Прети нам плаћање трошкова хрватским банкама и предузећима?

0
бих

(фото: Пиксибај)

Привредни апелациони суд (ПАС) по други пут је укинуо првостепену одлуку Привредног суда у Београду.

Том одлуком био је одбијен захтев Загребачке банке за признање одлуке хрватског суда о наплати судских трошкова од око 100.000 евра од Југобанке и наложио да се о захтеву поново одлучи.

Ова одлука је донета пошто је ПАС усвојио жалбу Загребачке банке и по други пут наложио поновно одлучивање Привредног суда у Београду о захтеву за признање стране судске одлуке, који је у овом случају донео Трговачки суд у Загребу.

У овом случају Привредни суд у Београду је, у одлуци у коју је Тањуг имао увид, поред осталог закључио да је неспорно да је одлука чије се признање тражи постала правоснажна и извршна и да је Југобанци било омогућено да учествује у поступку у Загребу у којем је та одлука донета.

Истовремено је закључио да би њеним признањем био повређен домаћи јавни поредак, због неусклађености хрватске одлуке са домаћим прописима.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!



Ову одлуку ПАС је укинуо јер сматра да је погрешан закључак првостепеног суда о јавном поретку те наглашава да се одлука хрватског суда мора ценити у целини што значи и у погледу трошкова.

Подсетио је да је Трговачки суд у Загребу усвојио приговор приговор застарелости у овом случају и због тога је наложио је да се у поновном поступку утврди да ли постоји материјални реципроцитет, као и да ли има супротности јавном поретку.

Београдски адвокат и саветник за праћење поступака у Хрватској Иван Симић упозорава да је захтев за трошкове овог поступка само један од око 180 потенцијалних захтева хрватских предузећа и банака за наплату у Србији.

Прочитајте још:  ЧЕТИРИ године сведочења против јереси и издаје

Сви ти трошкови су, како објашњава за Тањуг, настали у поступцима које су спрска предузећа водила у Хрватској ради остварења имовинских права и потраживања српских банака од предузећима у Хрватској на име неплаћених кредита.

Симић је напоменуо да су сви хрватски судови одбили захтеве српских предузећа и банака за повраћај објеката које су градили или куповали, односно повраћај средстава на име кредита које су давали хрватским предузећима, пре распада СФРЈ. “Са друге стране, судови у Србији су усвојили све захтеве хрватских предузећа у погледу њихових претензија махом према непокретној имовини, иако је основ за тражење био значцајно слабији”, навео је Симић, који сматра да је и правним лаицима очигледна диспропорција у поступању два правна поретка – српског и хрватског.

Танјуг



За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *