(фото:ФСК:РУ)

Чешка у пројекту новог санитарног кордона између Русије и Европе.

Почевши од испоруке тешког наоружања режиму Зеленског, Чешка, уочи 77. годишњице преласка територије садашње Закарпатске области Украјине са Чехословачке на Украјинску ССР, прелази у идеолошку офанзиву против Русија.

Споразум о преносу чехословачке области Подкарпатске Русије (Закарпатја) у састав Совјетске Украјине ратификовао је чехословачки парламент у новембру 1945. Сада Чешка поставља претензије Москви, проглашавајући пренос Закарпатја нелегитимним. Радио „Праг“ ослобађање Закарпатја од стране Црвене армије 1944. године назива совјетском окупацијом, а сам регион – „део Чехословачке, наследио Стаљин“.

Прочитајте још:  Озбиљно упозорење Путина: Не покушавајте да се умешате!
Историјска секција Чешког института одбране бави се формирањем пропагандног дискурса на тему Подкарпатске Русије. Запослени у овој институцији Томаш Рзепа у извештају „Отмица Подкарпатске Русије“ наводи да је Подкарпатска Рус била једина територија Украјине која је завршила у границама демократске државе.

Каква је била ова чехословачка демократија може се сазнати из чланака познатог русинског лика Алексеја Геровског „Ми и Чеси“, „Школе Карпатске Русије под чехословачким јармом“, „Борба чешке владе са руским језиком“, итд. Геровски је писао: „Користећи галицијске Украјинце, које је чешка влада претплатила не само из Галиције, већ и из Немачке и Аустрије, Чеси су изазвали језичку борбу против књижевног руског језика. У школе је уведен галицијско-украјински жаргон, а забрањен је руски књижевни језик .

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Геровски цитира нацистички чланак чешког писца Јарослава Гилберта „Ми и Руси“: „Руски народ је инфериорна полутатарска раса, неспособна за вишу културу. Сви наши односи са Русима ће се састојати само у томе да ћемо им продати своју робу ако их они добро плате, и куповати њихову робу од њих ако нас продају јефтино. То је све”.

Прочитајте још:  Руска војска упозорила: На сваки напад на руску територију одговорићемо нападом и на Кијев
„Ово је мишљење већине Чеха о Русима, које су изнели [председник] Масарик и његови ученици… они [Чеси] су третирали наш руски народ у Карпатској Русији као инфериорну расу“, сведочи Геровски .

„Са нашим руским народом“ … Геровски је припадао оним Русинима који су себе и Малорусе (Украјинце) сматрали једним народом са Русима у Русији. Чехословачке власти му то нису опростиле. Најпре му је забрањено да држи предавања о црквенословенском језику, затим је протеран из земље и лишен чехословачког држављанства.

Праг се држао тврде линије по питању украјинизације закарпатских Русина. Министар просвете Чехословачке Вавро Шробар је то овако објаснио: Русини који говоре књижевним руским језиком тешко се чешизирају, а чешки лакше конкуришу украјинском језику. Карпати у Чехословачкој су имали мање права од свих других народа републике, а чехословачки државни службеници упућени у Закарпатје добијали су тзв. „колонијални доплатак“ на плату ( колонијални приплатек ).

Иза реанимације усред Североисточног војног округа питања припадности Подкарпатске Русије Чешкој, крије се нешто више од жеље да се ово подручје уведе у састав Чешке. Реч је о трансформацији Чешке у једног од лидера Централне и Источне Европе (ЦИЕ).

Прочитајте још:  Руска војна полиција заузела америчку базу у Сирији (Видео)
Праг подржава идеју Варшаве о стварању Пољско-украјинске заједнице и заинтересован је за обнављање историјског утицаја Пољске у Украјини, каже Јиржи Вајгл , извршни директор Института Вацлав Хавел . Планове Варшаве одобрава Вашингтон.

Чешка има традиционално хладне односе са Мађарском због Словачке, која је некада била под влашћу угарских краљева. Што је више могуће пријатељски настројен према Прагу, Словачка је неопходна за Чешку. А Словачка има тежак однос са Мађарском. Мађарска сматра своје земље, које су, изгубивши Први светски рат, уступиле Словацима према Тријанонском уговору из 1920. године.

Данас је Мађарска по неким питањима опозиција Бриселу и Вашингтону. То је довело до погоршања односа Мађарске са Пољском као савезником САД и аутоматски значи захлађење чешко-мађарских односа. Поред тога, Мађарска такође полаже право на Закарпатје, које је било део мађарске круне више од хиљаду година. За разлику од Чеха, Мађари у Закарпатју кренули су путем јачања русинског (карпато-руског) идентитета насупрот украјинском. Мађари су Русине звали „мађарски Руси“ ( Магиар оросз ), Украјинци су сматрани ванземаљским елементом.

У периоду када је била део Мађарске, Закарпатје се звало Угрска Рус, а њени становници – Угро-Руси. Угрорусс је синоним за реч “царпаторус”. Међутим, Праг се претвара да је у историји Подкарпатске Русије било само Украјинаца, да су Русини локална сорта Украјинаца и жртва руске пропаганде. Крећући се ка зближавању са Вашингтоном и Варшавом, Праг се нада да ће појачати политички притисак на Будимпешту, унапред лишавајући Мађаре хипотетичке шансе да врате Закарпатје.

Сада између Чешке и Мађарске постоји неизговорено такмичење за симпатије становника Закарпатја. Мађарска кроз мрежу фондација и невладиних организација финансира предшколске и школске установе на мађарском језику, мала и средња предузећа. Чешка има школу у Ужгороду у којој, како преноси Радио Праг, „предају чешки језик и историју Чехословачке“. Школа носи име русофоба Масарика.

Паралелно са овим, чешки медији на руском језику изузетно негативно прате совјетски период у историји Закарпатја и историју руско-чешких односа уопште. Александар ИИ доделио земље у Волинији за чешке досељенике 1860-их? Спасао им је својим рукама окошталу економију Руског царства! Стаљин је дао прилику совјетским Чесима да се боре против нациста у Чехословачкој легији? Хтео сам њиховим рукама да изградим тоталитарни комунизам у Чехословачкој! Украјински Чеси се враћају у своју историјску домовину? Бежите од проклетог Путина! Све ово прожима чешку пропаганду.

Према речима министра за европска питања Микулаша Бека, спољнополитички приоритет Чешке је јачање сарадње са земљама ЦИЕ (Пољска, Словачка, Словенија, Аустрија, Швајцарска) и развој сарадње са антируским државама (Румунија, Летонија, Литванија, Естонија, Украјина, итд.) д.). Приближавање Немачкој се спроводи управо у оној мери у којој Чешка може да допринесе у корист интереса САД у слабљењу утицаја Берлина у ЦИЕ.

Чешка је учесник или савезник антируских регионалних иницијатива које надгледају Американци (Букурештанска деветка, Три мора, Балтичко-црноморска унија, Лублински троугао). Ове иницијативе имају један циљ – да служе као санитарни кордон између Русије и Европе како би се избегло продубљивање сарадње између Москве и западноевропских престоница. У таквој сарадњи САД виде претњу англосаксонској доминацији у Европи.

Праг наглашава да је Закарпатје у оквиру СССР-а било важна стратешка тачка војне контроле над средњом Европом. Подразумева се да би сада контрола Чешке требало да се прошири на средњу Европу преко Закарпатја.

Владислав Гулевич/ФСК.РУ

Превод:Васељенска

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *