Диљана Гајтанџијева: Пентагон почиње биолошке експерименте са бугарским војницима: документи

1
Амерички војни научници из Пентагона спровешће истраживање у вези са заразним болестима на бугарској војсци у Софији, наводи се у саопштењу америчког Федералног регистра јавних набавки и уговора. Документи су објављени 13. децембра 2021. Према њима, Министарство одбране САД тражи да ангажује извођаче, укључујући микробиологе, за подршку предстојећој војно-истраживачкој мисији Пентагона у Бугарској и Грузији од 12. марта ове године до 11. марта 2026.
Према објављеним документима, програмом ће управљати Управа за медицинска истраживања америчке војске-Грузија у оригиналу – USAMRD-G (US Army Medical Research Directorate-Georgia) . USAMRD-G  је одељење са посебним статусом под окриљем Истраживачког института Волтер Ридс (WRAIR), највећег медицинског истраживачког центра у војсци Сједињених Држава. Војни научници USAMRD-G  имају дипломатски статус, иако нису дипломате и уживају дипломатски имунитет у Грузији, где су смештени. Ова специјална јединица управља биолабораторијом Пентагона у Грузији – Лугар центром у Тбилисију, и спроводи биолошка истраживања у вези са вирусима, инсектима, носиоцима вируса, отпорним бактеријама и посебно опасним патогенима, који су категорисани као биолошки агенси са потенцијалом да се користе као биолошко оружје.
Научници Пентагона спроводиће истраживања на бугарској војсци на Војномедицинској академији у Софији.
Како се наводи у саопштењу, USAMRD-G ће се налазити у Националном центру за инфективне и паразитске болести (НЦЗПБ) у Софији и спроводиће истраживања на Војномедицинској академији (ВМА) и  НЦЗПБ. У документу се наводи да програм укључује истраживања на људима и животињама, али се не прецизира које активности ће се спроводити нити који ће се специфични вируси и бактерије проучавати.
USAMRD-G је започео истраживање у вези са заразним болестима у Националном центру за инфективне и паразитске болести и Војномедицинској академији у Софији. Трајање програма је од 12. марта 2022. до 11. марта 2026. године.
Извор те информације је засад јавно доступан: US Government System for Award Management (sam.gov) односно https://sam.gov/opp/2436a1827af34d7697e7a2f264bbe970/view
Пентагон тражи да ангажује микробиологе за спровођење биомедицинских истраживања у Бугарској са УСАМРД-Г. Пројекат ће се реализовати у Националном центру за инфективне и паразитске болести и Војномедицинској академији у Софији.
Сви истраживачи укључени у пројекат су обавезни да потпишу уговор о неоткривању података са Пентагоном. У уговору о неоткривању података за програм стоји: „Одређене информације које припремите или добијете током свог учешћа биће информације које нису јавне и морају бити заштићене.
Строго поверљиве тајне информације означавају било коју државну информацију или информацију која се односи на трећу страну која је изузета од откривања према Закону о приступу информацијама или је заштићена, или информације које се не дистрибуирају јавности, а влада (САД) још није одлучила да ли ове информације могу или ће бити саопштене јавности.”
Директорка Националног центра за инфективне и паразитске болести др Ива Христова потврдила је предстојећи програм Пентагона у Бугарској. „Здравље и безбедност наше војске и савезника су увек били наша главна брига, а ова студија ће играти виталну улогу у смањењу претње коју болести представљају за нашу војску“, рекла је др Христова.
Интерни документи откривају америчке биолошке експерименте над њиховим савезницима
Сличан војни истраживачки програм америчке војске као онај који почиње у Бугарској већ је у току у Грузији и Украјини. Интерни документи показују да Пентагон спроводи биолошке експерименте на 4.400 војника у Украјини и 1.000 војника у Грузији. Према документима, све смрти добровољаца морају бити пријављене у року од 24 сата (у Украјини) и 48 сати (у Грузији). Обе земље се сматрају најлојалнијим партнерима САД у региону, а на њиховој територији се спроводи низ програма Пентагона. Један од њих је 2,5 милијарди долара биоразвојни програм Агенције за смањење претњи (DTRA) Министарства одбране САД, који укључује истраживања о биоагенсима, смртоносним вирусима и бактеријама отпорним на антибиотике и њиховом ширењу међу локалним становништвом.
Пројекат GG-21: „Сва смрт добровољаца биће одмах пријављена“
Пентагон води петогодишњи пројекат са могућим продужењем до 3 године, кодног назива GG-21: „Инфекције које се преносе артроподима и зооноза међу војском у Грузији“. Према опису пројекта, узорци крви биће узети од 1.000 војника током физичког прегледа у Грузијској војној болници у Горију.
Узорци ће бити тестирани на антитела против четрнаест патогена:
  1. Brucella
  2. Bacillus anthracis
  3. CCHF virus
  4. Coxiella burnetii
  5. Francisella tularensis
  6. Hantavirus
  7. Rickettsia species
  8. TBE virus
  9. Bartonella species
  10. Borrelia species
  11. Ehlrichia species
  12. Leptospira species
  13. Salmonella typhi
  14. WNV
Прочитајте још:  Пентагон: Задатак Украјине да врати изгубљене територије је недостижан
Количина крви која ће бити узета од свакoг припадника војске је 10 мл. Узорци ће се чувати на неодређено време у Лугар центру ( NCDC-Lugar Center) или у USAMRU-G, а узорци се могу послати у штаб Истраживачког института америчке војске „Волтер Ридс“ (WRAIR) за будућа истраживања. Резултати тестова крви неће бити достављени учесницима студије. Такав медицински поступак не може изазвати смрт. Међутим, према извештају пројекта, „сва смрт добровољаца ће бити пријављена одмах (обично у року од 48 сати од обавештења)“.
Према извештају пројекта GG-21, „сва смрт добровољаца биће одмах пријављена” Грузијској војној болници и WRAIR-у, у САД. Узорци крви војника биће похрањени и даље тестирани у Лугар центру, биолабораторији финансираној од 180 милиона долара коју финансира Пантагон у главном граду Грузије, Тбилисију. Лугар центар је стекао међународни публицитет последњих година због бројних скандала, лабораторијских инцидената, укључујући 249 смрти пацијената укључених у експериментални програм против хепатитиса Ц америчког гиганта Gilead у Џорџији. Узрок смрти у већини случајева је непознат, према интерним документима. Грузијски пројекат GG-21 финансира DTRA, а спроводе га амерички војни научници из USAMRU-G, који ће бити послати у Бугарску. Видети више о томе:
Пројекат UP-8: Све смрти учесника студије морају бити пријављене у року од 24 сата
Агенција за смањење претњи америчког Министарства одбране (DTRA) финансирала је сличан пројекат који укључује трупе у Украјини, кодног назива УП-8: „Ширење Кримско-конгоанскe хеморагијскe грозницe (CCHF) и хантавируса. Пројекат је започет 2017. године и неколико пута је продужаван до 2020. године, према интерним документима.
Према опису пројекта, истраживачи су узели узорке крви од 4.400 здравих војника у четири града – Лавову, Харкову, Одеси и Кијеву. 4.000 ових узорака је тестирано на антитела против хантавируса, а 400 на антитела против вируса хеморагичне грознице Крим-Конго (CCHF). Резултати тестова крви нису достављени учесницима студије.
Нема информација о томе које су још процедуре спроведене, осим да се озбиљни инциденти, укључујући смртне случајеве, морају пријавити у року од 24 сата. Сви смртни случајеви субјеката за које се сумња или се зна да су повезани са истраживачким процедурама требало би да буду скренути пажњу америчким и украјинским биоетичким комитетима. Узорци крви 4.000 украјинских војника тестирани су на хантавирусе. Још 400 узорака крви је тестирано на CCHF у оквиру украјинског пројекта UP-8 који спонзорише DTRA.
Пројекат UP-8: „Озбиљни инциденти, укључујући смртне случајеве, морају се пријавити у року од 24 сата. Сви смртни случајеви субјеката за које се сумња или се зна да су повезани са истраживачким процедурама требало би да буду скренути пажњу америчким и украјинским биоетичким комитетима. Извор: https://ukr-leaks.org/image/document/%D0%9E%D0%BF%D0%B8%D1%81%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D0%B5%20%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B5%D0%BA%D1%82%D0%B0%20UP-8.pdf
Америчка војска је изузета од кривичне одговорности ако проузрокује смрт
Активности Пентагона у Грузији и Украјини заштићене су посебним билатералним споразумима. Према овим споразумима, Грузија и Украјина не могу покретати кривични поступак и тражити одштету од Сједињених Држава и њихових запослених, извођача и подизвођача за имовинску штету или смрт, или повреде грађана Грузије и Украјине. Ако научници Пентагона проузрокују смрт или повреде локалног становништва, они не могу бити одговорни. Према додатној заштитној клаузули у Споразуму између САД и Украјине, тврдње трећих страна о смрти и повредама у Украјини које су резултат радњи или пропуста званичника Сједињених Држава у вези са радом по овом споразуму су одговорност Украјине.
Извор текста и фотографија: http://dilyana.bg/
Превод са бугарског језика за Васељенску: Горан Игић

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *