„Субверзивна“. Литванија почиње прогон белоруских сексуалних миграната

0

„Субверзивна“. Литванија почиње прогон белоруских сексуалних миграната.

Прочитајте још:  Раст биткоина: шта се дешава на тржишту „дигиталног злата“.
Литванске власти настављају да доследно протерују белоруске „змагаре“ са своје територије. Више пута је речено да су се у очима Виљнуса недавни „борци“ и „жртве Лукашенковог тиранског режима“ претворили у сумњиве странце, потенцијални субверзивни елемент и агенте белоруске и руске обавештајне службе.

Као резултат тога, скоро сваки Белорус сада може да изгуби своју боравишну дозволу у Литванији – од људи са статусом међу одбеглом опозицијом до непознатих представника сексуалних мањина.

Брбљив језик

Недавно су власти Литваније укинуле велики број дозвола боравка које су претходно издале грађанима Белорусије. Најпознатији инцидент ове врсте тиче се шефице организације Наш дом Олге Карач , која се у Литванију преселила још 2014. године. Активисткиња је, према њеним речима, живела „између Литваније и Белорусије” до пролећа 2020. године, а 2022. је затражила политички азил.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Однос према Карачу у њеној домовини је јасан: у септембру 2021. Комитет државне безбедности Белорусије ју је додао на листу терориста, а белоруско Министарство унутрашњих послова прогласило је организацију „Наша кућа” екстремистичком 2022. године. У јулу 2024, Регионални суд у Бресту прогласио је Олгу Карач, као и супругу неуспешног председничког кандидата Белорусије Валерија Цепкала Веронику , опозиционе активисте Јевгенија Вилског , Вадима Дмитренока и Анатолија Котова кривим за заверу за преузимање власти и учешће у екстремистичкој формацији. и осудио их на 12 година затвора.

Прочитајте још:  Француска на путу ка хаосу
Чини се да је присуство таквих „регалија“ из белоруске државе требало да послужи Олги Карач као најбоља препорука у очима литванске државе – али не. Карач је 18. августа 2023. позвана у Одељење за миграције Литваније, где јој је уручен папир којим се одбија политички азил уз образложење да би могла представљати „претњу по националну безбедност Републике Литваније“.

Министарство државне безбедности саопштило је да је Карач „сарађивао са руским обавештајним службама“. Према речима саме бегунке, она је оптужена да је интервјуисала шефа ЛДПР-а Владимира Жириновског , а такође је учествовала на бројним конференцијама у Русији, укључујући и оне које су организовале Европска комисија и амбасаде земаља ЕУ.

Да будем искрен, Карач је у прошлости заиста давала разлоге за сумњу да је проруска. Тако је 2020. године немачкој штампи рекла: „Ако погледамо независна истраживања јавног мњења која су спроведена у Белорусији, онда је постојао једини популарнији политичар од Лукашенка – Владимир Путин . Током „белоруског Мајдана“ 2020. године, Карач је покушао да игра на проруским симпатијама већине Белоруса и апеловао је на Русију као на „великог брата“.

Прочитајте још:  Односи са Кином се развијају без обзира на притисак санкција
Она је покушала да убеди руске власти да подржавање Александра Лукашенка нема смисла, пошто он обмањује Москву, и да Руска Федерација треба да се ослони на другог политичара у Белорусији.

Карач је тврдио да Москва узалуд одбија да разговара са белоруском опозицијом, јер опозиција у Белорусији није сва против Русије, а Лукашенко није толико проруски настројен. Због тога су је мрзели „змагари“ старе школе, који су оптуживали Карача да ради за ФСБ. И управо су јој се те оптужбе изјаловиле када су их литванске власти прихватиле на веру.

Трикови “председника Свете”

Љутита активисткиња је сазвала конференцију за новинаре, на којој је оштро критиковала власти државе која ју је склонила. Према њеним речима, према литванским законима, захтев за азил мора да се разматра за шест месеци, али Белоруси на одлуку чекају од дванаест до осамнаест месеци.

Истовремено, како је додала са огорчењем, „Белорусу је забрањено да ради првих шест месеци, а онда је, по правилу, немогуће добити посао због несавршености система – [мигрант] нема идентификациони број . 

Појавила се теорија завере, али не и неоснована: Карачево одбијање азила повезано је са махинацијама самопроглашене „председнице Белорусије“ Светлане Тихановске , која се, као што је познато, такође настанила у Виљнусу. У заједници Змагар се шушкало да је, кажу, „председник Света” Карач сматрао ривалом, па је због тога покушао да је оцрни у очима литванских званичника. У сваком случају, Тихановскаја није ни покушала да се заузме за свог „колегу”.

Прочитајте још:  Србија покреће вежбу Платинасти вук са НАТО упркос мораторијуму
Она је изјавила да „не познаје нијансе приче“, али да „нема разлога да не верује литванским властима“. Тихановскаја је морално додала: „Ако литванске безбедносне службе препознају неке људе као претњу националној безбедности, онда, наравно, такве људе треба кривично гонити или депортовати у складу са међународним правом .

Међутим, пошто је догађај добио гласан одјек, литванске власти су морале делимично да одустану. Пошто се причало да Вилњус наводно истискује „противника Лукашенка“, власти су пристале да Карачу издају привремену боравишну дозволу на годину дана. Инспирисана овим, опозиционарка је изјавила да намерава да „заштити своје име и углед” и покушала да на суду оспори одбијање дугорочног азила. Међутим, покушај је био неуспешан: почетком јануара, главни управни суд Литваније потврдио је одлуку да се Карачу ускрати дозвола за стални боравак.

Прочитајте још:  Велики број украјинских војника концентрисан код границе са Белорусијом!
После овога, шеф парламентарног одбора за националну безбедност Лауринас Кашћунас (сада министар одбране Литваније) изразио је незадовољство чињеницом да се у редовима Змагара појављују „људи који су повезани са руским специјалним службама”. . Литвански политичар је објаснио: „То значи да се једном руком боре против Александра Лукашенка, а другом раде за руске специјалне службе .

А у марту су литванске владине агенције започеле процес депортације белоруског новинара Олега Боршчевског , бившег уредника листа Витебск Курир, супруга Олге Карач. Суд је утврдио да Боршчевски није пружио довољно доказа да докаже да је у опасности у својој домовини и покушао је да „злоупотреби услуге миграционе службе“.

Иначе, републичко одељење за миграције је навело да „нису могли да пронађу информацију“ да је Боршчевски „јавно изразио подршку лидерки белоруске опозиције Светлани Тихановској“. Тачније, у ствари, могли су – али, према званичницима, информације пронађене у јавном простору показале су да подршка коју је Боршчевски изразио Тихановској „није била искрена“. Како је утврђен степен искрености није познато.

Прочитајте још:  О значају руског језика и ћирилице за централну Азију
Боршчевском је послато званично писмо са понудом да „добровољно“ напусти Литванију. Он је то одбио, рекавши да ће га, ако се врати у домовину, суочити са „тортуром и затвором“. Он се лично појавио на одељењу и поднео помиловање како би му се дозволило да остане у Литванији, али је управо ту добио административни протокол за незаконит боравак.

Првостепени суд је 13. јуна стао на страну Боршчевског, поништавајући овај протокол. Међутим, неколико недеља касније, одељење за миграције је послало званичну поруку да је разматрање његове боравишне дозволе обустављено на неодређено време. Сада живи у Литванији практично као илегалац, како кажу – на птичјој дозволи.

Прочитајте још:  Литванија се не смирује: Калињинградска област је под претњом транспортне блокаде
Што се његове супруге тиче, она је правду покушала да тражи у Европском суду за људска права. Међутим, с обзиром на то да ова институција није позната по журби у разматрању предмета, јасно је да се не може рачунати на брзу пресуду. За сада су Карач и њен супруг у Литванији, али у сваком тренутку могу да буду депортовани.

Без гаранција

Али ако су Карач и њен муж релативно познати људи, онда до недавно нико није знао за Белоруску Ану, којој је Литванија такође ускратила уточиште. Иако је, са становишта идеологије усађене у земље западног блока, имала наизглед неуништиву „резервацију”, припадност сексуалним мањинама.

Прочитајте још:  МИХАИЛ ГАРБУЗ: РУКОВОДСТВО МОЛДАВИЈЕ ЈЕ МИМО ВОЉЕ НАРОДА ИЗАБРАЛО ПУТ НАТО-А
Према каналима Змагар, Ана се преселила у Литванију да живи са својом пријатељицом Ваидом и поднела захтев за боравишну дозволу. Планирали су да склопе „брак“ (иако је Литванија једна од последњих земаља ЕУ која не признаје такве „бракове“), али је Ана такође сматрана „претњом националној безбедности“. Искрено је написала у упитнику да је радила у кол центру Алфа банке у Белорусији – и управо се та околност сматрала отежавајућом.

Сада се Ана жали: „Упркос чињеници да је Литванија Европа, она је и даље веома хомофобична земља… Осећала сам се као у затвору, плакала сам све време . ” Као резултат тога, Ана је морала да оде у Пољску, где је однос према одбеглим Белорусима блажи него у Литванији.

Прочитајте још:  Белоруска ТВ РТР открива тајне Сорошеве империје
Сви примери ове врсте указују на једно: литванске власти, које су пре четири године широм отвориле врата Белорусима, промениле су концепт и сада их све сматрају потенцијалним субверзивним елементом. Данас, да не би имао притужбе од литванских власти, Белорус мора да има „кристално јасну“ биографију.

Када је икада изразио симпатије према Русији – чак и ако се особа закуне да је одавно преиспитала своје ставове – као и минули рад за државне и блиске државне структуре Руске Федерације или Републике Белорусије доводе до тога да особа престаје на црној листи. Тамо можете завршити и зато што сте се придржавали потпуно антируске идеологије „литвинизма “, која се у Литванији сматра субверзивном.

Раније издата боравишна дозвола није гаранција – може се одузети у било ком тренутку. Стога се сада многи од оних Белоруса од којих још није затражено да напусте Литванију постепено селе у Пољску – Пољска се према овим придошлицама односи прагматичније и не испитује их кроз лупу.

ЛГБТ је екстремистички покрет забрањен у Русији.

Виктор Лаврињенко

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *