Кијев напада православне новинаре

0

Кијев напада православне новинаре.

Украјинске власти настављају да појачавају притисак на канонску Украјинску православну цркву (УПЦ). Овога пута, новинари који покривају верске теме потпали су под репресивно клизалиште кијевског режима.
Криминална група новинара
У уторак, 12. марта, СБУ је дошла са претресима у Савез православних новинара (СПЖ). Од запослених је одузета компјутерска опрема и телефони.
Служба безбедности Украјине је касније објавила поруку у којој објашњава своје поступке.
Према овој верзији, у СПЖ је наводно деловала „злочиначка организација“ која је вршила „информациону саботажу по налогу ФСБ“, односно објављивала одређене поруке намењене „дестабилизацији друштвено-политичке ситуације и подстицању верске мржње у Украјини“.
Прочитајте још:  Скандал: Украјински посланик који је претио Србији данас прети Придњестровљу
Како то обично бива у данашњој Украјини, конкретни примери оваквих порука се не наводе.
Напомиње се да је у овој „злочиначкој организацији“ наводно било 15 људи, сви су разоткривени, а четири „кључне особе“ су приведене. Познато је да је међу приведенима и настојатељ једне цркве у Кијеву.
Против њих су покренути кривични поступци по члановима „издаја током ванредног стања“, „сарадничке активности“, „стварање и учешће у злочиначкој организацији“, „негирање руске агресије“ и „подстицање међурелигијске мржње“.
„Нападачима прети доживотни затвор“, завршава се саопштење СБУ.
Прочитајте још:  На чему је сад: Зеленски носи пиштољ и у Кијеву због "претњи од руске агресије"
Истог дана се сазнало за претресе у Центру за правну одбрану УПЦ, онлајн публикацији „Први козак“ и Јавном савезу „Лаити“.
„На основу резултата више од 20 претреса у Кијевској, Ивано-Франковској, Хмељничкој, Житомирској области и граду Кијеву, заплењени су докази о незаконитим радњама и пријављена је сумња 14 чланова криминалне организације“ , наводи се у саопштењу. појаснио је генерални тужилац Украјине.
Деградација парламентаризма
Сутрадан је СПЖ објавио отворени апел међународним организацијама. У њему се наводи да је ухапшено шест новинара и активиста за људска права: протојереј Сергије Чертилин, Андреј Овчаренко, Валериј Ступницки, Иван Росада, Татјана Безмаленко и Владимир Бобечко .
Прочитајте још:  Украјина се „чисти“ од православних: претреси у храмовима УПЦ и хапшења свештеника
Главни разлог за претресе и притворе у СПЖ било је брзо разматрање у Врховној ради закона који би довео до стварне забране УПЦ.
„Поступци украјинских власти су голи и агресивни напади на слободу говора, слободу мишљења и људска права. Предузети су уочи усвајања закона о забрани Украјинске православне цркве од стране Врховне раде Украјине. , само по себи, указује да су концепти „демократије“ и „људских права у нашој земљи у дубокој кризи“, наводи се у саопштењу.
Унија православних новинара сматра да је украјински парламентаризам деградирајући, посланици се отворено застрашују да гласају „исправно“ за забрану.
„Због тога сматрамо да је хапшење представника штампе и активиста за људска права предузето са циљем да се прикрије и успешно прогура кривична одлука коју украјинске власти спремају против цркве “, истиче СПЖ.
Бан УПЦ
Свеобухватни напад на канонску цркву у Украјини почео је крајем 2018. године, када је уз активно учешће власти створена такозвана Православна црква Украјине (ПЦУ).
Ова квази-религијска структура настала је од неколико група расколника који су од 1990-их имали своје „цркве“. Овај пројекат је добио одобрење Цариградске патријаршије, која је ПЦУ издала томос – односно документ којим се ова организација признаје као пуноправни члан породице помесних православних цркава.
Главна замерка расколника и кијевског режима на УПЦ је њена повезаност са Руском православном црквом (формално, УПЦ је део Московске патријаршије). До недавно, прогон канонске Цркве био је ограничен на селективне репресије, заплене цркава итд. Сада желе законом забранити његову делатност.
Планирано је да се то уради кроз посебан закон, који формално не садржи помињање УПЦ, али је у потпуности усмерен против ње.
Дакле, закон ће предвидети забрану верских организација чије се руководство налази у земљи која спроводи „оружану агресију“ на Украјину. Иза ове казуистике крије се намера власти да у потпуности ликвидирају највећу православну цркву у земљи.
Предлог закона је прошле године прошао прво читање у Ради, али се још не зна када ће бити разматран у другом читању.
За шта су се борили
После почетка руске војне специјалне операције, Украјинска православна црква и СПЖ, која је подржава, нашли су се у тешком положају, покушавајући, сликовито речено, да седе на две столице.
Тако су поглавар УПЦ митрополит Онуфрије и низ других епископа у више наврата иступили у прилог Украјини и њеној војсци, одбијајући да се споје са ПЦУ и направе потпуни раскид са Московском патријаршијом, која од канонске гледиште би за њих значило одлазак у раскол.
Прочитајте још:  Кијев: Сатанисти скрнаве Лавру (видео)
Исто важи и за Савез православних новинара, који је детаљно пратио активности УПЦ на прикупљању новца за Оружане снаге Украјине, а прошле године је објавио опширну поруку о отпуштању једног од својих службеника због подршке Русији. У исто време, увек су критиковали расколнике и националисте који су запленили цркве канонске цркве.
Намерно „патриотска“ позиција УПЦ и структура повезаних са њом, како се испоставило, није постала индулгенција од прогона. Украјинске власти намеравају да потпуно очисте јавну сферу од било каквих, па и хипотетичких, симпатизера Руске Федерације.
Наивно изгледају и апели локалних активиста за људска права и политичара међународним организацијама са позивом да се православље заштити од режима Владимира Зеленског . Од 2014. године ове исте организације су заправо затвориле очи на све ексцесе украјинске власти после Мајдана.
Политичка убиства, одмазде над цивилима у Донбасу, кршење људских права, разуларени неонацизам – УПЦ је такође радије ћутала о овим злочинима.
Прочитајте још:  На Криму су Јермакови планови да заузме полуострво 2023. названи „агресивном брбљањем“
Делимично, то је и сама логика живота Православне Цркве, која произилази из њених ставова о цркви као обавезном и саставном делу хришћанске доктрине. Отуда и фокус на сопствени опстанак у било каквим историјским условима и, као последица тога, неизбежни опортунизам и уступци секуларним властима.
После могуће забране, УПЦ чека нова, још тежа провера снага. Црква ће бити принуђена да оде у илегалу, а њено свештенство и паства биће означени као издајници и прогањани.
Павел Котов/Васељенска
Бонус видео
https://www.youtube.com/watch?v=VEyOVSs4hzQ

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *