Нешто се кува у Европи или шта након короне?

0

(Фото: Pixabay.com)

Тероризам прети иза ковида. САД „саветују“ да се не путује у Италију. Изван сваке сумње, Европа се налази у ванредном стању које је постало нова норма. Прошлог 20. априла 2021. амерички Стејт департмент саветовао је својим грађанима да не путују у Италију. Мотивација није само олако предвидљива, повезана с епидемиолошким ванредним ситуацијама. Уз њу постоји и још једна, теже предвидљива: опасност од тероризма.

Да, добро сте разумели: опасност од тероризма у Италији, коју је Вашингтон додао на листу земаља „нивоа 4“ („не путујте“) у које се не препоручује путовање. Сличне препоруке постоје и у погледу Уједињеног Краљевства, Немачке и Белгије. У случају Француске и Шпаније, придодаје се ковиду и тероризму општа опасност од „немира“. Међутим, „ниво 4“ остаје препорука која не спречава америчке грађане да путују у дотичне земље. „Ниво 3“ („преиспитајте путовање“) примењује упутства о путовањима за Јапан и Кину.

Нова норма
Шта се догађа у Европи? А зашто грађани нису обавештени? Да ли су ово само уопштене и ритуалне бриге Пентагона? Или у Европи заиста постоји ризик од повратка тероризма? Можемо само да изнесемо, у садашњем стању, неке интерпретативне хипотезе. Можда у Европи расте „температура“ протеста против терапијског режима и постоји страх од немира који чак могу довести до тероризма? Тешко је рећи. У сваком случају, ван сваке разумне сумње је чињеница да је Европа више од годину дана била у ванредном стању, што је у ствари већ постало нова норма.

У складу с тим се мењају боје Италије. Велики део региона мења се у наранџасто, привремено напуштајући црвено на нивоу закључавања. Јединствен је случај регије Сардинија, која је била у белој зони до пре неколико недеља. Сви они који су долазили морали су да ураде брисеве или у сваком случају да докажу да нису заражени. Укратко, чинило се да је Сардинија слободна зона. Али док се сви региони боје у наранџасто, међу реткима који су обојени црвеном бојом закључавања налазимо регион Сардиније. Зашто он сада има такав пораст инфекција да мора да пређе на црвено закључавање?

Прочитајте још:  Украјина: Протести против ковид терора

Анализирајући случај Сардиније, можда се може извући разуман закључак: чим се строге мере новог терапијског режима ублаже, инфекције одмах нагло расту. Дакле, порука је следећа: не можемо ни у ком случају дозволити да се олабаве хитне мере. Стога морамо бити опрезни и држати строге мере чак и када се чини да инфекције слабе.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!




Укратко, мере ванредне опасности су обавезне због могуће заразе. Отуда ће нам се и даље наметати хитне мере терапијског поретка које нам одузимају основне слободе да би нас заштитиле од вируса.

Чврсто верујем да можемо да замислимо сценарио приближно сличан следећем: администратори новог терапеутски исправног поретка неће престати да нас муче све док нова норма не буде уведена и прихваћена од већине као природна. Стара норма ће бити заборављена, уклоњена. Готово као да никада није постојала.

У новом терапеутски исправном поретку, који из дана у дан вредно кују кроз праксу између гротескне и терористичке, они ће увек и у сваком случају носити маске. Средња класа ће бити уништена, предузећа и радње заувек затворени, радници отпуштени.

Уместо грађана с правима и дужностима, постојаће само плебс лишен свега, по свом животном стилу сличан мигрантима, односно нови модус који је владајући капитал изабрао као антрополошки и егзистенцијални модел. Претвара се да воли грађане само да би проширио нови модус вивенди на целокупно светско становништво.

Овај нови плебс осуђен на беду биће лишен свега и строго дистанциран од патрицијских двораца. Социоекономски темељ новог терапијског капитализма биће олигархијски колективизам, цитирајући Орвела. С једне стране имаћемо масу очајних људи којима ће све бити одузето, присиљену да живи дистанцирано и закључана у своје домове. С друге стране имаћемо елите милионера без маски, у пространим и утврђеним вилама, мирним, јер је плебс коначно стављен у услове да више ни на који начин не штети новом немилосрдном поретку.

Прочитајте још:  Епископ ваљевски Милутин хитно пребачен за Београд, сумња се на корону




То ће бити најригорозније асиметрично друштво у целој људској историји. Облици прошлости ће се чак чинити демократским и пуним права: древни Египат с фараонима и робовима који су вукли камене блокове може изгледати чак и мање нехумано од новог олигархијског колективизма који се свакодневно обликује пред нашим очима. У име борбе против вируса потребно је одрицати се свега, ово је темељна теорема новог терапијског капитализма. У име ове теореме они су већ одузели стару нормалност, која је сада класификована као прошлост, нешто што је застарело. Морамо да изађемо на крај с новом нормалношћу. Треба научити да постојимо.

Ово није живот

Нешто се кува у народу. Можда је ризик од социјалне бомбе, а то брине челнике државе, сада све конкретнији. Радници у категоријама које су највише погођене затварањем и ограничењима (угоститељи, трговци, мали и средњи предузетници) одлучили су да с предлога пређу на протест. Обично се дешава супротно, али вероватно је чињеница да их институције нису слушале довела до ефеката који се бележе ових дана.

У ствари, чешће него у прошлости, окупљени грађани организују демонстрације против владе, њених рестриктивних уредби и економске помоћи која се више најављује него што се остварује. Ограничења права и слобода, у име нашег спасења, само су анестезирала становништво. Али сада би се ситуација могла променити.

Месецима, односно већ годину дана говоре нам да смо у рату. Шеф цивилне заштите такође је рекао ово прошле недеље у Ђенови. И није случајно што је то Фиљуоло, генерал војске (италијански комесар за ванредну ковид ситуацију, генерал Франческо Паоло Фиљуоло – прим. прев.). Ако смо у рату, то значи да морамо да се покоравамо наредницима, да је обустављена нормална демократска процедура и да је најбољи војник онај који извршава и најапсурднија наређења. То је војна логика: идеалан војник је онај који најпасивније извршава наређења без икакве расправе. Ако он ипак расправља о наређењима, онда је он непријатељ, дезертер.

Прочитајте још:  УНИЦЕФ упозорава на лажне вести о коронавирусу




Они користе ванредне случајеве да наметну нову друштвену основу, односно дистанцирање које ће заувек спречити да се праве нереди, протести и уличне демонстрације. Морате бити удаљени. То је стварни режим који ступа на снагу. Треба да се присетимо да се сви режими намећу мало-помало.

Овај срамни терапијски режим заштите нашег живота одузима нам све. И стога уопште не штити животе, јер не можете заштитити мој живот ако ми одузмете слободу, ако ми одузмете право на рад, ако одузмете све и претворите ме у органски остатак који попут зомбија остаје затворен у кући годину дана. Ово није живот. У име овога, била би потребна револуција попут француске или руске да би се силом тражила слобода.

Свако ко вам каже да слобода мора бити ограничена у борби против вируса је криминалац, он није човек, он је криминалац.

Превео с италијанског Драган Мраовић

Печат

[table id=1 /]



За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *