Црна Гора признаје: Због недостатка руских туриста остали смо “краћи” за 500 милиона годишње

0

Црна Гора признаје: Због недостатка руских туриста остали смо “краћи” за 500 милиона годишње.

Економски аналитичар Давор Докић каже да је драстично смањење броја руских туриста који долазе у Црну Гору државу коштало годишње по 500 милиона евра И да ће се тај тренд наставити увођењем нови санкција грађанима ове државе.

“Све рестриктивне мјере се увијек неповољно одражавају на туризам” – каже Докић за портал “Дана”, коментаришући одлуку Владе Црне Горе о увођењу међународних рестриктивних мера утврђених одлуком Савјета Европске уније с обзиром на ситуацију у Руској Федерацији.

Прочитајте још:  Над селом Заветноје подигнута руска застава
Он подсећа да су држављани Русије некада били међу најбројнијим, али и најплатежнији и због тога најпожељнији туристи у Црној Гори.

“Прије увођења санкција Русији, најбољи потрошачи су били Руси, а уједно су били други по броју ноћења, иза туриста из Србије. На жалост, влада Здравка Кривокапића је укинула директне летове из Москве, и на тај начин онемогућила долазак туриста из Русије” – подсећа Докић.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Прочитајте још:  Кадиров:Основни циљ сваког оца је да синовима усади побожност и научи их да чувају породицу, народ, отаџбину. Ако желите мир, припремите се за рат!
И у 2023. години рекордери по броју ноћења били су гости из Русије, којих је било 246 хиљада а имали су 3,7 милиона ноћења, односно просечно су боравили 15 дана. То је више него дупло у односу на просек. На њих се односи 23,6 одсто укупног броја ноћења.

У 2019. години Црну Гору су посетиле 384 хиљаде гостију из ове државе, а тада су имали 3,47 милиона ноћења. Тада су Руси просечно боравили девет дана, док је просек за остале туристе био око пет и по дана.

Прочитајте још:  Kоронавирус преко ноћи "нестао" код више од 4.000 заражених
Пратећи спољну политику Европске уније црногорска влада је И пре два дана пооштрила санкције за неке грађане Русије, на шта указује И аналитичар Докић.

“Забрањује се улазак на територију Црне Горе или прелазак преко територије Црне Горе физичким лицима која: су одговорна за тешка кршења или повреде људских права или репресију над цивилним друштвом и демократском опозицијом или чије активности на други начин озбиљно подривају демократију или владавину права у Руској Федерацији; пружају финансијску, техничку или материјалну подршку активностима из алинеје 1 овог става или на други начин учествују у таквим активностима (планирањем, усмјеравањем, налагањем, помагањем, припремом, олакшавањем или подстицањем); повезана су са физичким лицима из ал. 1 и 2 овог става” – наводи се у првом члану одлуке.

Докић каже да то све утиче на број руских туриста који долазе у Црну Гору.

“Након укидања директних летова, а онда и увођења санкција тога, Руси су се окренули ка Турској, јер Ердогану на памет није пало да уводи било каква ограничења. Црна Гора је због тога “краћа” за неких 500 милиона еура годишње, и то је цијена те одлуке” – каже Докић.

ДАН

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *