Зашто „Гуглу” смета манастир Високи Дечани

0

Фото: Дечани.орг

Ознака за локацију манастира Високи Дечани поново је померена на апликацији „гугл мапе”, овога пута до кружног тока у Дечанима. То значи да свако ко се на путу до ове светиње ослони на упутства „Гугловог” сервиса – једино може да залута.

Иначе, ово је трећи пут у неколико последњих година да се на овај начин манастир „пресељава” или једноставно брише с пописа одредишта које апликација покрива.

Из манастира поручују да је сваком познаваоцу информационих технологија јасно да није реч о случајној грешци, већ о отвореној провокацији.

„Најновији пример брисања имена српског православног манастира из 14. века, који се налази на Унесковој листи светске културне баштине, отворена је провокација која се понавља већ трећи пут и за коју су одговорни регионални администратори ’гугл мапа’ за овај део Балкана и они који им сервирају лажне информације”, поручују из Високих Дечана, а преноси Танјуг.

Овим не само да се отежава приступ манастиру већ се и, како наводе, показује да један манастир може „преко ноћи да буде избрисан са мапе, и то само зато што је српски православни и зато што некоме смета”.

„Претходних година су нас намерно измештали код Лесковца, ван Косова и Метохије, други пут су уместо манастира ставили назив косовског албанског хотела који је четири километра даље”, подсећају из манастира на скандал из јула 2016. године. Тада се, уместо ознаке за манастир, на истим координатама појавила ознака хотела „Калаја е Дечанит”. Истовремено су нестале (касније су враћене) бројне фотографије Високих Дечана. Истом „ревизијом” манастир је на „гугл мапама” „пресељен” на локацију у близини Лесковца – читавих 200 километара источно од Дечана.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!
Прочитајте још:  Мила Паунић: О епидемиолошким мерама би морали да одлучују лекари. Потребне су пропуснице 24 часа дневно и закључавање на три недеље

Из Високих Дечана поручују да посетиоци тешко налазе пут до овог значајног средњовековног споменика и зато што локалне власти упорно одбијају да поставе адекватне путоказе. Како истичу, једини прави знак стоји у непосредној близини манастира, на месту где га чувају снаге Кфора.

У манастиру Високи Дечани закључују да је све то показатељ степена угрожености манастира, али и целе баштине СПЦ на Косову и Метохији и неопходности његове свеобухватне заштите од оних „који би преко ноћи хтели да промене историју и онемогуће нормалан живот светиње која постоји седам векова”.

ИТ стручњаци упућени у ову проблематику објашњавају да до ревизија „гугл мапа” долази када са великог броја налога стигне пријава да је одређени објекат погрешно лоциран, наводи портал „Косев”. Како истичу, за тако нешто је потребно да централа „гугл мапа” у кратком временском периоду буде буквално затрпана дојавама исте садржине. А да би се тај ефекат постигао, тврде, неко је морао да све то организује и координира. У случају манастира Високи Дечани, закључују ИТ стручњаци, недвосмислено се ради о намери да се сви који се ослоне на ову апликације дезинформишу.

Ко би иза стварања забуне у сајбер-простору могао да стоји као извршилац, или барем инспиратор, могуће је наслутити и из најновијих догађаја у реалној сфери косовске политике. Епархија рашко-призренска изразила је отворено згражавање и протест поводом последње изјаве премијера привремених приштинских институција Албина Куртија, у којој он, како се истиче, поново отворено подрива став косовског уставног суда у вези са 24 хектара манастирске земље која је призната као власништво манастира Високи Дечани. Ову одлуку, која је донета 2016. након 15 година детаљних правосудних процедура и коју су неколико пута подржали представници ЕУ, ОЕБС-а и Унмика, као и амбасадори земаља Квинте, Курти је хладнокрвно назвао „одлукама Милошевићевог режима, које не могу да живе у нашем веку”.

Прочитајте још:  У нападу украјинских снага на манастир у ДНР погинуо јеромонах

Апелујући на међународну заједницу да утиче да се такво понашање без преседана прекине, Епархија рашко-призренска истиче да упорно кршење владавине права и супротстављање одлуци уставног суда више приличи аутократијама, него друштву које се декларативно позива на владавину права и демократију.

„Вансудско коментарисање пресуде која је пуноправна и коначно пресуђена политички је неодговорно и опасно јер црта мету на манастиру Високи Дечани, нашем монаштву и културној баштини Унеска. Овим се ствара простор за насиље, ком је манастир већ био и раније изложен и због чега је под заштитом Кфора”, наводи епархија, уз наду да ће после шест година отворених опструкција и притисака манастирска земља коначно бити уписана у катастар.

Политика

Бонус видео:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *