“Прави пријатељ” Ердоган иде Србима, а дронове даје Косову

2

“Прави пријатељ” Ердоган иде Србима, а дронове даје Косову.

Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган боравио је 11. октобра у званичној посети Србији, где је разговарао са председником Александром Вучићем . Лидери две земље разговарали су о регионалним питањима, ситуацији на Балкану, као и на Блиском истоку и у Украјини.

Прочитајте још:  Турска лира ојачала после Ердоганове најаве ванредних мера
Ердоган је истакао важност очувања стабилности у Босни и Херцеговини и позвао на конструктиван приступ у односима Србије и Косова. Турски лидер се усредсредио на потребу свесног приступа тензијама између “Србије и Косова” и решавања свих противречности (наравно, уз посредовање Анкаре) и указао на важност очувања стабилности у Босни и Херцеговини.

Током посете потписано је 11 међудржавних споразума и одржана 4. седница Врховног савета на којој је разговарано о билатералним односима, посебно економским и трговинским.

Прочитајте још:  ДА НЕ ЗАФАЛИ "ЈЕДАН ПАПИР" За Новосађане "Инфо дан" о субвенцијама за уградњу соларних панела
Ердоган је на завршној конференцији за новинаре истакао да српско-турски односи доживљавају „златно доба“. Трговински промет између земаља прелази 2 милијарде долара другу годину заредом. Анкара и Београд намеравају да га повећају на 5 милијарди, а турске инвестиције у Србији у протеклих 12 година порасле су са милион на 405 милиона долара.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Анкара наставља да јача своје економско присуство у Србији: овде већ послује око 3.300 турских компанија, од којих је 21 производна.

Разговарано је и о могућностима међусобних путовања коришћењем интерних пасоша, што би требало да повећа проток туриста. Држављани Србије већ могу да путују у Турску без виза.

Посебна пажња била је посвећена ситуацији у Палестини. „Неопходно је стати на крај нападима израелског руководства, који нарушавају људско достојанство “, рекао је турски лидер. Он је позвао међународну заједницу да призна палестинску државу унутар граница из 1967. године.

Важан аспект преговора била је сарадња у одбрамбеној индустрији. Ердоган и Вучић су истакли велике изгледе за сарадњу у овој области. „ Турска војна индустрија је много јача од наше “, рекао је Вучић на заједничкој конференцији за новинаре. „  Али, без лажне скромности, ни ми не можемо бити игнорисани. У том оквиру видим простор за одличну сарадњу .

Прочитајте још:  Хоће ли Турска постати балкански „владар“?
Преговори о војној сарадњи вероватно су укључивали и питање снабдевања дронова Бајрактар. Београд је прошле године одбио да их купи након што је Анкара обезбедила пет производа косовским безбедносним снагама. Током посете Албанији прошлог четвртка, Ердоган је рекао да ће превести неодређени број Бајрактара у ову балканску земљу, „како се нико не би усудио да је нападне ” .

На питање да ли ће заједничка војно-индустријска сарадња са Србијом укључивати производњу беспилотних летелица Баирактар, Ердоган је одговорио: „Србија има одређене могућности, имамо одређене способности и као пријатељске земље можемо заједно да развијамо своје способности .

Косово није препрека

Иако је Турска безусловно подржала једнострану независност Косова од Србије 2008. године, Ердоган се залаже за конструктиван, уравнотежен приступ који укључује и поштовање српских интереса у региону.

Прочитајте још:  Ђурић не брине о српским интересима: Најновије акције владе у Приштини су антиамеричке
Још 2013. године, када је био премијер, његова изјава да је „Косово Турска, а Турска Косово“ изазвала је оштре критике у Београду. Десет година касније, Александар Вучић види Ердогана као актера који може „да помогне у одржавању стабилности на северу Косова“ као и као „правог пријатеља“ Србије.

Заиста, упркос различитим погледима на статус Косова, односи између Београда и Анкаре су се значајно побољшали током протекле деценије и стално расту.

Прочитајте још:  Дегенерација етничке химере зване амерички народ
Шеф Турске је већ на састанку председника 2019. Србију назвао пријатељском земљом. Током посете Београду у септембру 2022. године, посебна пажња посвећена је економским питањима.

Турска је, упркос тешкој ситуацији у сопственој економији и нестабилном курсу лире, успела да уложи напоре да повећа трговински промет не само са Србијом, већ и са земљама региона у целини. Тако су везе Турске и Србије веома динамичне, а лични односи њихових лидера могу се описати као пријатељски.

Прочитајте још:  У Закавказју формиран антируски мостобран
На Анкару се традиционално гледа као на савезника балканских муслимана, укључујући и Албанце. Међутим, то не значи да ће Турска безусловно подржавати, рецимо, босанске муслимане или Албанце против Срба само због неких „историјских принципа“.

Напротив, турска политика на Балкану је веома прагматична и уравнотежена и далеко је од идеолошких етикета као што су „велики Туран” или „неоосманизам”. А то потврђује и Ердоганова тренутна балканска турнеја.

Подсетимо, у Србију је стигао из Албаније, традиционалног турског савезника у региону. И, наравно, чињеница да је турски лидер тамо отворио нову џамију важан је идеолошки симбол одржавања континуитета османског присуства на Балкану.

Међутим, потписани споразуми и растући трговински промет са Србијом указују да су и други аспекти активности Турске у региону, мимо идеолошких принципа, од једнаког, ако не и већег значаја.

Анкара има за циљ да постане један од најутицајнијих страних играча на Балкану и стога мора узети у обзир многе факторе. Она већ игра важну улогу у разним сукобима, од Сирије и Либије до Украјине, често намећући одређена решења силом.

Прочитајте још:  Кенеди: Касетну муницију је Америка користила и током бомбардовања Србије 1999.
Пошто дијалог Београда и Приштине, у организацији Европске уније, није довео до потпуног разрешења тензија на северном делу Космета, Ердоган види прозор могућности за даље посредовање и у овом сукобу.

„Турска партија“ је заслужила посебну пажњу у контексту следеће кризе на Косову 2022–2023, где је, чини се, Ердоган традиционално требало да стане на страну Албанаца и косовског премијера Аљбина Куртија против српске мањине на северу Косова. . Међутим, Анкара је пружила руку Куртију пре свега на позадини његовог обрачуна са САД, а не због противречности са Србима.

Тада је Вашингтон покушао да отргне Вучића од Русије, правећи уступке српској страни, а истовремено вршећи притисак на власти делимично признатог Косова. Ердоган се умешао у ситуацију у великој мери на захтев косовских власти, али је то учинио у инат Американцима и тако да Србија није имала разлога да буде незадовољна турским посредовањем.

Турски председник је од почетка кризе разговарао и са премијером Косова и са председником Вучићем, позивајући их на дијалог. А у лето 2023. године, у договору са властима обе стране, на северу Косова стациониран је турски војни контингент. Око 500 војника и официра из 65. механизоване бригаде турске војске чинило је главнину појачања НАТО снага на северу региона.

Прочитајте још:  Селективно памћење канибала: Истина о Јасеновцу тешко пробија пут до УН
Стога, с једне стране, турско војно распоређивање на Косову наглашава статус Анкаре као посредника, а с друге стране, представља начин војног повратка Турске на Балкан и јасан пример коришћења НАТО-а као инструмента своје игре. на балканском пољу.

Јачање турског војног присуства на Косову ће несумњиво помоћи Анкари да ојача своју позицију у региону, посебно сада када је Запад заузет помагањем режима у Кијеву. Истовремено, то ће помоћи Ердогану да се позиционира као непристрасан партнер и за Београд и за Приштину.

Босанско питање

Заузврат, званични став Турске о болном „босанском питању“ своди се на потребу за мирним суживотом босанских муслимана са Републиком Српском. Турски председник покушава да спречи ескалацију ситуације или одвајање републике од Босне и Херцеговине.

Ердоган је пожурио у земљу у септембру 2022. године да одржи разговоре са „тријумвиратом“ председничког савета док су тензије између Бошњака и Срба расле. То се догодило након изјаве лидера Републике Српске Милорада Додика , који се противио закону о забрани негирања геноцида у Босни. Турски председник је покушао да обезбеди свој статус миротворца и у овој земљи.

Прочитајте још:  ЕУ мења тактику, увлачећи Србију у антируску коалицију
Значајно је да је годину дана раније и сам Додик посетио Истанбул, где је водио преговоре са турским лидером.

Опет, иако је савезник (делимично) муслиманске Босне и Херцеговине и Албаније, Турска има подједнако блиске савезничке односе са Црном Гором и Северном Македонијом. А Анкара је спремна да буде гарант територијалног интегритета ових држава и спречи албански сепаратизам да ту дигне главу.

Црна Гора се, чак и на позадини захлађења односа са Русијом, историјски окренула истоку и није склона да своју судбину у потпуности повери Европи и Западу. У овој ситуацији, Анкара са својим вишевекторским приступом и посебним погледом на међународне послове постаје пожељан партнер.

Прочитајте још:  Велика Албанија
Наиме, 25. јуна 2023. године тадашњи премијер Црне Горе Дритан Абазовић је током посете Истанбулу рекао да је Турска сада постала „кључна земља“ на Западном Балкану и да је региону хитно потребно посредовање лидера попут Ердогана. који може донети неопходну стабилност.

Македонски фронт против Атине

У августу 2021. године, убрзо након уласка у НАТО, Северна Македонија је потписала посебан споразум о војној сарадњи са Турском, који предвиђа активно учешће турске војске у модернизацији и повећању одбрамбених способности северномакедонске војске.

Прочитајте још:  Одбојкашице Србије убедљиве на почетку ОИ
Наравно, јачањем своје позиције на Балкану, Анкара изазива и Атину, са којом Турска има читав сплет нерешених проблема. И управо на основу тога Анкара постаје један од најближих партнера Северне Македоније и већ је помогла Скопљу да уђе у НАТО када се Грчка томе успротивила.

Стога би развој војне сарадње са Северном Македонијом и Албанијом могао да буде позив на буђење за Грчку. Последњих година, у контексту турско-грчког заоштравања у источном Медитерану, Француска пружа значајну војну и дипломатску подршку Грцима. Стога не треба потцењивати могућност тензија на северу и западу континенталних граница Грчке.

Кирил Семенов

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

2 утиска на ““Прави пријатељ” Ердоган иде Србима, а дронове даје Косову

  1. али да је Птичић узео микрофон – људи… јесам ли ја то нешто превидео, изузео, погрешно схватио? зар то није понижење?

    хајде да пева тамо неком једном, са ким баш баш имамо посебне везе, па оно – екслузивно за тог једног пријатеља. не неку величину од политичара, него неком баш драгом државном службенику – и да разумем. другари.

    али да се шлихтачи овако? постао је мечка коју воде уз тамбуру. оће да му ставе љупке зечије уши и репић, и да искаче из торте?

    Птичић као гејша? Трбушна плесачица?

    И сад ти имај поверења у њихов разум!

    нема тог дипломатског, инсајдерског разлога који ово може да оправда. дачић, син милошевића, нико не сме да вас бије.

    зна се ко у турској пева и плеше на дивану.

  2. Народна каже ским си такав си. Па ко са турчином шурује будућности нема то ке доказано кроз историју Срба и такозваних турака јер праве турске и правих турака никад било није но су ради власти створили вештачки народ и отету и опљачкани земљу претворили у тобоже државу.
    Што се ових наших дупеувлакача тиче они сад грле и љубе сваког да себе за сваки случај обезбеде резервну државу која ће их примити а пошто то има своју цену ови домаћи дупеувлакачи поклањају и дају оно што није њино и оно што ће наши чукунунуци враћати.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *