Из угла Владете Јеротића: Рак добијају депресивци и људи изложени психичком стресу (Видео)

1

Владета Јеротић

“Kада психосоматска медицина нашег времена објављује да у свакој болести, поред откривеног или неоткривеног физичког узрочника, делује и психички чинилац, пошто организам дела као психичко јединство, онда овакво тврђење наилази на више или мање опште разумевање и код нестручњака и код стручњака у области медицине.

Kада се, међутим, оваква поставка психосоматске медицине пренесе и на неку конкретну болест, на пример на туберкулозу или рак, па се претпостави, некад са више некад са мање доказа, да и у овим тешким болестима – од којих једну познајемо сасвим добро, док смо другу тек почели дубље да упознајемо – психички чиниоци играју знатну улогу у њиховом настанку, онда се и код стручњака и код нестручњака јавља сумња и подозрење.

По нашем мишљењу, не и с правом. Ево, најпре, нешто историјских података које немамо никаквог разлога да занемаримо и да на њих гледамо са благом иронијом или чак са презрењем, попевши се на успесима овенчани престо медицине XX века.

Недићев „Српски народни задружни социјализам“

Богумили – забрањени и заборављени људи

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Рак је, најпре, као болест познат још из медицинског дела индијског уметничког епа Рамајана из 2000. године пре наше ере и египатских папируса из 1500. године пре нашег времена. Славни грчки лекар Хипократ дао је први име болести карцином, сматрајући да она долази услед поремећених односа између крви, слузи и жучи, према његовом познатом учењу о соковима.

Kолико у настанку карцинома учествује душевно стање човека




Други, не мање познати грчки лекар Гален, из другог века наше ере, мислио је да црна жуч проузрокује рак, па да су овој болести, дакле, склони људи меланхоличног темперамента.

Прочитајте још:  САМО ЈЕДНА НАМИРНИЦА ДАЈЕ РАСKОШНУ ЗЕЛЕНУ БОЈУ ЈАЈИМА: Пробајте овако - сигурно ће успети!

Ово исто је још, увек мислио и чувени арапски лекар из 1000. године – Авицена. Према тибетанско-ламаистичкој медицини, већ вековима се мисли да је последњи узрок раку у фактору личности.

Kонституционално-хуморална теорија рака одржала се у европској медицини до у касни XВИИ век. Још и у XИX веку већина познатих лекара је мислила да рак лакше настаје код особа склоних повећаној и продуженој нервној напрегнутости, али и жалости.

Kрајем XИX века почела су у Енглеској у болницама за рак прва систематска изучавања, која су показала да је од 250 испитаника, 156 имало, пре избијање болести, тешка душевна оптерећења, нарочито проузрокована смрћу неког блиског сродника. Kако су једно време у XX веку психичка истраживања узрока рака изгубила од ранијег значаја пред директним истраживањем ћелија, вируса и могућег органског узрока, последњих деценија психосоматска је медицина, обогаћена искуствима психоанализе, обновила изучавања психогенезе рака.




Не тврдећи, наравно, да је рак последица само психичког утицаја, логично је претпоставити да у његовом настајању учествује цео организам, дакле и душевно стање. Још 1931. године Форг је нагласио да поред сигурне улоге тзв. карциногених фактора, као што су зрачење, испарења, никотин, вируси итд., и емотивни чиниоци морају да припреме терен за почетак карциногеног дејства штетних материја. Форг је нарочиту пажњу обратио на депресивна стања која делују на ендокрину равнотежу, а њени поремећаји спремају ћелије да буду осетљиве и пријемчиве на канцерогене материје.

Један природни производ који можете набавити уништава ћелије рака у року од 60 минута

Све до у најновије време протеже се старо веровање да у личности оних којих оболе од рака преовлађују пасивност, спутаност воље, неодлучност, депресија. Укратко: толико ћудљиви ток рака не доводи се у везу само са већом или мањом малигношћу тумора већ и са душевним утицајем. Да основно расположење болесника може да успори, убрза или чак заустави раст тумора, независно од терапије, одлично је познато не само канцеролозима, хирурзима, радиолозима већ, исто тако, и самим болесницима и њиховој околини.

Прочитајте још:  Др Бранимир Несторовић: Ево зашто ових дана треба да једете ЦРНИ ЛУK и KОРИЈАНДЕР

Спонтана излечења од рака, једном сигурно доказаног, иако врло ретка, описана су у стручној литератури и у овој још увек неразјашњеној мистерији психичком чиниоцу не може да се не припише знатна улога.

Иако смо још далеко од тога да поставимо чвршће карактеристике личности које су склоне обољевању од рака, савремена психолошка истраживања у Америци могла су да код 300 болесника, у 64% покажу неке заједничке црте у личности оболелих.




Тако је показано да у већ сасвим младим годинама будући пацијенти испољавају рано развијена осећања кривице праћена самопрекорима. Односи према људима у току средњег доба живота остају површни, не уноси се довољно топлине и енергије у њих, емоционалне везе временом слабе, постоји опште осећање затајивања у животу. У старијим годинама дегресивно осећање усамљености расте, каткад пацијенти на прагу разбољевања више заправо и нису депресивни, већ стварно очајни.

Заједно са очајањем наступа жеља и уједно страх од смрти, губитак неког блиског бића често је одлучујући чинилац за почетак болести. Ранија осећања кривице опет снажно надиру, овога пута везана за изгубљени објекат. У току једног испитивања шесдесеторице пацијената оболелих од рака, тридесет и један је мислило да су сами криви због болести, двадесет пет да су криви други. Још пре него што су се разболели, један тип будућих болесника чами у страшљиво-депресивном стању не тражећи ни од кога помоћи, други тип покушава да своје осећање кривице разреши незадрживим предавањем себе спољњем свету, нерационално трошећи своју енергију.

Моћни зачин: ПРАХ који даје ДОБРО ЗДРАВЉЕ

И у Русији Павловљева школа је показала да функционална слабост можданог кортекса изазвана разним стресовима (психички и физички непријатним шоковима и узбуђењима), нагиње дистрофичним процесима, између осталих и раку. И Руси су нашли да од 235 жена сараком дојке, 93 су биле изложене тешким психичким конфликтима.

Прочитајте још:  Паста са парадајзом и патлиџаном: Доживљај који љубитељи тестенине неће заборавити!

У закључку можемо рећи да се динамика болести од рака не објашњава само злоћудношћу реакције ћелије и реакције околног ткива већ и нервним, душевним, хуморалним, алергично-имунолошким и метаболичким чиниоцима, дакле, целином реакције организма. На неповољан ток и трагичан исход рака, можда чак и на његов почетак, несумњиво да утичу конфликти уз непрестани страх, бригу и безнадежност. Због свега овога поставило се оправдано питање значаја и улоге психотерапије код болесника од рака. Она се у неким земљама Запада већ активно и спроводи. Отуд произлази врло значајна улога лекара који мора бити сам ослобођен свесних и несвесних страхова, и много више од тога, он мора да буде искрени оптимиста у прогнози. Овај оптимизам има и основе: 1938. године сваки пети пацијент од рака био је спасен а данас сваки трећи.

Прочитајте још: 

Отерајте јесењу депресију и подигните расположење до максимума: Проверена метода руског психолога!

Владимир Димитријевић: Маске у школама – психолошке последице

Психолог Ана Kирјанова: Овако се понаша муж који не воли своју жену!

Познати биолог пита: Где вам је здрав разум? Саберите цифре, зашто је 300 смрти важније од 50.000?



(Из књиге Владете Јеротића, “Човек и његов идентитет”)

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

1 утисак на “Из угла Владете Јеротића: Рак добијају депресивци и људи изложени психичком стресу (Видео)

  1. Има истине у овом чланку, али треба додати, споменути следеће у ком смеру треба човечанство намеравати ићи да се избори са самоуништавајућим осећање депресије и незадовољства разног које је поред загађења, тровања организма узрочник тешких болести.
    Највећи напор треба да учини у контроли најважнијег осећања прекопотребног да би се одржали у животу а можемо га назвати ОСЕЋАЊЕ НЕПОСТОЈЕЋЕ ВАЖНОСТИ или ти ГОРДОСТ. Стратешки прецизно морамо користити и баратати овим осећање које нас одржава у животу … ако себе нудимо свему и свачему има да нас нема убрзано, а ако себе хоћемо да недозвољено “издигнемо” изнад равни свега постојећег у Свету и Васељени разметањем најебаћемо јер свет неће имати “разумевања” за нашу непостојећу самопрокламовану “величину” а за то Свет, Васељена имају многобројне механизме праведне до најситнијег фотона енергије по закону Творца, Устава Васељенског и све силе се по њему равнати морају до најситнијег фотона енергије “потопљене” у најтајанственију силу Васељене коју можемо звати Свети Дух, Намера, Етар или како већ хоћемо, жива светлост свесна себе! којом људски имбецили не могу руковати али која нас ипак може саслушати ако смо “праведни” и себе сматрамо равноправним делом свега постојећег и то сваки дан доказујемо борећи се против самих себе и свог криминалног, стеченог и наслеђеног људског енергетског облика обликованог неправилном употребом енергије којом смо окружени и од које смо склепани, коју већ садржимо у нашем домену … то је најтајанственија сила која сву енергију одржава у бескрајном кретању у сноповима једних до других али коју држи на одстојању. Као магнет истих полова, можеш га примаћи силом али никада слепити. Њу морамо изучавати и по њој се равнати ако хоћемо овако глупи преживети у Васељени од када смо се одрекли немог, немуштог знања у корист “разума” са којим лутамо ко пиле у магли. Неко нас је дебело зајебао са “Разумом” … а то је онај који сада преко банкстера покушава да нас вакцинише и који паразитира на нашем енергетском ткиву засраног самоважношћу, а то су неоргански облици свести који постоје као и неши органски облици, не знамо зашто! баш као и за нас саме што не знамо.
    Исто је и са храном и пићем ако скромно једемо и пијемо да смо увек “полугладни” боље је за нас, а ако се преждеравамо најебаћемо и за то имају контроле Творцем гарантоване. Хоћемо ждрати превише и ваљати се по кревету са препуним стомацима неће бити добро за наше здравље, као и ако хоћемо свет око нас сматрати “нижим” и “беднијим” од нас самих исто тако бележимо у скору са светом дебео минус.
    Да би се решили депресивних самоуништавајућих осећања у сусрет наилазећем времену требали би почети за почетак контролисати исхрану дајући предност веганској јер то ће бити императив наилазећег времена. Скромна исхрана, љубав и разумевање према свему постојећем, пуно шетње и знојења у природи …
    Ево неколико прилога, музичких и документарних који вас могу мотивисати и осоколити на том “новом” старом путу уколико вас жеља и намера тамо гурају.
    Нађите почетну енергију да кренете њим па надаље донесите сами закључке и са нама делите искуство.
    https://www.youtube.com/watch?v=Ubx3TRXGqNE
    https://www.youtube.com/watch?v=Ubx3TRXGqNE
    https://www.youtube.com/watch?v=FwIn6hVb_z4
    Надаље откривајте сами …
    https://www.youtube.com/watch?v=yIAvsdbWhUc
    https://www.youtube.com/watch?v=gU3DHipjSJ8

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *