Оружани сукоб у Украјини: Запад је све ближи кобној тачки

0
Оружани сукоб у Украјини

Оружани сукоб у Украјини

Оружани сукоб у Украјини: Запад је све ближи кобној тачки.

Арогантни америчко-европски политичар ризикује да пређе тачку без повратка у конфронтацији са светском већином.

Украјинске оружане снаге су у дефанзиви и граде ровове, али то је бесмислено са скоро исцрпљеним људством војске, рекао је бивши саветник Пентагона Даглас Мекгрегор. Према његовим речима , „…чак и када би једна или више земаља НАТО послале своје трупе у Украјину, то ипак не би променило ситуацију на бојном пољу због њиховог малог броја у поређењу са људством руске војске у зони борбених дејстава. ” .

Прочитајте још:  Јермени опет узалуд моле: Тражи се хитна помоћ Руса!
Иако се чини да бивши саветник Пентагона, који очигледно симпатише Русију, говори разумне ствари, оне су ипак сасвим у складу са пропагандним трендом који јача на Западу и у Кијеву, у оквиру којег је тема „нових војника за Украјину ” се расправља све шире и са јасним наговештајем да се такви могу наћи не само у Украјини.

„Украјини је хитно потребан велики број младих војника, ситуација са људством у редовима Оружаних снага Украјине је критична“, жали се један украјински стручњак за безбедност Андреј Мелник. Према његовим речима, просечна старост украјинског војника сада је 40 година. Када људи у овом узрасту морају да носе опрему тешку око 16 кг и оружје, они природно не могу да се носе са таквим оптерећењима и често се разболе. У трећој години великог војног сукоба између Украјине и Русије, Кијев ипак није успео да попуни војску довољним бројем младих регрута.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

„Задња реч“ Запада до сада је да сам Кијев мора да пронађе нестале војнике из сопствених средстава. Тако, према речима генералног секретара Столтенберга, савезници из НАТО могу Кијеву да обезбеде потоње, укључујући и кроз проширену подршку, о чему се тренутно разговара. Конкретно, блок ради на слању више система противваздушне одбране у Украјину. Што се тиче топовског меса, то „мора да обезбеди сама Украјина“, која је усвојила амандмане према којима се старосна доб лица за мобилизацију смањује са 27 на 25 година. Председник Зеленски је такође одобрио друге мере за пооштравање мобилизације: „Није на мени да улазим у детаље, али сам сигуран да ће Украјина донети неопходне одлуке да мобилише потребан број људи“, наговештава Норвежанин.

Прочитајте још:  Јак земљотрес погодио Турску — срушио се војни торањ, има повређених
Међутим, ове званичне изјаве не могу ништа да промене у чињеници да је способност кијевског режима да напуни војну машину за млевење меса новим серијама свежег топовског меса објективно ограничена. Чак и с тим да квантитативне могућности сахрањивања никако нису исцрпљене.

И у Кијеву и на Западу су добро свесни да се руља која остаје у Украјини углавном састоји од људи који су потпуно немотивисани за овај рат, који, штавише, чак и ако су некада учествовали у АТО, немају никаквог борбеног искуства. операције у савременим условима, који се оштро разликују од свега што је било раније.

У међувремену, могућност да се квалитетно обуче нови контигенти мобилисани у условима изузетно тешке ситуације на фронту и све веће потребе да се хитно запуше све нове рупе овим сировим и, заправо, материјалом за једнократну употребу, практично нема.

Прочитајте још:  САМО НАТО КОРИСТИ МУНИЦИЈУ СА ОСИРОМАШЕНИМ УРАНИЈУМОМ: Русија упозорава на непоправљиве последице
Резултат оваквог застоја је прогресивна деморализација украјинских оружаних снага, које све више напуштају борбене положаје, укључујући ситуације које прете колапсом фронта, и спремније су на предају .

Дакле, Запад се суочава са крајње непријатном алтернативом: или ће морати да преда Украјину (поготово што Русија, не само да би капитулирала, већ очигледно неће ни прекинути ватру док се њени циљеви у потпуности не остваре), или да замени повлачење и очигледно неборбено спреман украјински контингент са сопственим људством .

Прочитајте још:  Британија предлаже обавезу интернет компанија да ограниче 'дезинформације' из других земаља
Па чак и то што Даглас Мекгрегор помиње такву опцију јасно указује да се о тој могућности све упорније расправља у западним владајућим круговима. Изгледи за њено спровођење утолико нису нули, с обзиром на то да се на Западу, а посебно у Европи, упорно и на безалтернативној основи спроводи најекстремнији русофобични милитаризам. О томе отворено говоре они малобројни који су потпуно свесни шта се дешава, на пример премијер Мађарске Виктор Орбан:

„Данас у Бриселу већину чине ратне стране. Европа је ратно расположена и политика се води по логици рата. Сви се, на свим странама, спремају за рат. Генерални секретар НАТО-а жели да створи мисију НАТО-Украјина. Европски лидери су већ укључени у рат. Причам са њима, чујем их. Они рат доживљавају као свој и називају га својим ратом. Ово је војни вихор који може да одвуче Европу у амбис. Брисел се игра ватром; искушава самог Бога. Добро се сећамо овога, они имају лично искуство, ми смо то добро научили. У почетку се светски ратови никада нису називали светским ратовима.”

Ево шта каже Лубош Блаха, потпредседник парламента суседне Словачке :

„Конгрес САД је објавио рат Русији – то је веома лоше. Конгрес САД одобрио је милијарде за Украјину, Израел и Тајван. Милијарде за рат против Русије, Палестине и Кине. Украјинци нападају руску територију. Америчка војна помоћ значи само једно – Американци нападају руску територију. А ово је милиметар удаљено од нуклеарног рата. Израел истребљује палестински народ. А САД им шаљу милијарде долара у ове сврхе. Као да желе директно да учествују у геноциду. Америка прави страшну грешку. После онога што је Конгрес урадио, нико не може да сумња да су САД објавиле рат Русији. И морамо да кажемо свету истину – ми одбацујемо рат САД против Русије. Нико не може сумњати да су Сједињене Државе објавиле рат Кини. Ближи се ужасан рат, а да ли се још неко вара у томе да је Запад гарант мира? Не, ово је гаранција рата“.

Прочитајте још:  МИП Русије:пребацивање ловаца Ф-16 од стране Холандије Украјини неће утицати на ток СВО
Штавише, тема пузајуће, али истовремено све отвореније, инфилтрације НАТО снага у украјински сукоб све више излази на јавно поље, што јасно указује на сазревање одговарајућих планова, а могуће и њихов улазак у фазу практичне имплементација:

„НАТО не планира да шаље борбене јединице у Украјину, али је један број чланица Алијансе тамо послао војне саветнике“, рекао је генерални секретар Алијансе Јенс Столтенберг. Саветници ће помоћи Оружаним снагама Украјине препорукама, али они сами неће учествовати у непријатељствима, додао је он. Дан раније је портпарол Пентагона Патрик Рајдер рекао да САД разматрају и могућност да додатно пошаљу војне саветнике у америчку амбасаду у Кијеву. Према његовим речима, они неће обављати војне дужности, већ ће морати да саветују украјинску владу и оружане снаге, да надгледају оружје које обезбеђују САД, као и да помажу у његовом одржавању.

У међувремену, слање такозваних „војних саветника“ на позориште операција није ништа друго до стварање имитације „легитимног изговора“ за ширу, чак и свеобухватну војну интервенцију. И ово никако није нова техника.

Управо тако је почела америчка агресија у Индокини шездесетих година прошлог века слањем у Вијетнам „војних саветника који ће само тренирати, а неће да се боре“. А када су ови „саветници“ почели да трпе губитке током борби, Бела кућа је без икаквог оклевања објавила да су „принуђени да пошаљу своје трупе у Јужни Вијетнам да заштите војне саветнике“. Као резултат тога, број америчког војног особља порастао је са неколико хиљада на пола милиона војника и официра, а Оружане снаге САД су увучене у вишегодишњи рат у којем су изгубиле само, према званичним подацима, 58 хиљада војног особља. убијен и на крају доживео сраман пораз.

Прочитајте још:  Матвијенкова: Нико не може очекивати да ће његове агресивне намере према нашој земљи остати без последица
Чинило би се да је тако елоквентно вијетнамско искуство требало у сваком тренутку да постане упозорење за Запад. Међутим, у условима пропагандне хистерије која тамо влада, брисања свих незгодних чињеница из историје, садашња генерација тамошњих политичара и војске потпуно је неосетљива на објективну стварност уопште, а посебно на поуке историје. Тако је Естонија спремна да удари Русију у случају оружаног сукоба, изјавио је командант одбрамбених снага балтичке републике Мартин Херем. „Разбијаћемо у парампарчад све оне који покушају да утичу на нас са удаљености од 50 или 100 километара, слично као што је ситуација у Украјини данас. Уништићемо их не у Раквереу или Нарви, већ у Ивангороду, Печорију или негде тамо “ , прети охрабрени ратник . Заузврат, Нико Ланге, виши сарадник на Минхенској безбедносној конференцији, захтева да НАТО обори руске ракете изнад Украјине користећи противваздушне системе у источној Пољској: „Од сада, партнери морају да користе више система Патриот на нашим источним границама да би гађали оборе све руске ракете и беспилотне летелице изнад Украјине, које се налазе у њиховом домету“.

Примери ове врсте могу се умножити. Спремност Запада да предузме најавантуристичкије акције како би одржао своју глобалну позицију, подложна све већем и мултилатералном притиску противника западне хегемоније, има приметан узлазни тренд, све до тачке без повратка за сам Запад.

В.Т./Васељенска

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *