Вештачка интелигенција избацује из колосека транзицију зелене енергије

0

Вештачка интелигенција избацује из колосека транзицију зелене енергије.

„Паметне“ технологије и њихово складиштење захтевају огромну потрошњу енергије.

Прочитајте још:  Саветник румунског премијера није људско биће или вештачка интелигенција као еутанизија западне цивилизације
Највећа америчка инвестициона компанија Пицкеринг Енерги Партнерс објавила је извештај у коме се наводи да се развој вештачке интелигенције, која је од виталног значаја за Америку, не може остварити у оквиру зелене енергије.

„Наше истраживање сугерише да би вештачка интелигенција могла конзервативно да удвостручи тренутну потрошњу електричне енергије у САД на приближно 8,4 трилиона киловат-сати. Ако није ефикасно припремљен и управљан, овај пораст потражње могао би да преплави наше домаће енергетске ресурсе, што би потенцијално довело до несташице енергије, повећаних трошкова широм Сједињених Држава, повећане геополитичке нестабилности широм света, и на крају, немогућност Сједињених Држава ће довести до еволуција вештачке интелигенције“, наводи се у извештају компаније која опслужује америчку енергетску индустрију.

Према америчкој Управи за енергетске информације (ЕИА), потражња за електричном енергијом у земљи биће 4 трилиона 112 милијарди кВх 2024. и 4 трилиона 123 милијарде кВх 2025. године. Поређења ради: 2023. године било је 3 трилиона 994 милијарде кВх, а 2022. године – 4 трилиона 70 милијарди кВх.

Према прогнози ЕИА-е, кућни потрошачи ће водити раст потрошње енергије до марта 2024. године. Предвиђени обим продаје електричне енергије достићи ће 1 трилион 511 милијарди кВх 2024. године. Предвиђено је да ће комерцијални потрошачи захтевати 1 трилион 396 милијарди кВх, а индустријски потрошачи 1 трилион 42 милијарде кВх.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Прочитајте још:  САД журе да створе вештачку интелигенцију која би лако могла да уништи човечанство
Ову прогнозу је дала агенција америчке владе, која је пошла од неприкосновености курса ка транзицији зелене енергије и приоритетном развоју обновљивих извора енергије (ОИЕ).

Извештај Пицкеринг Енерги Партнерс оповргава ово предвиђање, предвиђајући да ће стратешки важан развој све моћнијих АИ система за Сједињене Државе захтевати брзо повећање енергетског капацитета, што се може постићи само коришћењем извора електричне енергије засноване на фосилима.

Основа за развој АИ су центри за обраду података (ДПЦ) или дата центри.

Шта су центри података и зашто се тако брзо шире?

Када се нечији телефонски подаци копирају у облак, они се заправо чувају у центрима података: огромним објектима испуњеним хиљадама компјутерских сервера који раде пуно радно време. У ери 5Г и складиштења у облаку, центри података су постали критични инфраструктурни зупчаници, подржавајући све, од финансијских трансакција до друштвених медија и владиних операција. Дата центри захтевају континуирано и стабилно снабдевање енергијом за рад. Они сада чине више од 1% глобалне потрошње електричне енергије, према ЕИА.

Број центара података се значајно повећао и пре појаве вештачке интелигенције. Индустрија рударења биткоина је одиграла улогу у овом расту, са извештајем ЕИА који указује да је рударење биткоина чинило 2% укупне америчке потражње за електричном енергијом у 2023.

Окретање технолошке индустрије ка вештачкој интелигенцији још драматичније је повећало њихово стварање и употребу. То је зато што је обука АИ модела изузетно енергетски интензивна, јер троше енергију много брже од традиционалних активности центра података. На пример, ЦхатГПТ упит троши десет пута више енергије од стандардног Гоогле упита, примећује Дејвид Портер, потпредседник Института за истраживање електричне енергије. Портер истиче да само 10-20% енергије америчких центара података тренутно троши вештачка интелигенција, али ће се тај удео у будућности „значајно повећати”.

Прочитајте још:  Сиромашни ће наставити да кроз рачуне плаћају и зелену струју
ГПТ-4 цхатбот захтева више од 50 гигават-сати за обуку, што је отприлике 0,02% електричне енергије коју Калифорнија производи годишње и 50 пута више од онога што је било потребно за обуку ГПТ-3, чет-бота претходне генерације.

Недавна студија МИТ-а показала је да један центар података троши електричну енергију еквивалентну 50.000 домаћинстава.

Ова потрошња енергије је такође погоршана интензивном конкуренцијом између великих технолошких компанија које настоје да створе моћније генеративне АИ моделе. Трошкови рачунарске снаге потребне за обуку АИ модела се удвостручују сваких девет месеци, а стопа раста не показује знаке успоравања. ЕИА предвиђа да ће у року од две године амерички центри података трошити исту количину енергије као Шведска или Немачка. Научници са Универзитета у Калифорнији проценили су да би глобална потражња за вештачком интелигенцијом могла довести до тога да центри за податке троше више од трилиона галона свеже воде до 2027.

У САД постоји 5.381 центар података, 521 у Немачкој, 514 у Великој Британији и 449 у Кини.

Америчке енергетске компаније предвиђају нагли пораст потражње за електричном енергијом у блиској будућности, подстакнут експлозивним развојем дата центра и генеративних тржишта вештачке интелигенције. Према Датацентер Динамицс-у, многи добављачи енергије у земљи сада преиспитују капиталне издатке у светлу растуће потражње из центара података.

