Да ли ће неуронске мреже заменити људе?

0

Да ли ће неуронске мреже заменити људе?

АИ обезвређује људе као креативне појединце.

Чињеница да неуронске мреже цртају шест прстију на руци и слике са ефектом „невероватне долине“ давно је у прошлости. Ови млади програми, с обзиром на способност учења, стичу нове вештине брзином планинског водопада.

Илон Маск је већ почео да интегрише чипове у људски мозак, остаје само да их унапреди, усаврши „софтвер“ и свет који је предвидео Станислав Лем ће расти пред нашим очима. Не, ово није „Матрикс“, већ острво ужитака из књиге Николаја Носова „Не знам на Месецу“.

Сваки програмер и биотехнолог схвата да је постепеним унапређењем програма и интеграцијом са људском перцепцијом могуће постићи потпуни идентитет метасвета и природног света, односно виртуелног и стварног. Остаће танка нит сећања да је стварни свет негде тамо, у прошлости, па стога остаје шанса да се вратимо у стварност. За сада остаје.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Шта сада видимо? 

Прочитајте још:  Руски астробиолог:Свемирске бактерије неће моћи да униште човечанство
Рачунар може да препозна слике и говор, да обрађује природни језик, анализира, разуме слике и видео записе и доноси одлуке. Тјурингов тест је прошао 2014. године, ДипМинд је развио АИ систем АлфаГо, који је победио светског шампиона у Го, једној од најсложенијих стратешких друштвених игара које подржавају онлајн разговоре. шта је сутра? Чланци у часописима писани уз помоћ вештачке интелигенције већ су реалност, музика се пише таквим темпом да ће ускоро музичар који уме да свира бар један инструмент постати реткост, пишу се романи, снимају ТВ серије и блокбастери. Односно, време је за оно што сматрамо нашим чисто људским доменом – креативност, филозофија и, коначно, моћ и стратешко планирање. 

Посматрајући тренутне успехе програма неуронских мрежа који могу да напишу причу, компонују мелодију, у чије ауторство нико неће сумњати, постаје јасно да ћемо морати да поштујемо производе неуронских мрежа, јер ће они ускоро бити вишег нивоа. квалитетнији од људских у сваком погледу. И овде је наглашен прави вредносни сукоб.

Прочитајте још:  Бијељинска болница увела у рад вештачку интелигенцију
Раније је обележје „њиховог” међу тинејџерима било јединство истих музичких интересовања. Сада када неуронска мрежа може да креира било коју песму у било ком стилу са сопственим текстовима, аутор је изгубљен. Односно, вештачку истину постмодернизма афирмише вештачка интелигенција. Овде би се могло осмехнути, али осмех већ делује усиљено.

Интернет се појавио још 70-их година, али осамдесетих, па чак и деведесетих, био је део корпорација, специјалиста, љубитеља кибернетике или једноставно богатих. Током 2000-их, у Русији је почела широко распрострањена компјутеризација и Интернет је отишао у масе. 2010. године обележило је увођење друштвених мрежа у свакодневни живот. У двадесетим годинама, програми неуронских мрежа су се већ проширили широм планете. 

Прочитајте још:  О узроку вируса covid 19 и позадини актуелне хистерије.
Сада је увођење примитивне вештачке интелигенције приметно и на друштвеним мрежама и у медијима. Може се предвидети да ће 2030. године бити обележене конкуренцијом програма неуронских мрежа и све већом борбом између људског и виртуелног света. 

Михаил Булгаков је написао, карактеришући своју Маргариту: „Имала је страст према свим људима који раде нешто првокласно.

Ова страст није јединствена за Маргариту. У људској природи је да оплемени произвођача спектакуларног производа, посебно ако овај производ узбуђује чула. Отуда и гомиле обожавалаца који идолизирају идола, иако им је он само отпевао песму. Али навијачка култура захтева аутора. А када њега као човека више нема? Или – још не. А ово „још“ је најалармантније.

Прочитајте још:  Небојша Катић: Инфлација, економске теорије и зановетна емпирија
Вештачка свест се неће појавити у једном роботу, већ, највероватније, у мрежи. Романи се већ пишу уз помоћ неуронских мрежа, али најстрашнији заплет ће бити када особа покуша да избрише програм, а он као одговор покуша да га избрише. 

Понекад се чини да особа, попут ћурке Бертранда Расела у недавно објављеној филмској адаптацији књиге Лиу Цикина „Проблем тројице“, послушно чека да АИ постане свесна себе. Далеко је од извесног да ће избити рат између људи и робота – углавном западна научна фантастика предвиђа са упорношћу вредном боље употребе. За вештачку интелигенцију је много исплативије да створи резерват где ће људима бити обезбеђен небески живот, а другима имитација борбе и достигнућа. Наравно, неки људи ће жестоко протестовати, али зар се неће испоставити да је овај протест део симулације?

Ствар је и даље отежана дугорочним уговорима између људи, између купаца креативног производа и његових произвођача. И вреди додати – нашу приврженост људским односима.

Прочитајте још:  НЕДЕЉА СТРАШНОГ СУДА: ВЕЧНА ОДГОВОРНОСТ ЧОВЕКА, КОГА ЈЕ БОГ САЗДАО
Чини се да ће многи искусити идиосинкразију према производу неуронске мреже. Нису сви пријатни на нивоу свести о „вештачкој аналитици” њих више занима новинарство: кад иза мишљења стоји особа, можеш да је регрутујеш, шармираш, убациш у свој тим и на крају; , пребили га кад се сретну. Сви ови трикови неће радити са АИ. Човек је комплексан и невоља је у томе што се људи понекад не разумеју, али овде су неуронске мреже најбоље – сложно кажу стручњаци да је понекад тешко објаснити зашто је систем неуронских мрежа донео одређену одлуку. Не можемо разумети вештачку интелигенцију, као што не можемо разумети људе.

Постоји још један аспект – присуство људског ауторства може се разумети ако постоји грешка или немар у производу. Али зар АИ неће моћи да имитира ове грешке? Његово учење напредује скоковима и границама.

Како можемо разликовати вештачке производе од природних? Шта ће бити са ауторским правима? Где ће хиљаде незапослених отпуштених вештачком интелигенцијом?

Питања, питања, питања… А многи потцењују озбиљност ситуације. Неуронске мреже почињу да се такмиче са најважнијом компонентом човека – његовом креативном суштином. 

Прочитајте још:  Вештачка интелигенција се већ спаја са роботиком – један исход би могао бити моћно ново оружје
Иза фасаде политичке борбе настаје потпуно нови свет са новом улогом припремљеном за човечанство. За најинертнији део друштва, неуронске мреже су озбиљно искушење да се претворе у безличног потрошача. А ако на време не интервенишете у систему, многи имају ризик да постану носиоци сајбер интелигенције. 

Милијарде долара и невероватан људски интелектуални напор се уливају у трку модерних АИ модела, припремајући нас за нови свет у коме ће улога људи, у најмању руку, бити редефинисана. И нећемо моћи да се изолујемо од суседа који могу да добију развојне резултате брже од наших. Штавише, политичка конкуренција чини проблем још акутнијим.

Постоје две опције за развој односа са вештачком интелигенцијом – мека и радикална. У првој верзији, неуронске мреже производе висококвалитетан производ који можемо разликовати од људских, као што разликујемо природне тканине од синтетичких, а дрво од пластике. Живот постаје пунији, али остаје разумљив.

У другом, неуронске мреже уче и могу произвести права ремек-дела. У овом случају човечанство је на ивици егзистенцијалне кризе.

Друга опција изгледа вероватнија. Ово је јасније на примеру. Постоје хиљаде корисника у музичким програмима неуронске мреже. Међу њима има и осредњих аутора и талентованих. Имајући систем процене производа кроз приступ широком потрошачу, неуронска мрежа „разуме“ који је производ бољег квалитета. А ови корисници свакодневно у програм постављају хиљаде текстова и аудио датотека. То јест, сами подучавамо неуронске мреже – и што даље, то брже. Ова геометријска прогресија са стопостотном вероватноћом доводи до тога да ће неуронска мрежа моћи да произведе оно што су раније могли да раде само генији који се рађају једном у сто година.

А будућност је опет двојака. Или су права људска ремек-дела обезвређена, јер је вредно оно што је ретко, а тих ремек-дела ће бити много, или постају још вреднија, јер су означена као „људски“. Али да ли ћемо успети да сачувамо стара, истинита међу масом ремек-дела, и зар их нећемо помешати са новим? 

Вредносни сукоб лежи и у томе што човек, у принципу, тежи надљудском, божанском. Да ли ће нам вештачка интелигенција заиста ово дати? Односно, испада да смо сами себи створили бога, а ово је парадокс! 

Прочитајте још:  У КИНИ почело инсталирање ВЕШТАЧКЕ ИНТЕЛИГЕНЦИЈЕ на гробљима како би ожалошћени могли да “комуницирају” са покојницима
С друге стране, цела ова прича нам омогућава да се погледамо у огледало и на дубљем нивоу схватимо ко смо.

Генерално, изгледи су нејасни. А ако прогуглате шта је појављивање, постаје још мутније.

Разумни стручњаци не позивају на лудизам. Нема смисла још један цивилизацијски изазов облачити у одећу ђавола, који је отворио нову рупу за искушења. Уз разуман став према проблему, човечанство може преживети, па чак и победити. Али то ће захтевати напор – и радикалну ревизију вредносних смерница у друштву: од парадигме необузданог задовољства и потрошње до здравог разума и пажљивог руковања новом „ватром човечанства“.

Прочитајте још:  КРИЗА МУШКОГ ПОЛА У САД
Или ћемо обуздати АИ и она ће, као моћна тројка, носити Русију као у Гогоља, или ћемо постати као јахуи које је Гуливер срео у земљи врлих коња. Не, не, наравно, не тако одвратно као Свифтова, не, живећемо као веома племенита, али угрожена врста. И ако не изумрли, онда у изолацији. А вештачка интелигенција ће моћи убедљиво да аргументује нашу безначајну улогу: „Погледајте до чега су довели планету! Можете ли им поверити велике одлуке?

Прочитајте још:  ПОПЛАВСКАЈА О ЧУДУ КИЈЕВО-ПЕЧЕРСКЕ ЛАВРЕ. ВРЕМЕ ЈЕ ДА СЕ КИЈЕВ СЕТИ НЕМАЧКОГ КОМАНДАНТА
Неуронске мреже превазилазе људске напоре. Људи губе, али су и даље на челу породице у којој вештачка интелигенција, која је још увек мала, веома брзо расте.

Анатолиј Петров

Бонус видео

 

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *