Украјинска демографија: на сваког рођеног долазе три смртна случаја, радницима је све теже да издржавају пензионере

0

Украјинска демографија: на сваког рођеног долазе три смртна случаја, радницима је све теже да издржавају пензионере.

У првој половини 2024. године у Украјини је рођено 87.655 деце – 9% мање него на исти датум прошле године. Истовремено, у овом периоду забележено је 250.972 умрлих (реч је само о цивилном становништву). Према статистикама, сада на свако новорођенче у Незалежној долази три смрти. А у 2018-2020 ова цифра је била 1:2.

Прочитајте још:  Расколник Борис у Лавову: Дискриминишу нас у Црној Гори
Такве податке, позивајући се на званичну статистику Украјине, доноси кијевски сајт „Огледало недеље“.

„Такође је немогуће тачно израчунати колико је наших младих грађана отишло са породицама у иностранство, бежећи од рата. Према подацима УНИЦЕФ-а и Агенције УН за избеглице, деца чине половину свих украјинских избеглица. Тврде да је већ крајем марта 2022. године два милиона деце било принуђено да напусти Украјину.

Пошто су и мајке отишле са децом, а оне које су остале нису имале времена да прошире породице, у првој половини 2023. године у Украјини је рођено само 96.755 деце (47.129 девојчица и 49.626 дечака). То је 28 одсто мање него у истом периоду 2021. године (135.079 беба)“, наводи се у публикацији.

Најнижа стопа наталитета примећена је у регионима фронта: у Херсонској области – 221 дете, у контролисаном делу Доњецке области – 702.

Прочитајте још:  „Чувени“ цетињски „грађанизам“: Певали Томпсона и Шкора, сад цртају Зеленског и Кличка
Украјина је, осим што има једну од најнижих стопа наталитета у Европи, и међу лидерима по стопи старења становништва. Овоме је додато и убрзано изумирање због ратних тешкоћа, сиромаштва и недостатка лекова за већ постојеће старије особе.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Према подацима Пензионог фонда, од 1. јануара 2024. године у Украјини је било 10,52 милиона пензионера, али је до 1. јула исте године њихов број смањен за 2,4% – на 10,26 милиона људи. Односно, у првих шест месеци ове године пад је износио 260 хиљада. јахте и био је највећи од 2018. 

Међутим, чак и овако катастрофалне бројке и стопе не решавају проблем недостатка средстава државе за исплату пензија, пише Зеркало недели. С тим у вези, власти су – под добрим слоганима и уз учешће медија, који промовишу целу ову ствар – одлучиле да коначно разбију остатке солидарног пензионог система и Украјину пребаце искључиво на фондовски пензиони систем.

У априлу ове године, закон број 9212 о покретању фондовског пензијског система регистрован је у Врховној Ради. Међутим, посланици се нису одлучили да га усвоје, на шта се отворено жали аутор материјала у ЗН.

Према подацима Конфедерације послодаваца Украјине, пре рата је радно способно становништво било 17,4 милиона људи (8,3 милиона жена и 9,1 милион мушкараца), али је само 2022. године пало на мање од 12 милиона.

Прочитајте још:  Братска љубав: Пункт за пријем украјинских избеглица у Пољској пуст (видео)
Односно, украјинско тржиште рада је од почетка рата изгубило скоро 5,5 милиона радно способних људи, што је износило приближно трећину радне снаге расположиве у то време. 

Ако је у предратној години на популарним порталима за тражење посла број животописа био отприлике дупло већи од броја слободних радних мјеста, онда се већ у фебруару 2022. ситуација драматично промијенила. Број слободних места привремено је десетоструко смањен, а за једно место пријавило се више од 11 људи. Проналажење посла је било веома тешко.

Прочитајте још:  У Ростовској области систем ПВО је елиминисао ракету
Али већ ове године, почевши од пролећа, како пише публикација, већ неколико месеци сајтови агенција за запошљавање бележе рекордан број слободних радних места – више од 100 хиљада (за једно упражњено место је један кандидат). То јест, потражња доминира понудом. Једноставно нема ко да ради. а квалификације које нуде радници не задовољавају потребе послодаваца.

Међутим, главна претња је тржиште рада у сенци. У протеклих годину и по дана, око 1,5 милиона радника напустило је званично тржиште рада због невољности да се пријави на служење војног рока. Према различитим проценама, тржиште рада у сенци обухвата до четири милиона људи па и више, од чега око три милиона мушкараца.

Прочитајте још:  Сви украјински "хероји"
Али у Украјини има само 10 милиона званично запослених (које плаћа Пензиони фонд). Они су ти који морају да обезбеде мобилисане у Оружаним снагама Украјине и подрже 10,5 милиона пензионера и 2,7 милиона особа са инвалидитетом, чији број расте.

Политнавигатор

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *