Како ће америчке и британске технолошке санкције утицати на руски бизнис

0

(фото:лајф.ру)

Са новим пакетима санкција, САД и Велика Британија одлучиле су да убију две муве једним ударцем – да ублаже критике сопствених влада и отерају руски велики бизнис у ћошак. Стари принципи рестриктивних мера више не важе ни за кога, а Вашингтон и Лондон су сматрали да је неопходно да их ревидирају. Реч је о замрзавању имовине руских компанија у Великој Британији и технолошким забранама у области електронике од стране Сједињених Држава. Као одговор, домаће компаније ће морати да преиспитају своје могућности заштите. Пошто се британски и амерички пакети разликују један од другог и стварају различите ризике за Русију.

Много је заједничког између америчког пакета санкција усмереног на директно спречавање наших компанија да приступе технолошком тржишту и британског, најављеног против руске имовине у Великој Британији, и обично – против „имовине олигарха“. Оба пакета су покушај да се побегне од претходне стратегије „секторских санкција”, чија је дубина постала опасна за сам „колективни Запад”. То је доказао и разговор о могућим последицама „термонуклеарних“ санкција – искључење Русије из система СВИФТ и забрана трговине руским угљоводоницима.

Оба пакета имају за циљ да ублаже критике влада у САД и Великој Британији и праћена су пропагандном кампањом без преседана која има за циљ да надува њихов значај и покаже спремност да се иде до краја у конфронтацији са Русијом. Важно је напоменути да они више нису толико везани за понашање Русије према Украјини као некада.

Све ово указује на две ствари. Прво, о разумевању фундаменталне немогућности да Запад сада направи компромис са Руском Федерацијом, што је де факто признање ситуационе политичке предности Русије у последњој рунди „игре нерава“. Сједињене Државе и њихови најближи савезници треба да се врате удобном формату конфронтације са Русијом. И друго, о свести Запада о опасности од превођења садашње „безконтактне“ конфронтације у „контактну“, просторну димензију.

Прочитајте још:  IFN Русија: Мит о пренасељености планете

Вашингтон (и, наравно, Лондон) не планира оштар слом садашњег система конфронтације-такмичења, већ га се плаши. Али у целини, скоро синхрона објава главног садржаја два пакета санкција изгледала је као покушај да се обезбеди јача преговарачка позиција уочи претходно најављених контаката Владимира Путина са Џозефом Бајденом и Борисом Џонсоном. Одбијање САД и Велике Британије од практичног увођења пакета могло би се покушати „продати” руском руководству као велики уступак Запада.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Ипак, примећујемо и значајне разлике у приступима: британски пакет у целини наставља претходну линију политичког и санкционог притиска на Русију, али га фокусира на „циљну публику“ која се раније сматрала подршком Западу и коју су они покушали. не вршити озбиљан притисак, искрено верујући да ће мека моћ бити довољна.

Очигледно, „конфискација имовине“ руских олигарха у УК није непосредни циљ британског пакета. Коначно, чак иу садашњим политичким околностима, биће потребно проћи релативно дуг политички процес. Уместо тога, сведоци смо покушаја да се насилно охрабре главни руски економски играчи који нису предузели кораке да смање своје присуство у УК, посебно они који су се, као део своје „стратегије опстанка“, ослањали на максималну дистанцу од Кремља и из Русије у принципу, да спонзорише контролисане или бар пријатељске опозиционе заједнице.

И то у скривеном облику, јер ће отворено изјашњавање опозиције значајно смањити политичке могућности дотичних личности. Ова умешаност у сенци само ће повећати рањивост великих руских бизнисмена који су пристали на ову опцију и могућност манипулације њима.

Нови амерички пакет санкција, за разлику од британског, имаће средњорочну вредност. Усмерен је на стварање система „управљаних заостатака“ за највеће и најбрже растуће руске компаније, пре свега у сектору финансијских технологија, дигиталних комуникација и тако даље.

Прочитајте још:  Укронацисти поново гранатирали Белгородску област

Много је опасније, посебно ако се има у виду да су многе руске компаније тренутно у процесу формирања корпоративно-потрошачких екосистема, чији је услов конкурентности приступ тржишту технологије и тржишту технологије.

С друге стране, очигледно је да је појава таквог пакета била прилично предвидљива. О томе се на експертском нивоу разговарало протеклих осам месеци, а надамо се да су руске компаније у технолошком сектору успеле да у потпуности тестирају корпоративне „планове Б“, а владине агенције да разраде опцију стварања „контра- претње“ за највеће корпоративне структуре Запада.

Дмитриј Ефстафјев/Лајф.ру
Превод с руског: В.Т./Васељенска ТВ

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *