“Испорука тенкова није улазак у рат”

0

EPA-EFE/HENNING SCHACHT / POOL

Испорука тежег наоружања Украјини, попут тенкова, не би, према речима немачког министра правде, представљала улазак у рат против Русије.

Немачку политику је од почетка сукоба крајем фебруара заокупило питање какво оружје дати Украјини и колико брзо да га испоручи.

Притисак је дошао директно из Кијева, где лидери позивају Немачку да испоручи више оружја како би помогла у борби против руских трупа.

Социјалдемократски канцелар Олаф Шолц одбио је да се обавеже на слање тежег наоружања попут тенкова, хеликоптера и авиона, иако су гласови унутар његове коалиције левог центра који се залажу за јачу војну подршку све гласнији.

Прочитајте још:  Сирија: Немогућа нормализација односа са Турском без окончања окупације

Министар правде Марко Бушман из либералних Слободних демократа, најмање странке у коалицији, рекао је листу Велт ам зонтаг да међународно право не категорише испоруке оружја као улазак у рат.

“Дакле, ако Украјина искористи своје легитимно право на самоодбрану, подршка јој испоруком оружја не може довести до тога да постане страна у рату”, рекао је он у коментарима које је у суботу видео дпа.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Рекао је да то није само његов лични став, већ и немачке владе.

Бушман је рекао да је Немачка међу првим земљама која је почела систематски да истражује могуће ратне злочине у Украјини, укључујући савезну полицију и државног тужиоца.

Прочитајте још:  Популарна украјинска певачица жели "вечни суд" целом руском народу

Руски председник Владимир Путин би, међутим, у сваком случају био изузет, рекао је Бушман. Међународно право прописује да се активни шефови држава не могу истраживати.

“Нема сумње да руски војници у Украјини чине одвратна и стравична зверства”, рекао је он.

Да би се правно доказао геноцид – као што је између осталих тврдио и амерички председник Џо Бајден – морала је постојати намера да се уништи, у целини или делимично, национална, расна, верска или етничка група, објаснио је Бушман.

Још није могао да каже да ли постоје докази за то.

Б92

Бонус видео:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *