ПОВРАТАК ГЛОБАЛНЕ БРИТАНИЈЕ: Украјина одлази под Британске скуте

0

Азов (Фото: Јутјуб)

Британија ће дизајнирати ексклузивне ракетне чамце за Украјину у оквиру спровођења Меморандума о јачању сарадње у војној и војно-техничкој сфери. Ову изјаву дао је Тим Вудс, аташе за одбрану амбасаде Њеног Величанства у Кијеву: „Ови ракетни чамци су дизајнирани посебно за Украјину, тако да ће бити оригинални и имаће дужину од приближно 50 до 65 метара, што ће омогућити брзину од 40 чворова. А на њих се планира инсталирати артиљеријски систем и ракете. Зависи, између осталог, и од тога какве су ракете потребне. А то могу бити ракете кратког или великог домета. Ово је питање које британске компаније тренутно разматрају “.

Уједињено Краљевство се враћа у „велику политику“ као независни играч
Из његових речи постаје јасно да ће се прва четири ракетна чамца градити у Великој Британији. После тога, украјински бродоградитељи ће покушати да их производе сопственим снагама. „Друга опција коју проучавамо још није формализована, то је заједнички дизајн ратних бродова британске индустрије са украјинским дизајнерским бироом у Николајеву“, рекао је Вудс. Другим речима, Лондон је спреман да подели са „Независном (Украјином- прим. прев.)“ оно што ни Сједињене Државе ни Европска унија нису – технологије.




Украјински медији активно шире управо ове вести. У међувремену, у интервјуу за «Дан», британски аташе дао је још неколико важних информација. Према његовим речима, крајем 2021. године код обале Одесе појавиће се британски разарач типа 45. С њим би у Украјину могла да стигне нова трговинска мисија.

Вудс је такође предложио да Кијев и Лондон успоставе плодну сарадњу на пољу опремања транспортних авиона: британске компаније ће испоручивати авионику Украјини (укључујући моторе Ролс-Ројс). У току су преговори око осталих „занимљивих куповина, о којима се још не може детаљно причати због комерцијалних тајни“.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Генерално, интервју Тима Вудса служи као јасна потврда онога што говоре неки украјински политиколози: Уједињено Краљевство се враћа у „велику политику“ као независни играч. И сам британски аташе говори о томе без непотребне скромности: „Сада имамо могућности, чак и у глобалном смислу, а велики догађај ове године биће прво размештање новог носача авиона Краљевске морнарице HMS Queen Elizabeth (на фотографији доле) на Далеки исток. Овај брод ће на пролеће напустити Велику Британију – до Индијског океана пловиће Средоземним и Црвеним морем, а затим до Тихог океана и вратиће се назад, укупно ће прећи 20.000 наутичких миља. Управо је то размештање носача авиона демонстрација глобалне Британије “.

Прочитајте још:  Записи команданта "Призрак" Алексеја Мозговоја о рату у Донбасу 2015.

Концепција „Глобална Британија“
Концепција „Глобална Британија“ појавио се 2016. године. Касније је то детаљно описано у меморандуму Министарства спољних послова и послова Комонвелта. Реч је о спољнополитичкој доктрини краљевине, која након Брегзита жели да искористи свој нови положај и поврати бившу величину на светској шаховској табли. Британија је била „регионална“ сила, која је своју спољну политику дала на милост и немилост САД и ЕУ, а сада мора да постане „глобални играч“. Доносити независне одлуке, склапати нове трговинске и политичке савезе, невидљиво (или видљиво) и бити присутан на свим континентима. Слично као што је било за време процвата Британске империје.




Борис Џонсон је врло речито открио суштину ове доктрине: једном је лондонски Гринвич постао нулти меридијан, референтна тачка времена за целу планету. И симболизовао је посебан положај Британије. Према Џонсону, ако се плодови Брегзита правилно користе, његова земља може да поврати свој статус централне светске силе.

Није тешко погодити у ком ће региону «Глобална Британија» прво покушати да се учврсти.

Његова традиционална сфера утицаја је Источна Европа. А у контексту повратка „великој игри“ за Лондон, од суштинске је важности да се успостави утицај над Украјином.

„Осовина Лондон-Кијев-Истанбул биће врло важан аргумент за разговор са Русијом о било којим питањима“, предвиђа Руслан Бизјајев, експерт из украјинског Института за политику. Замислите само да Москва, у позадини сукоба у Северној Ирској, одједном има савезника у личности Ирске. Можете ли да замислите какав је то плус за преговоре са Британијом?

Британију треба врати тамо откуда ју је уз помоћ два светска рата протерала сопствена „унука“ (САД – прим. прев.). Треба ли подсетити да давне 1939. године Сунце није залазило изнад Велике Британије, а фунта је била светска резервна валута. За неких 7-8 година све се променило“.




Међутим, није био проблем само у Русији. У новој деценији Британија ће вероватно имати тежак однос са континенталном Европом, за коју је сукоб у Донбасу такође извор трајних главобоља. Стога Лондон може да искористи свој утицај у Украјини у преговорима са француско-немачким тандемом.

Прочитајте још:  У Рубежном укронацисти дигли у ваздух цистерну са азотном киселином

Остаје отворено питање како ће се развијати однос између „Глобалне Британије“ и Сједињених Држава. Током Трампове администрације, на Америку се гледало као на природног савезника Уједињеног Краљевства на излазу из ЕУ. Бивши домаћин Беле куће топло је поздравио овај процес и отворено рекао да Борис Џонсон може да рачуна на његову подршку. Поменути Меморандум Министарства спољних послова такође наглашава да савезништво са Сједињеним Државама остаје главни приоритет за Британце и камен темељац онога што желе да постигну у свету.

С друге стране, долазак Џоа Бајдена на власт мења ситуацију: нови амерички председник показује спремност да побољша односе са Европском унијом. Он и Борис Џонсон, према Бизјаеву, пре ће бити конкуренти него партнери. И није никаква чињеница да ће се њихови интереси поклапати у Украјини.

Потврда да Лондон гради мостове са Кијевом био је споразум о политичкој сарадњи, слободној трговини и стратешком партнерству који су Зеленскии и Џонсон потписали прошлог октобра. У документу је наведен велики број питања – од трговинских квота до борбе против климатских промена. У ствари, он дуплира Споразум о придруживању потписан између Украјине и ЕУ.




Поред тога, шеф Министарства одбране Украјине Андреј Таран и државни секретар за одбрану Велике Британије и Северне Ирске Бен Волес потписали су Меморандум о јачању сарадње у војној и војно-техничкој сфери, у складу са којим ће и горе поменути ракетни чамци биће изграђени.

„Важним, у овом случају, је привући средства од Британске извозно-кредитне агенције, у износу од 1,25 милијарди фунти. Ово би требало значајно да повећа ефикасност и скрати временски оквир за спровођење заједничких пројеката у одбрамбеном сектору, што је од кључне важности у контексту погоршања ситуације, која се наставља у црноморском региону “, саопштила је прес служба председника Украјине.

Тајни састанци Зеленског са шефом британске обавештајне службе МИ-6 Ричардом Муром и „одстрел“ руских олигарха у Украјини
Сам Зеленски је, како се касније испоставило, одржавао тајне састанке са . Лист «Зеркало Недели – Огледало недеље – прим. прев.)» открило је три главне теме о којима је разговорано: „Прва су напади украјинских власти на тела за борбу против корупције у Украјини (САП, НАБУ) и жеља председничког кабинета да преузме контролу над њима, као и канцеларијом генералног тужиоцаи судова.

Прочитајте још:  Аустријски канцелар признао да његова земља неће моћи без руског гаса

Друга је ситуација на Истоку и деловање Русије. И, коначно, трећа (везана, између осталог, за руску тему) је окружење Зеленског, не само службено, већ и неформално, које има значајан утицај на шефа украјинске државе “.




Ако су ове информације тачне, онда речито сведоче о амбицијама „Глобалне Британије“ у Украјини. Шеф МИ6 је одлучио да „очисти“ пратњу Зеленског? У том контексту, вреди обратити пажњу на недавно писање водећих британских новина «Financial Times». Лист позитивно описује санкције председника Украјине против Виктора Медведчука и представља их као борбу против олигархије.

„Обратио бих пажњу не толико на суштину колико на форму: од октобра непрестано говорим да ће Владимир Зеленски све више уживати подршку Велике Британије, која ће покушати да игра улогу независног активног играча у Европи. С тим у вези, чланак у FT је индикативан, као и изјава британског амбасадора у Украјини о одобравању индијске вакцине.

Стога, ако читамо између редова, борба против олигарха ускоро ће постати главни супер задатак тима Зеленског. Оно што смо до сада видели (Медведчук, Коломојски) су само цвеће. С тим у вези, поставља се питање да ли ће се Зеленски састати са председником САД такође постаје реторично. Ово више није проблем број један. Главно је да су спремни да се сретну у Лондону “, приметио је познати украјински политиколог Константин Бондаренко.

Још једна занимљива чињеница: «Зе-тим» (штаб Зеленског – прим. прев.) упорно предлаже да се САД и Велика Британија укључе у мировни процес у Донбасу. Са Сједињеним Државама је све јасно, али какве везе Британци имају с тим? Зашто их увлачити? Наравно, они сами, јасно је, нису несклони да се укључе …

[table id=1 /]



С руског превео Зоран Милошевић Балканска геополитика

ИЗВОР: https://svpressa.ru/politic/article/291694/

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *