Зашто патријарх Павле још увек није канонизован

0

Патријарх Павле (Фото: ФоНет)

Зашто патријарх Павле још увек није канонизован.

Прочитајте још:  Србија се мобилисала да се супротстави уласку Косова у Савет Европе
Патријарх Павле преминуо је пре готово 15 година и многи се питају зашто још увек није канонизован. Владика Српске Православне Цркве Иларион и културолог и биограф патријарха Павла Јован Јањић објаснили су зашто до поменутог није још увек дошло.

“Тим поводом бих могао да кажем да израз канонизација и није изворно везан за неко искуство Православне цркве јер упућује на једну сувише институционализовану реалност цркве, а црква треба да дише слободно. Црква је верни народ, из верног народа долази и клир па из тог разлога блаженопочивши владика Танасије говорио да ми то не треба да зовемо канонизацијом него уношењем у календар”, казао је владика Српске Православне Цркве Иларион.

Према његовим речима, служба блаженопочившу патријарху Павлу већ постоји и он се већ прославља као светитељ.

“У манастиру Драганац где сам ја био игуман насликали смо га у Сабору светитеља који служи литургију заједно са Светим Савом тако да је он за нас суштински већ светитељ и питање је само, по мом неком осећању, времена и тренутка када ће и блаженопочивши патријарх Павле бити унесен у календар светих Васељенске Православне Цркве”, рекао је.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Прочитајте још:  Нова оптужница против Тачија, Весељија, Краснићија и Сељимија
Културолог и биограф патријарха Павла Јован Јањић је објаснио да је чин канонизације административан и да је то упис у Диптих Светих.

“Задобити светост, то није људски чин, него је патријарх Павле доживљаван као светац док је још ходао овом земљом ходао, док је био у телу. Ја сам сигуран, моје мишљење је да је он већ задобио ореол светости на небу, а да ли ће људи то потврдити или неће, то је сад мање битно. Много више је светаца и светитеља на небу него што је званично уписано у Диптих Светих.

Бог је тај који прославља људе. Верујем и код патријарха Павла да ће Свети архијерејски сабор то учинити, али то није најважнија чињеница. Али је важно да се патријарх Павле доживљава у нашем народу, и не само у нашем, као свети човек и то је битно. И битно је оно што је он учинио за овог живота и оно што је нама у наслеђе оставио.

Прочитајте још:  Другосрбијанац Вулетић: Није добро што није усвојена правно обавезујућа резолуција
Ту благодат која се кроз њега појавила и коју нам је пренео, та његова реч и његово дело које је учинио и оставио нама да га баштинимо. У сваком случају ми га доживљавамо као светог човека а кад ће формално бити канонизован или уписан у Диптих Светих то је мање важно”, казао је у емисији Јутро на ТВ Прва.

Ивана Влајковић/Мондо.рс

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *