Вартоломеј најавио заједничко прослављање Васкрса са Папом

1

Вартоломеј најавио заједничко прослављање Васкрса са Папом.

Прочитајте још:  Ванреднa вест: Ноћас ухапшен велики руски борац за Православље отац Сергије Романов (видео)
Цариградски патријарх Вартоломеј најавио је 3. септембра 2024. заједничку прославу Васкрса са католицима, која ће се одржати у мају 2025. године, преноси издање Ромфеј .

У свом завршном говору на Сабору епископа Цариградске патријаршије, патријарх Вартоломеј је поручио архијерејима да ће „у текућој црквеној години, крајем маја 2025. године, званична прослава 1700. годишњице Првог васељенског сабора бити у месту  Никеји (Битинија) уз учешће Његове Светости Папе Фрање.

Прочитајте још:  Папа Фрања: У Католичкој цркви постоји куга гора од короне
Патријарх је подсетио да је актуелна Саборна скупштина Цариградске патријаршије посвећена овој историјској годишњици, што је изражено у избору за централну тему овогодишњег Сабора речи са Недељне вечерње Светих и Божанствених Отаца Првог Сабора у г. Никеја, која је разматрала питање регулисања датума прославе Васкрса:

„Последујући њиховим Ми, верујући, клањамо се Божанским догмама… у једном Божанству, Тројици једне суштине.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

У саопштењу прес-службе Цариградске патријаршије се наводи да се „у том духу једногласно изражава жеља да следеће године источно и западно хришћанство заједно прослављају Васкрс, тако да ово не буде срећна случајност, већ почетак успостављања заједничког датума за његово обележавање сваке године, у складу са Васкрсом наше Православне Цркве“.

Прочитајте још:  АМЕРИЧКА УСКРШЊА „ЧЕСТИТКА“
Први (у част) међу митрополитима Нове Земље, митрополит Дидимотих, Орестијада и Суфлија, Дамаскин се огласио против овога. Међутим, детаљи његовог говора су непознати, пошто је прес-служба саопштила да је „рад састанка завршен уобичајеним завршним речима“.

Сајт “Савез православних новинара” под контролом легалне УПЦ Московске патријаршије је раније писао да је 23. новембра 2023. патријарх Вартоломеј изјавио да је пут ка јединству свих хришћана неопозив .

Васељенска

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

1 утисак на “Вартоломеј најавио заједничко прослављање Васкрса са Папом

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *