ВУЧИЋЕВ ХАРАЧ: Порези на шупе, бунаре и гараже ће се плаћати 5 година уназад!

2

После фрилансера, држава је одлучила да направи намештаљку и онима који имају помоћне објекте, гараже, шупе и бунаре!

Од ове године порезници бунаре, шупе, котларнице, базене и друге помоћне објекте у двориштима грађана третирају као – гараже, чију просечну тржишну вредност узимају за обрачун основице пореза на имовину. Измена закона ступила је на снагу 1. јануара, а грађани су имали рок да до 31. истог месеца пријаве локалним пореским администрацијама помоћне објекте на својим окућницама.

У локалним пореским администрацијама наводе да ће пореска решења “по службеној дужности” писати и онима који нису поднели пореску пријаву, а у појединима наговештавају да порез може бити утврђен и за претходне године, у складу са законским роковима застаре, што би значило и за – пет протеклих година.

Помозите Васељенску

Донирајте 5 €Донирајте 10 €Донирајте 20 €Донирајте 30 €Донирајте 40 €Донирајте 100 €Донирајте колико желите
Помозите рад Васељенске донацијом. Хвала!

Шта знамо о плаћању пореза на имовину на помоћне објекте?

Прво, знамо да је оно у надлежности општина и градова. Друго – да се овај порез не плаћа на пољопривредне објекте попут свињаца, кокошињаца, амбара, пушница, објеката за смештај трактора и свега онога што служи за пољопривредну производњу. А, да се плаћа на бунаре, базене, шупе, котларнице, цистерне и друге помоћне објекте.

Треће, познато је да се од ове године основица за њихово опорезивање рачуна на основу просечних тржишних цена гаража у истој зони.

Четвртно, грађани који су до сада плаћали порез на имовину на пријављене помоћне објекте – а основица им се до ове године рачунала као за стамбени простор – сада ће плаћати мањи намет, јер се квадрат гаражног простора продаје јефтиније од квадрата стана или куће.

Они који до сада нису плаћалиРазлог зашто велики број грађана до сада није плаћао намет на помоћне објекте је што о њима није постојала евиденција. Након спроведеног пописа ових објеката на локалу и њихове легализације, општине имају податке, што је сада доступно и порезницима.

Оно што је и даље непознаница, када је реч о плаћању пореза на имовину за помоћне објекте – за оне који ће то први пут чинити ове године је – за који период ће се плаћати и да ли им следује нека казна или затезна камата ако нису послали пореску пријаву до 31. јануара 2021.

Шта кажу на локалу?

Оно у чему су све сагласне је да неће бити никаквих затезних камата за претходни период, али да ће се оне зарачунавати уколико грађани не плате у року од 15 дана по пријему решења.

Нови Сад

„За пореске обвезнике који нису до 31. јануара 2021. године поднели пореске пријаве за помоћне објекте, Градска пореска управа ће на основу података прибављених од других органа вршити задуживање по службеној дужности, док ће се камата на утврђено задужење обрачунавати тек након истека рока од 15 дана од дана уручења решења, што значи да грађани Новог Сада неће бити оштећени, осим уколико своју обавезу не измире у року назначеном у решењу“, речено је у Градској пореској управи Града Новог Сада.

Ниш

У Секретаријату за локалну пореску администрацију Града Ниша истичу да грађани који нису поднели пореске пријаве треба да их „поднесу без одлагања“.

„Грађани који већ имају поднете пореске пријаве за помоћне објекте, а који су према одредбама закона који је био на снази до 31. децембра 2020. године развставани у неку другу групу непокретности (кућа итд) треба да поднесу измењену пријаву и да нагласе да је објекат који је до сада био опорезиван, односно разврстан у неку другу групу у ствари – помоћни објекат. Једноставно, уколико сте имали у дворишту неку шупу, а до сада се опорезивала по цени куће за становање и на решењу је била приказана као кућа, сада треба да поднесете измењену пријаву и да нагласите да је у питању помоћни објекат и да вам се изврши промена“, појаснили су у нишкој пореској администрацији.

Kрагујевац

У Градској управи за јавне приходе Kрагујевац, уз подсећање да је пореску пријаву требало да поднесу грађани чије се непокретности сада разврставају у другачију групу у односу на ону у којој су биле за сврху утврђивања пореза на имовину за 2020. годину („ако о томе нису садржани подаци у поднетој пореској пријави или у подацима о врсти непокретности које јавни бележник доставља надлежном органу јединице локалне самоуправе“), подсећају и на обавезе грађана који своју имовину до сада нису пријављивали пореској администрацији.

„Порески обвезници су дужни да поднесу пореске пријаве и за све непокретности за које им није утврђена пореска обавеза. Порески обвезник је у обавези да поднесе пореску пријаву на прописаном обрасцу за сву имовину којом располаже, а која није обухваћена пореским решењима“, навели су у крагујевачкој Управи за јавне приходе.

По поднетим пореским пријавама, како се наводи, грађани ће добити пореска решења.

„Грађани неће имати затезну камату уколико на време исплате пореску обавезу која ће им бити утврђена решењем“, истичу у овој управи.

БеоградОбјашњење Секретаријата за јавне приходе Града Београда, по питању грађана који су већ плаћали порез на помоћне објекте такође се односи на пореске обвезнике за непокретности које сада треба да се разврстају у другачију групу у односу на досадашњу.

Тамо где пореска пријава не постоји – пореска администрација ће порез утврдити на основу расположиве документације.

„За све непокретности које порески обвезник није поднео пореску пријаву што је био у обавези да учини у складу са законом, а за које је настала пореска обавеза (што укључује и помоћне објекте из легализације), врши се увтрђивање пореза на имовину у складу са Законом о порезима на имовину, а на основу свих расположивих података и документације којом располаже надлежна локална пореска администрација“, наводе у београдском Секретаријату за јавне приходе.

У овој градској администрацији указују да се „утрвђивање пореза може извршити у складу са роковима застарелости прописаним Законом о пореском поступку и пореској администрацији“.

Иако у одговору нису навели о ком периоду је реч, из поменутог закона (члан 114) произилази да је реч о укупно – пет година.

„Решења о утврђивању пореза на имовину физичким лицима доспевају у року од 15 дана од дана достављања – без обзира да ли је порез утврђен за текућу или раније године. А, камата за неплаћене обавезе се обрачунава након дана доспећа“, објашњавају у секретаријату.

Kако произилази из одговора секретаријата, грађани који не поднесу пореску пријаву могу да добију – прекршајну пријаву.

„Законом о пореском поступку и пореској администрацији прописана је прекршајна одговорност за неподношење пореске пријаве, у случајевима када је законом прописана обавеза подношења пореске пријаве“, истичу у Секретаријату за јавне приходе Града Београда.

Помозите Васељенску

Донирајте 5 €Донирајте 10 €Донирајте 20 €Донирајте 30 €Донирајте 40 €Донирајте 100 €Донирајте колико желите
Помозите рад Васељенске донацијом. Хвала!Н1

БОНУС ВИДЕО:

2 Коментара

 1. Политику коју воде актуелне власти прешла је мртву тачку, сада креће у мртву трку. Постали смо економски шампиони континента, када се окренемо видимо да ми спадамо у европској беди. Хвалоспеви водећих имају живу трку, а мртви старт. Не виде циљ, заборавили су трајекторију до њега. Стичиће га када изгубе власт. Онда ће причати како би могло да се стигне, на пример, до шампионског трона економског напретка. Ни мање ни више од економског врха на континенту. За све ово, мислим, да ћемо дуго и неуморно чекати. Расчистише са путном и железничком мрежом, отворише безброј фабрика, млади напустише земљу, незапосленост је на историјском минимуму земље. МРТВА НАПРЕДНА ТРКА БЕЗ ПРЕКИДА!

  ♣ Када чујем поједини директори и функционери колику плату имају, чиними се да живим на другу планету.
  ♣ По свему судећи и на пољу криминала обарамо рекорде.
  ♣ Економски трчимо као шампиони Европе. Проблем је што је трка ипак мртва.
  ♣ Иако смо веома мали, а испаштамо негодовштине великих.
  ♣ Најмање краду обични људи. Рекли им да поштују закон.
  ♣ Онај ко живи поштено, дошло је време да и он краде. Богу дане.
  ♣ Наши политичари не подносе оставку. Немају осећај када им је доста.
  ♣ Лако су наши политичари пронашли кривце прислушкивања. Мисле да су изашли из њиховог миљеја.
  ♣ Само што смо кренули у прве радне победе, ударили смо у зид.
  ♣ Многи хватају кривине. Прави путеви су у изградњи.
  ♣ Наши водећи политичари имају осетљиве главе. Ништа не сме да им падне на памет без знања шефа.
  ♣ Ко тебе каменом, ти њега короном. Крај ће рећи ко је издржљивији.

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.