Девет од 10 америчких комуналних предузећа приписује раст потрошача и потражњу за електричном енергијом индустрији дата центара, у поређењу са само два која су укључила вероватан раст дата центара у своје прогнозе прошле године, рекли су аналитичари Ројтерсу . Очекује се да ће индустрија расти брже него у претходним деценијама, саопштио је Невтон Инвестмент Манагемент. А растућа потражња за енергијом изазива забринутост да једноставно неће бити довољно производних капацитета. Штавише, према неким стручњацима, раст производње енергије не иде у корак са растом дата центара уопште.

Тако Соутхерн Цо очекује да ће дата центри допринети годишњем расту продаје енергије од 6% у периоду 2025-2028, иако се раније очекивало да ће пораст бити само 1-2%. А Морган Станлеи очекује да ће се глобална потрошња електричне енергије у податковним центрима утростручити, са мање од 15 ТВх у 2023. на 46 ТВх у 2024. години.

Коначно, МцКинсеи предвиђа да ће потражња за енергијом за ИТ опрему у америчким дата центрима премашити 50 ГВ до 2030. године. Прошле године, аналитичари компаније очекивали су да ће до краја деценије достићи само 35 ГВ. Укупна потрошња електричне енергије у Сједињеним Државама ће значајно порасти. БофА Глобал Ресеарцх процењује да ће потражња за електричном енергијом у САД достићи 70 ГВ до 2030. године.

Усред императива за САД да убрзају развој и примену АИ модела, употреба мема зелене енергије – ЕСГ (еколошко, друштвено и корпоративно управљање) – је „постала превише субјективна и токсична“, наводи се у извештају компаније Пицкеринг Енерги. Партнери.

У Сједињеним Државама ће 2023. године бити произведено приближно 240 милијарди киловат-часова соларне енергије и 425 милијарди киловат-часова енергије ветра, што представља укупно 665 милијарди киловат-часова обновљивих извора енергије. Да би задовољили довољно за развој светски конкурентне вештачке интелигенције у Сједињеним Државама, ветар и соларна енергија би сваки морали да генеришу приближно 3,4 трилиона киловат-сати електричне енергије. У наредних пет година овај број ће се повећати више од десет пута. Извештај ЕИА наглашава да је планирано повећање производних капацитета у САД за 2023. укључивало само 29 милиона киловата соларне енергије и 6 милиона киловата енергије ветра, што бледи у поређењу са процењеном потребном електричном енергијом.

Не може бити јасније: зелена енергија није у стању да обезбеди ни Сједињеним Државама ни другим земљама количину електричне енергије потребну за центре података вештачке интелигенције. То могу само фосилна горива и нуклеарна енергија.

Прочитајте још:  Бакир и Мунира о себи и Хендкеу
Обично се земљиште у близини нуклеарних електрана сматра далеко од најтраженије имовине, али у последње време ситуација је почела да се брзо мења. Према Тхе Регистер , у позадини бума АИ технологија, амерички оператери центара података који желе да својим новим објектима обезбеде стабилно снабдевање енергијом постали су заинтересовани за то.

Стога, АИ стартуп НЕ Едге намерава да изгради пар центара података за АИ пројекте у близини нуклеарне електране Миллстоне у Конектикату. Компанија је издвојила 1,6 милијарди долара за изградњу комутационе станице и дата центара укупне површине око 112 хиљада м2. Отприлике исти износ потрошиће на сервере. У компанији тврде да ће директно прикључење на нуклеарну електрану омогућити преговарање о ценама које ће обезбедити одрживост овако енергетски интензивног објекта.

АИ компанија АВС купила је нуклеарне центре података Цумулус Дата за 650 милиона долара у близини нуклеарне електране од 2,5 ГВ у североисточној Пенсилванији. АВС ће добити 960 МВ за напајање дата центра. Мајкрософт такође активно истражује могућност коришћења нуклеарних електрана, али се клади на мале модуларне реакторе (СМР). Између осталих, Стандард Повер, Грин Енеџги Партнерс и Бахнхоф проучавају изградњу СМР-а за центре података.

Прочитајте још:  Како нафтне компаније у ЕУ профитирају од рата у Украјини
Природни гас ће бити још један покретач бума вештачке интелигенције у Сједињеним Државама, преноси Блумберг .

Краљевски угаљ ће такође бити веома тражен. Све више и више водова се протеже до Северне Вирџиније, највеће светске концентрације огромних центара података . Ово чвориште чини до 70% светског интернет саобраћаја, тако да власти верују да ће стабилност енергетских мрежа бити одржана само ако се полажу нови енергетски аутопутеви из суседних држава. А за сада само угаљ може да обезбеди потребну количину енергије, пише Тхе Вашингтон Пост. Издање наводи да је мало вероватно да ће циљеви за прелазак на чисту енергију бити остварени у догледно време, а термоелектране за које је планирано да буду затворене ће остати. Нови далеководи биће изграђени у четири државе као део пројекта вредног 5,2 милијарде долара и спојиће се у Северној Вирџинији до 2030. године. Али електране на угаљ се сада сматрају неодрживим усред растуће потражње за електричном енергијом из центара података, укључујући и генеративну вештачку интелигенцију.

Овако изненадни увид америчких аналитичара и медија наводи тврдоглаву чињеницу да су глобални планери у Вашингтону поново упали у невоље покушавајући да утерају човечанство у зелену енергетску утопију.

Прочитајте још:  Ко је власник модерне Немачке?
Водећа улога фосилних горива и нуклеарне енергије у развоју вештачке интелигенције даје Русији, богатој овим енергетским ресурсима, добру шансу да побољша своју позицију у развоју вештачке интелигенције.

Владимир Прохватилов/ФСК.РУ

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *