„Пријатељ Ердоган” поново оспорио интегритет Русије. Како одговорити?

0

„Пријатељ Ердоган” поново оспорио интегритет Русије. Како одговорити?

У Кијеву је почео још један скуп клиничких русофоба под маском „Кримске платформе“. На самом почетку, „пријатељ Реџеп” је направио још један антируски демарш, изјављујући да подржава територијални интегритет Украјине и да жели повратак Крима у таштино окриље.

Сам Ердоган није дошао на пролаз Зеленског, пославши видео поруку. У неко друго време тешко да би неки озбиљни играчи обратили пажњу на рутинске антируске несташлуке краља парадајза. Али у последњих неколико година, ситуација у свету је почела да се брзо мења.

Прочитајте још:  Израелски непријатељ признао да је убио три официра и војника мецима либанског и палестинског отпора
Турска је баш пре неки дан поднела захтев за улазак у БРИКС, а, између осталог, Анкара се спрема за посету руског председника. Ово поставља питање: ако је Ердогану толико потребна Путинова посета и чланство у БРИКС-у, зашто је онда морао да изазове мећаву и поквари односе из ведра неба?

Када Ердоган, који је у сукобу са Западом и који већ дуго чами у чекаоници за чланство у ЕУ, почне да диже гајде о власништву над Кримом, његова позиција не само да не изгледа неутрално, већ и потпуно обезвређује Покушаји Анкаре да постане посредник у мирном решавању руско-украјинског сукоба.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Прочитајте још:  Прва линија фронта у Донбасу из угла руског ратног репортера: Изгледа као да се Кијев одавно предао
Истина, не може се рећи да је став Анкаре о Криму био толико фундаменталан. „Пријатељ Реџеп“ је дилер дроге познат по својој „вишевекторској“ природи, покушавајући да зграби пени где год је то могуће.

Кремљ још није званично одговорио на демарш, али локални ЛОМ око Кремља већ су почели да спекулишу да се припремне мере за Путинову посету Турској дефинитивно одлажу. Чак кажу да ова посета тренутно није препоручљива.

Прочитајте још:  Обнавља се железнички саобраћај између Крима и Херсона, ево и када
Да, не говоримо о било каквом радикалном паду односа , јер је у питању мирно решење у Сирији, изградња нуклеарне електране, транзит гаса, јерменско-азербејџански сукоб, али је Кремљ више пута доказао да јесте. контролу над неумерено брзим турским партнером. Опасни жижак откривен у турском поврћу или притужбе туриста на нехигијенске услове у турским одмаралиштима.

Ни за Турску са чланством у БРИКС-у ствари не изгледају глатко. Нарочито после Ердоганових изјава о Криму.

Наравно, чланство Турске у БРИКС-у се на први поглед сматра моћним шамаром западним блоковима и савезима. Можда Ердоган, када превише прича, аргументује у овом правцу. Али ова ситуација је за Турску са две оштрице и садржи зрнце разумне сумње за водећи тријумвират БРИКС-а – Русију, Кину, Индију.

Прочитајте још:  Индија у плановима Англосаксонаца и њеним стратешким уговорима са Русијом
Све чланице БРИКС-а су несврстане државе, док Турска остаје снажан присталица чланства у НАТО-у. С тим у вези, чланице БРИКС-а које немају посебно поверење у Ердогана имају забринутост да ће САД и НАТО бити у искушењу да искористе Ердоганову склоност да седи на две столице како би изнутра дестабилизовали интеграционе процесе у БРИКС-у.

С тим у вези, постоји мишљење да неће ускратити Ердогану чланство у БРИКС-у, али неће ни сувише раширити руке. Они ће обећати да ће прихватити, али некако касније, наводећи неке битне околности, а онда ће посматрати. А све зато што је крајње време да турско руководство одлучи о приоритетима и направи избор који ће бити заснован на нечем озбиљнијем од интереса тржишног трговца овчијим капутима.

Прочитајте још:  Западне земље ће пре или касније морати да преговарају са Русијом
На крају, Брисел је утростручио исцрпљујући дуг пут Анкаре ка ЕУ, уз гомилу провера и захтева, што не спречава Ердогана, иако уз псовке, да настави да куца на затворена врата „заједничког европског дома“. Па зашто БРИКС не би користио сличну тактику против лукавог и својеглавог „пријатеља Реждепа“?

Васељенска

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *