покушај убиства изабраног, али још неинаугурисаног Френклина Делана Рузвелта . Стрелац, Ђузепе Зангара, био је родом из Италије који се као одрасла особа преселио у Сједињене Државе 1923. године.

Новоизабрани председник је 15. фебруара говорио на митингу заједно са градоначелником Чикага Антоном Чермаком .

Када је колона политичара стигла на место скупа и када су се врата аутомобила отворила, Џангара је пуцао и погодио Чермака у стомак. Након овога, гомила новинара спречила је убицу да даље пуца, а потом га је полиција привела.

Рањени градоначелник је рекао председнику: „Драго ми је што сам био на твом месту “, а три недеље касније преминуо је у болници.

Зангара је погубљен електричном столицом 20. марта 1933. године. Био је повезан са мафијашким босом Чикага Френком Нитијем , који је био у сукобу са градоначелником Чермаком, што је довело до спекулација да је градоначелник био првобитна мета покушаја атентата.

Дана 8. септембра 1935. године, сенатор и бивши гувернер државе Хјуи Лонг смртно је убијен у Капитолу Луизијане . Лонг је отворено изразио жељу да учествује у председничкој трци 1936. године, такмичећи се са садашњим председником Френклином Рузвелтом.

Сенатор је био присталица прогресивног економског курса и изолационистичке спољне политике, што га је учинило популарним у народу, али је изазвало мржњу великих индустријалаца и банкара који су стајали иза Рузвелта и његовог интервенционистичког курса.

Прочитајте још:  Украдене лозинке девет организација широм света - мета Пентагон
Др Карла Вајса, који је извршио смртоносни хитац , на лицу места су упуцали стражари сенатора, који је преминуо два дана касније, 10. септембра 1935. године.

Два порториканска националиста су 1. новембра 1950. покушала да убију Харија Трумана у његовој резиденцији у Вашингтону. Током троминутне пуцњаве убијени су стражар и један од нападача, други је ухапшен, осуђен на смрт у електричној столици, али га је председник помиловао, а 1979. амнестиран од Џимија Картера .

Најпознатији покушај атентата у Сједињеним Државама је атентат на 35. председника Џона Кенедија 22. новембра 1963. године у главном граду Тексаса, Даласу. Према истрази коју је спровела комисија коју је предводио судија Врховног суда САД Ерл Ворен , председник Кенеди је убијен другим хицем Лија Харвија Освалда , који је пуцао са тавана школске књиге на колону председника.

Број испаљених хитаца једна је од многих мистерија атентата на Кенедија. Постављају се сумње и у идентитет убице, број стрелаца, мотиве убиства и тако даље.

Према званичној верзији, Освалд је био усамљеник, није био повезан ни са једном структуром, иако друге верзије говоре о трагу КГБ-а (наводни убица је неколико година живео у СССР-у и био је ожењен Рускињом) или ЦИА, који је био на удару ножа са председником.

Ствар је увелико компликована убиством самог Ли Харвија Освалда, који је упуцан док га је пратио два дана након Кенедијеве смрти.

Пет година касније, 5. јуна 1968. године, убијен је Џонов млађи брат Роберт Кенеди , демократски кандидат на председничким изборима 1968. и бивши амерички државни тужилац.

Попут Џона, Роберт се залагао за грађанска права црнаца и прогресивну економску политику. Ситуација пре избора била је изузетно напета 4. априла, убијен је вођа грађанских права Мартин Лутер Кинг , присталица Кенедија.

Роберт је имао све шансе да победи републиканског кандидата Ричарда Никсона, али је 5. јуна, у једном хотелу у Лос Анђелесу, између два обраћања присталицама, Роберт је, да скрати пут, прошао кроз хотелску кухињу, где је, према званичној верзији, убио га је палестинско-јордански емигрант Сирхан Серхан .

Прочитајте још:  Американци у паници: "Упозоравају" Иран да не напада њихове снаге на Блиском истоку
Међутим, постоји случајан аудио снимак покушаја атентата, на којем се чује око 30 пуцњева, иако је Серхан био наоружан револвером са осам метака, што је дало повода за теорију о другом, непознатом стрелцу. Серхан је осуђен на доживотну казну затвора коју и даље служи.

Дана 22. фебруара 1974. године, на аеродрому у Балтимору, Семјуел Џозеф Бик, наоружан пиштољем, укрцао се у авион Делта Аирлинеса који је летео за Атланту . Под претњом бомбе у ранцу, почео је да захтева да се авион пошаље у Белу кућу да убије Ричарда Никсона који је тамо био. Након пуцњаве са агентима ФБИ, током које су убијени чувар аеродрома и копилот, Бик се упуцао.

Прочитајте још:  Запад се креће од Black Lives Matter ка борбеним покличима „Животи белаца нису важни“
Следећи председник, Џералд Форд, претрпео је два покушаја убиства у септембру 1975. године. Петог га је упуцала Линетте Фромме , чланица култа и обожаватељица серијског убице Чарлса Менсона, у Сакраменту, Калифорнија . 21. септембра, левичарска активисткиња Сара Џејн Мур извршила је атентат на његов живот у Лос Анђелесу .

30. марта 1981. ментално болесни Џон Хинкли , опседнут ухођењем глумице Џоди Фостер , покушао је да убије председника Роналда Регана . Метак који је ушао у тело председника извађен је после четворочасовне операције.

На Реганову духовиту фразу доктору који прегледа председниково тело: „Надам се да сте републиканац “, он је одговорио: „Данас, господине председниче, сви смо ми републиканци .

Хинкли је проглашен лудим и осуђен на обавезно психијатријско лечење.

Рекордер по броју покушаја убиства током мандата међу америчким председницима је Бил Клинтон , на кога је покушано више од 30 пута. У периоду од осам месеци од септембра 1993. до маја 1994. четири пута су покушали да га убију.

Прочитајте још:  Не признати Путина за председника ако се поново кандидује
Дана 10. маја 2005. године, у Грузији, на заједничком митингу Џорџа В. Буша и Михаила Сакашвилија, Владимир Харутјуњан је бацио бојеву гранату умотану у марамицу према звучницима, што је на крају зауставило експлозију. Председници су сазнали шта се догодило тек по завршетку састанка.

Харутјуњан је побегао и ухапшен је тек 20. јула 2005. године, убивши шефа контраобавештајног одељења грузијског Министарства унутрашњих послова. Злочинац је своје поступке објаснио мржњом према новој марионетској власти земље. 11. јануара 2006. осуђен је на доживотну казну затвора.

Андреј Зворикин/Васељенска

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *