Чадеж би да увезе још јефтине радне снаге

0
чадеж

(фото:НСПМ)

Заједнички проблем привреда региона Западног Балкана је недостатак радне снаге, па ће Коморски инвестициони форум (КИФ) обновити иницијативе ка владама држава да се поједностави увоз радне снаге, поручио је данас председник Привредне коморе Србије и Управног одбора КИФ-а Марко Чадеж, током посете привредницима Тешња.

Чадеж је у изјави за Танјуг рекао да су теме о којима је разговарано са привредницима окупљеним у Пословно удружење Бизнис центар Јелах-Тешањ, те са колегама на седници Управног одбора КИФ-а, повезивање привреда ради скраћивања добављачких ланаца и укидање баријера ради лакшег трансфера производима.

„У решавању заједничког проблема недостатка радне снаге поново ћемо ићи ка нашим владама у региону, са иницијативом да се поједноставе процедуре када је у питању увоз радне снаге која нам је тренутно неопходна”, рекао је он.

Чадеж је подсетио да се ради на додатним обукама и развоју дуалног образовања, али су то решења на који привреда не може да чека, јер би се у међувремену послови гасили без довољно радника.

„Наша друга иницијатива је да што пре почне да ради тржиште радне снаге не само у оквиру иницијативе Северне Македоније, Албаније и Србије, него и да се остали придруже како би и они имали користи јер проблем је свуда исти”, рекао је он.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Прочитајте још:  Друга жртва коронавируса у Србији: Преминула бака од 92 године
Чадеж је истакао важност разговора о скраћивању добављачких ланаца, јер све више компанија из Европе тражи компаније добављаче које могу у региону да производе за њих.

„Ту смо договорили заједничку сарадњу, а први корак је Интерконект самит који се крајем септембра одржава у Београду и где ће доћи више од 30 европских купаца из области ИТ, аутомобилске, металске и електро индустрије, те прехрамбене производње”, рекао је он.

Нагласио је значај укидања баријера, пре свега у протоку роба, што је оценио као свакодневну тему привривредника.

„То је нешто са чиме се будимо и лежемо. Напомињем да само БиХ и Србија имају 1.600 километара граница са земљама ЕУ, где се највише и извози и где камиони имају највеће проблеме. Морамо да решавамо те ствари у договору са Бриселом и нашим комшијама из Хрватске и Мађарске”, рекао је он.

Чадаж је казао да је на састанку Управног одбора КИФ договорено да регионалне привреде заједнички користе ресурсе својих представништава, односно услуге својих људи и ресурсе.

Власник групације Хифа-Оил у којој је 15 компанија, Изудин Ахметлић, истакао задовољство састанком, јер се нашао заједнички садржилац да Западни Балкан није искористио све своје потенцијале.

„Очито је да ћемо морати одређене ствари у регулативи да прилагођавамо”, рекао је он после састанка.

Каже да верује да ће привредници и коморе, те извршни и законодавнии органи, моћи да дају озбиљан допринос како би се извукао максимум потенцијала да би се дошло до најбољих решења.

Говорећи о Тешњу, он је оценио да у њему постоји озбиљна пословна заједница и конгломерат изузетно озбиљних компанија.

„Овде седишта има Хифа-оил, АС Групација, МАДИ Група и многи други. Из Тешња се производи извозе у више од 70 земаља света. Упослено је у општини Тешањ преко 14.000 радника. Оно што је лимитирајући фактор је радна снага. Доведени смо у ситуацију да морамо убрзано радити на решавању увоза радне снаге”, рекао је Ахметлић.

Наводи да је Тешањ развио победнички привредни дух, о чему сведочи и да, поред мостарског, Тешањ једини има привредни сајам.

„Тешањ је средина која је увек слала поруке које имају мотивишући садржај. А то је: искористимо све потенцијале како би дошли до што квалитетнијег резултата. Мислим да многе средине у суседним држава могу да извуку одређене поуке са простора Тешња”, закључио је он

Прочитајте још:  Шиптари са југа Србије траже да "Прешевска долина" уђе у састав Косова и Метохије
Члан управног одбора Бизнис центра Јелах-Тешањ и сувласник МАДИ групе, Един Јабанџић, рекао је да су теме разговора са представницима комора држава региона били унапређење сарадње.

„Разговарано је како ову регију Тешањ-Добој, али и целу Босну и Херцеговину, унапредити. Како помоћи и пренети добра искуства која Србија има са својом ПКС, како довести стране инвестиције, и унапредити постојеће, како се пробити на нова тржишта. Надам се да ће бити врло корисно. Прилика да упознамо колеге из суседства о неким новим стварима, и потенцијалима Тешња и тешањског краја”, рекао је он.

Прочитајте још:  Председник комичар одговорио противницима ковид терора: Морате сви да се вакцинишете
Јабанџић је додао да је конкретна иницијатива да се привредна асоцијација укључи у КИФ око подршке за даљи развој.

„Иницијатива је да се доведу страни потенцијални инвеститори овде. Причали смо о потенцијалима арапског света, о земљама у које се тренутно из Тешња не извози. Мислим да ће то бити врло конкренто и корисно свима нама”, рекао је он.

За МАДИ групу каже да има седам фирми везаних за производњу пилећег меса, највећи су произвођач и лидер на тржишту БИХ, а значајни су и у региону.

„МАДИ коље преко 20 милиона пилића годишње, а преко 90 посто производа дистрибуира у свежем стању на тржишта БиХ, Црне Горе, Србије, Хрватске, Словеније, Немачке, Шведске, од скора и Литваније и Грчке”, рекао је Јабанџић.

На питање како привреда Тешња успева да се успешно развија и има регионално значајне резултате, он је одговорио да је кључ у кохезији.

„Функционишемо као један, подупиремо се и помажемо. Наша брзина реакције на нове ситуације један је од главних кључева успеха удружења, али и комплетне средине Тешња”, рекао је он.

Говорећи о привреди Тешња, Чадеж је истакао да високо цени то што у овом региону БиХ има 120 производњи.

Током посете срео се и са врхом општине Тешањ, а обишао је и производне погоне компанија Иноx Ајановић и фабрике намештаја Атеље.

Тешањ је општина у централној Босни коју захваљујући успешном привредном развоју зову и „мала Швајцарска”.

Политика

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *