Европа купује свеће и учи да цепа дрва

0

Јавне установе биће загреване до максималних 19 степени и, попут споменика, остаће без ноћне расвете. – Гасе се јавне чесме и светлеће рекламе.

Прочитајте још:  Лавовски део жита из Украјине иде Европској унији, а не најсиромашнијим државама
Европа „не мора да брине” док је Александра Лукашенка, који је, одлучивши да не стоји по страни и пусти Европу да умре од хладноће, засукао рукаве и са бизнисменом Сергејом Тетерином на сеоском имању прионуо на цепање дрва.

„Хајде, другар. Помозимо нашој браћи, а они ће нам можда пружити руку и узвратити помоћ једног дана. Морамо обезбедити да пољском председнику и премијеру буде топло. Можда ће се тада прибрати наше комшије.” Ова подругљива порука у видеу који је на друштвеним мрежама објавио белоруски председник можда би и насмејала Европљане пре неколико месеци, када су се још најаве о мерама штедње доживљавале гротескно. Сада никоме није смешан ни Лукашенков скеч, ни мере које широм Европе кажу: „Искључите светла, извадите пуњаче из утичница, промените сијалице, купајте се хладном водом.” Свестан тога, немачки канцелар Олаф Шолц поручује да нико неће бити препуштен сам себи, превасходно захваљујући мерама које ће продужити животни век две нуклеарне електране и пакету помоћи грађанима. Али Немци су забринути док гледају своје рачуне и угашену уличну расвету. Цена претплате за потрошњу гаса за грејање и топлу воду, коју притом морају сада да штеде, пре осам месеци била је 100 евра. Повишена је на 180 пре два месеца, а сада на 300 евра сваког месеца током године. Ходници и хале у јавним зградама више неће бити загревани, а просторије максимално могу бити загрејане до 19 степени и ниже ако се у њима обављају физички послови. Биће искључени бојлери за умиваонике. Естетско осветљење споменика и зграда, попут музеја и зграда градске скупштине, сада је прошлост. Светлеће рекламе и оне у излозима продавница биће искључене од 22 часа до шест сати ујутро. Изузетак су само ако су неопходне због безбедности у саобраћају, рецимо на аутобуским станицама. Предвиђена је и обавезна контрола система грејања једном годишње, што значи да системи који троше превише гаса морају бити замењени.

Сличне мере примењују се широм ЕУ док политичари народ охрабрују понављајући да Кремљ жели да их уцени и ослаби и да они не могу да гледају како у Украјини гину људи јер је то рат и против западног модела живљења. Да више нема повратка јер Русија није поуздан партнер, поручује и аустријска министарка енергетике и животне средине Леонор Гевеслер, док у увијеној форми поручује грађанима да се купају хладном водом и носе дебеле чарапе. Она је представила кампању штедње „Мисија 11”, која предвиђа „малу” промену понашања како би свако домаћинство уштедело 11 одсто енергије. Аустријанци, рецимо, не би требало више да се купају у кадама, већ да се туширају хладном водом или „брзо” топлом. Што се јавних установа тиче, у којима се осветљење гаси од 22 часа, грејање ће зими бити ограничено на 19 степени, са изузетком школа, вртића, болница и старачких домова. Влада препоручује возачима да ауто-путевима не возе брже од 100 километара на час или још боље, да користе јавни превоз и бицикл. Даље се саветује грађанима да се организују у комшилуку и возе заједно у једном аутомобилу. Терасе ресторана и кафића зими треба да укину грејалице које се користе због пушача и током пандемије вируса корона зарад боравка на отвореном.

Италија планира да скрати грејну сезону која би почињала седам дана касније и завршавала се седам дана раније, а током дана трајаће сат краће. Температуре у просторијама биће за два степена ниже. Предвиђено је искључење јавне расвете. Фирме би требало да поставе флуоресцентне сијалице и примене нове технологије које побољшавају енергетске перформансе. Казне за оне који крше мере биће и до 3.000 евра. Француска, која је у нешто бољој позицији када је реч о снабдевању електричном енергијом, не очекује да током зиме дође до потпуног искључења струје, али рачуна на ограничења, тачније повремена принудна искључења у време највеће потрошње. Од поноћи је забрањена употреба светлећих реклама. Французима који имају продавнице и бутике наложено је да, када укључе климу, морају да затворе врата и смање употребу неонске расвете. Власници радњи који укључе грејање, а отворе врата, биће кажњени са 750 евра. Казнену политику за оне који не буду поштовали мере штедње примењиваће и Швајцарска, која осим новчаних, прети и затвором до три године. Њихова нова правила умногоме прате она која се примењују у осталим чланицама уније, а приде су забранили употребу грејалица и загревање сауна и базена.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Прочитајте још:  Хаосу у Берлину: Протест пољопривредника зауставио Немачку
Ослобађање од стиска руског енергента кошта и ове мере неће бити довољне. Швајцарци неће бити једини који ће саветовати грађане да се опскрбе свећама за сваки случај, а рекло би се да ће многи, попут Лукашенка, учити да цепају дрва.

Љиљана Вујић/Политика

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *