Две године “пандемије” – прелиминарни резултати

0

A man walks after cremating his relative, who died due to the coronavirus disease (COVID-19), at a crematorium ground in New Delhi, India, April 28, 2021. REUTERS/Danish Siddiqui - RC2Z4N9JPU64

Од 2019. године, стопе смртности у свету су нестале из статистике УН

Пре годину дана, међу демографима, једно од првих места био је такав статистички показатељ као што је „вишак морталитета“. Пре тога скоро да се нису користили и није било највећег вишка морталитета у већини земаља света.

Вишак морталитета је вишак стварног броја умрлих у извјештајном периоду (година, мјесец, седмица) у односу на очекивану стопу морталитета. А очекивани ниво је стопа морталитета која је била раније. Чешће се за основу не узима претходна година, већ просечна вредност за неколико година. На пример, вишак морталитета у 2020. години може се дефинисати као вишак броја умрлих у овој години у односу на просечну стопу морталитета за претходних пет година (2015-2019).

Показатељ вишка морталитета није био релевантан све до 2020. године, дуго је дошло до смањења морталитета како у свету у целини тако и у већини земаља. СЗО, Одељење Уједињених нација за економска и социјална питања (УНДЕСА) и нека друга одељења УН били су одговорни за светску статистику смртности. И ево изненађујуће ствари: најновије апсолутне стопе смртности у свету, које су израчунале УН, односе се на 2018. Према подацима СЗО, у 2018. години број умрлих у свету из различитих разлога (не рачунајући убиства и губитке у оружаним сукобима и ратовима) износио је 39,574 хиљаде људи. А 2010. године, према СЗО, ова цифра је износила 42.120 хиљада Смањење морталитета у апсолутном износу за више од 2,5 милиона људи, у релативном – за више од 6%. Тада нестају бројке смртности у статистици УН. Може се претпоставити

Недостатак јасних података УН о морталитету надокнађује се појавом низа стручних процена. Посебно бих желео да скренем пажњу на такав извор као што је веб-сајт Наш свет у подацима (ОВД) који садржи податке о различитим аспектима живота у свету, укључујући демографију, медицину и здравствену заштиту. До 20. септембра 2021. стручњаци ОВД- а су користили просечан број смртних случајева за 2015-2019. Након овог датума, прорачуни вишка морталитета су засновани на бројевима изведеним из предиктивног модела.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Други извор је база података истраживачке групе Тхе Ецономист , која користи компјутерски модел који обрађује необрађене податке за 223 земље за прорачуне .

Прочитајте још:  „Зашто би сада ико примио вакцину?“: Америчка агенција на удару критика због текста о вакцинацији

Вредан пажње је пројекат базе података о људској смртности (ХМД), који води група истраживача са Калифорнијског универзитета у Берклију (САД) и Института Макс Планк за демографска истраживања у Ростоку (Немачка). Од маја 2020., ХМД је објављивао недељна ажурирања о смртности од свих узрока за 38 земаља.

Показатељи све три групе експерата су прилично блиски или чак исти, али је згодније користити базу података ОВД : она даје процене морталитета и вишка морталитета на основу резултата не само 2021, већ и двогодишњих период „пандемије“. Погледајмо ове бројке.

Дакле, према резултатима 2020-2021. вишак морталитета у свету износио је 20,62 милиона људи. За то време, број умрлих са дијагнозом КОВИД-19 утврђен је на 5,67 милиона људи. Упоређивање ове две бројке одмах одбацује идеју да се растућа стопа смртности у свету објашњава „пандемијом“: само 27,5% вишка морталитета може се приписати ковид фактору. А о остатку вишка умрлих (72,5%) медији говоре врло мало и нерадо; ваљда, да мање размишљају о „непознатим силама“ које су почеле да уништавају људе. Према ОВД, „непознате силе“ су за две године уништиле око 15 милиона људи. У годинама Другог светског рата (1939-1945) на ратиштима, у заточеништву и концентрационим логорима страдало је 27 милиона људи, али то је скоро за шест година. На годишњем нивоу, губитак живота у рату званом “пандемија” испада да је гори од губитка у најгорем светском рату.

Стручњаци наводе неколико разлога за уништење 15 милиона људи.

Разлог један. Сви напори јавних здравствених служби усмерени су на лечење пацијената са дијагностикованим ковидом. Остали пацијенти су услужени на резидуалној основи или уопште нису услужени. Због тога је нагло повећан морталитет људи са уобичајеним дијагнозама (рак, срчани удари, мождани удар, упала плућа, дијабетес мелитус итд.).

Други разлог. Смртност је порасла као резултат тога што су власти и медији стварали атмосферу опште психозе. Мере изолације и „самоизолације” лишиле су људе свежег ваздуха, сунца и кретања. Све ово заједно потискује имуни систем, чини људе рањивијим на било какве патогене. Поред тога, повећана је склоност људи да изврше самоубиство.

Трећи разлог. Економски пад изазван изолацијом смањио је приходе људи и оставио неке сиромашне. Растуће сиромаштво је такође допринело формирању вишка морталитета (међутим, овај фактор је деловао углавном 2020. године, почетком 2021. економија је почела да се опоравља).

Прочитајте још:  САЛЕ КОЛАРЕВИЋ : ДЕМАСКИРАЊЕ ПЛАН-ДЕМИЈЕ

Разлог четири. Негативни ефекти вакцинације против ковида .

Од земаља представљених на листама ОВД , највећи вишак морталитета за период 2020-2021. има Индија – 5,58 милиона.Руска Федерација је на другом месту – 1,08 милиона људи. Затим следе (хиљаде људи): САД – 914,6; Пакистан – 846,1; Индонезија – 835,5; Кина – 820,4; Бразил – 692,4; Бангладеш – 627,5; Мексико – 596,6; Турска – 391,8; Египат – 352,0; Филипини – 283,3; Иран – 270,9; Нигерија – 256,2; Јужна Африка – 251,5; Ирак – 249,1; Етиопија – 247,7; Перу – 218,1; Вијетнам – 203,0; Колумбија – 201,9; Италија – 199,2.

Неке земље су успеле да заврше двогодишњи период са благим падом морталитета. На пример, у Аустралији је било 4,5 хиљада, на Новом Зеланду – 2,3 хиљаде. Међутим, ове вредности су у оквиру прихватљиве статистичке грешке.

У неким земљама, према ОВД- у, удео умрлих са дијагнозом цовида у вишку морталитета био је висок, док су други узроци вишка смрти чинили прилично скроман проценат. Тако је вишак морталитета за двогодишњи период у Сједињеним Државама износио 914,6 хиљада људи, укључујући 867,1 хиљада, или скоро 95 одсто умрлих од ковида. У Бразилу, ковид представља више од 90% вишка смртних случајева. У Немачкој – 99%.

А на пример, у Бангладешу, са укупним вишком морталитета од 627,5 хиљада, број умрлих са дијагнозом ковид био је 28,2 хиљаде, или 4,5%. Удео смртних случајева од цовида у укупном вишку морталитета у Кини изгледа микроскопски. База података ОВД каже да је број умрлих од цовида у Кини само 4,6 хиљада, или 0,6% (међутим, многи стручњаци сматрају да су ове званичне кинеске бројке у великој мери потцењене).

Генерално, у економски развијеним земљама Запада, смртни случајеви од цовида чине огромну већину вишка морталитета. А у земљама у развоју то је занемарљиво, у сваком случају мање од половине. Иако има изузетака. На пример, у Бразилу, који спада у групу земаља у развоју, веома је висок удео ковида у вишку морталитета. У Русији, која је на другом месту после Индије по броју смртних случајева, 302.000 смртних случајева од цовида, или мање од 30 одсто свих прекомерних смртних случајева, чини смрт од цовида.

Прочитајте још:  ВАКЦИНИСАЋЕМО СЕ СВАКЕ ГОДИНЕ: Докторка Беговић предвиђа како ће у будућности изгледати борба против короне

Стручњаци сугеришу да ће у блиској будућности вишак морталитета убрзано расти у оним земљама у којима је спроведена најактивнија вакцинација против цовида. То укључује многе земље у развоју и практично све економски развијене земље. Све је више доказа да ће се они који су вакцинисани Фајзер/БиоНТех, Модерна, АстраЗенека, Џоннсон & Џоннсон и другим сличним вакцинама разболети и умријети са дијагнозама као што су рак, кардиоваскуларне болести, тромбоза, мождани удар и тако даље. Према речима америчких војних лекара , број нових случајева рака порастао је за 300 одсто за шест месеци вакцинације војних лица и војних пензионера.

Британска конзервативна новинска агенција  ЕКСПОЗЕ објавила је 2. фебруара чланак Итана Хафа под насловом Прекомерни број смртних случајева расте у свакој земљи у којој је примена „вакцине“ против цовида висока: подаци) . Већи део чланка посвећен је интервјуу који је у јануару дао познати енглески лекар и фармаколог, бивши потпредседник компаније Фајзер , др Мајкл Џедон .. Он је скренуо пажњу да у земљама са високим степеном вакцинације становништва, попут Немачке, Израела, Шпаније, Италије, Француске, Велике Британије, САД, последњих месеци расте проценат обухвата вишка умрлих са смртним исходом са дијагнозом ковид почиње да опада. У игру долазе неки други узроци повећане смртности. Мајкл Једон сугерише да су такви узроци смртоносни ефекти вакцинације. Одговарајући на новинарско питање „Где су докази?“, енглески лекар каже да они за сада заиста нису довољни, али ће у блиској будућности вишак морталитета нагло скочити, удео умрлих од цовида у вишку морталитета ће почети да се топи, а познате болести ће доћи у први план. Коментаришући податке Мајкла Једона о порасту вишка морталитета у највакцинисанијим земљама, аутор чланка пише:„Овде је важно нагласити да ово нису „ковид“ смрти. Пре свега, то су срчани удари, мождани удари, крвни угрушци, болести крвотока и неуролошки проблеми – све болести које изазивају вакцине, на које лекари и научници упозоравају од када су вакцине уведене .

Валентин Катасонов/ФСК.РУ

Превод:Васељенска

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *