Лов на енергенте, Европа у потрази за гасом и мазутом

0
енергената

(фото:ФСК.РУ)

Мај треба да разреши дилему: хоће ли европске земље гас плаћати у рубљама или ће остати без њега. После обуставе руског гаса Бугаској и Пољској, земље ЕУ појачале су потрагу, не само за новим количинама тог енергента, већ и за мазутом. То је отворило и нове проблеме око заштите животне средине, али и да је краткорочно тешко наћи замену руском гасу.

Топлане у бугарској престоници престале су са грејањем, али не и са радом. Гас им је потребан за испоруку топле воде грађанима, а гасна криза која дрма суседе, доноси и нове бриге.

Председник градског већа Софије Георги Георгиев каже да ће ако остану без гасе, прећи на мазут.

“Имамо резерве за више од месец дана, али са еколошке стране то није добро за животну средину. Надамо се зато да ће држава наћи решење како би спречили еколошку кризу у Софији”, поручује Георгиев.

На шта се ослања Пољска

У Пољској, којој је Русија заврнула гасне славине и коју оптужује да и даље користи руски гас, али из правца Немачке – нису толико забринути.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Ослониће се на течни гас кога ће, кажу имати и за извоз.

“Пољска ће за неколико година, надамо се и брже, имати више гаса од својих потреба, јер ширимо гасну инфраструктуру за плутајући ЛНГ терминал”, објашњава пољски премијер Матеуш Моравјецки.

Петр Фијала, премијер Чешке сматра да ће им бити потребна помоћ других земаља.

“Држава смо, која више од 90 одсто зависи од руског гаса, а желимо да постанемо независни. Пољска може да нам пружи руку помоћи. Желимо да купимо нешто гаса са ЛНГ терминала”, каже Фијала.

Прочитајте још:  Естонске власти затварају граничне прелазе с Русијом?

Амерички течни гас и тржиште

У целој ситуацији руке сада трља Америка, чији је извоз течног природног гаса у Европу само у првом тромесечју достигао прошлогодишњи ниво.

Рачунају да ће до краја године бити и три до четири пута већи. Повећавају производњу гаса из уљних шкриљаца и транспортне капацитете.

Ерик Феста, директор “ЛНГ” индустрије у Тотал енерџису каже да је у ЛНГ танкер-броду, који превози течни гас, скоро једнодневна потрошња гаса Француске.

“Имаћемо још и више тих бродова европским лукама како би се осигурала енергетска безбедност Европе”, истиче Феста.

Директор Центра проучавање течног природног гаса Чарли Ридл сматра да ће геополитичке промене ослабити Русији, али и да ће ојачати однос између Сједињених Америчких Држава и Европе.

Треба, ипак, имати у виду да амерички течни гас, у најбољем случају, може да надомести тек 15 одсто гаса који сада стиже из Русије. На тржишту гас је тешко наћи.

Италија је тражила од Азербејџана да удвостручи садашње испоруке.

Баку поручује да нису у могућности да замене количине руског гаса на европском тржишту, јер постојећи капацитети гасовода ТАНАП и ТАП, то сада не омогућавају.

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *