Улични немири у Ирану – освета САД за снабдевање јуришних дронова Русији

0
иран, ирана

Иранфото: © Reuters / Lisi Niesner / RT

У сусрет формирању руско-иранског савеза

Амерички саветник за националну безбедност Џејк Саливан рекао је 16. јула за Си-Ен-Ен да САД имају информације које указују да се Иран „спрема да Русији обезбеди неколико стотина беспилотних летелица, укључујући беспилотне летелице способне да носе оружје” за употребу на бојном пољу у Украјини.

Прочитајте још:  Руске снаге елиминисале још један укронацистички инфраструктурни објект
Колумниста Вашингтон поста Дејвид Игњатијус  је 24. августа алармирао, упозоравајући да је руско-ирански савез опасан за Запад, јер је „Русија већ почела да користи дронове иранске производње у војној операцији у Украјини, а Техеран је понудио деле своје финансијске мреже како би помогли Москви да заобиђе санкције.

Портпарол Пентагона Тод Брисил је 30. августа  рекао да је Русија набавила јуришне беспилотне летелице Мохаџер-6 иранске производње и серију Шахед (Шахед -129 и Шахед-191) . Обе врсте дронова су способне да носе прецизно вођену муницију и да се користе за извиђање. Брисил је такође рекао да је Русија лансирала ирански сателит у свемир са „значајним шпијунским могућностима”.

Сједињене Државе су 8. септембра увеле изузетно оштре блокаде против четири иранске компаније „због њиховог учешћа у слању иранских беспилотних летелица у Русију “ . Прва на листи санкција је иранска компанија  Сафиран Аирпорт Сервицес , која је координирала летове између Ирана и Русије, укључујући и оне везане за транспорт иранских беспилотних летелица, сервисног особља и пратеће опреме из Ирана у Русију.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Што се тиче компанија иранског војно-индустријског комплекса, најпознатија на овој листи санкција је  Пројектовање и производња авионских мотора . То је главни ирански произвођач Толоу млазних мотора за авијацију, беспилотне летелице и крстареће ракете.

О још једној компанији на новој листи санкција –  Паравар Парс Цомпани , каже се да је повезана са Универзитетом Имам Хусеин ИРГЦ-а и да је учествовала у тестирању беспилотних летелица за морнарицу ИРГЦ-а и развоју беспилотних летелица за Ваздушно-космичке снаге ИРГЦ-а и беспилотну летелицу Схахед-171.

Четврта иранска компанија на листи санкција, Бахарестан Кисх Цомпани , надгледала је пројекте везане за производњу беспилотних летелица. У саопштењу за штампу америчког Трезора се наводи да је 2021. године ова компанија радила на компонентама за линију беспилотних летелица Схахед. Генерални директор компаније Рехматола Хејдари такође је уврштен на листу санкција.

Као резултат реверзног инжењеринга западних технологија добијених паралелним увозом, Иран је организовао производњу већег броја мотора који се користе у производњи крстарећих ракета и дронова. Ирански инжењери се не заустављају на копирању, они развијају и модернизују ове производе.

Америчке санкције, међутим, не могу да утичу ни на производњу беспилотних летелица у Ирану, ни на војно-техничку сарадњу Исламске Републике са Русијом. Стога је лансирано супероружје „меке моћи“: организовани су масовни нереди у иранским градовима како би се или збацио владајући режим или натерао Иран да престане да испоручује Русију беспилотним летелицама.

Протести нису нова појава за Иран, али је овог пута уличне немире изазвала вест о смрти 22-годишње девојке Махсе Амини.

Бројни медији су, без разумевања, одмах пренели да ју је полиција у Техерану привела због „погрешног ношења хиџаба” и претукла на смрт. Ова верзија је подигнута на друштвеним мрежама, иако није било поузданих информација о инциденту.

Прес центар полиције у Техерану је 15. септембра известио да се Махса Амини „осећала лоше након што је одведена у полицијску станицу на објашњења и моралну обуку међу осталим девојкама, одмах је пребачена у болницу уз сарадњу полиције, у одељење за хитне случајеве. помоћ за срчани проблем. Како преноси Парс Невс , Амини је преминуо у болници због срчаног застоја након што је хоспитализован.

Ирански председник Ибрахим Раиси, који је присуствовао самиту ШОС, наложио је министру унутрашњих послова да одмах испита све околности инцидента.

Увече 23. септембра ирански министар унутрашњих послова Ахмад Вахиди изјавио је да Амини није претучен. „Примљени су извјештаји надзорних органа, саслушани су свједоци, прегледани су видео материјали, примљени су извјештаји о форензичком медицинском прегледу и утврђено је да није било премлаћивања“, рекао је Вахиди , а преноси иранска новинска агенција ИСНА . „Хиџаб је постао само изговор за организовање нереда у градовима у земљи“, рекао је ирански политички аналитичар Ерфан Лајеварди у интервјуу за РИА ФАН .

Након што су медији 16. септембра известили о Аминијевој смрти,  протести су захватили већину иранских провинција, укључујући верске центре Ком и Мешхад и провинције иранског Азербејџана.

Демонстранте често предводе жене,  напомиње  Тајм . Активисти су, изашавши на улице са Аминијевим фотографијама у рукама, откинули и спалили своје хиџабе. На друштвеним мрежама, име преминуле девојке је “постало иранска верзија #МеТоо” под хаштагом #МахсаАмини.

„Једина могућа опасност у овом правцу је синхронизација оштрог протеста са активностима страних обавештајних служби“ , наводи се у извештају Руског савета за међународне послове (РИАЦ) Управо се та „синхронизација“ сада примећује. Протесте са друге стране океана режира бивши ирански дисидент Масих Алинеџад, који живи у Њујорку.

„Масиех Алинејад, иранска новинарка која је протерана из земље пре тринаест година, инспирисала је Иранке тако што је прикупила око десет милиона пратилаца на својим сајтовима на друштвеним мрежама, охрабрујући их да разбију најмоћнији режимски симбол родног апартхејда: хиџаб… обавезан за свака одрасла жена“ , пише Тхе НевИоркер .

Као блогер милионер, Масих Алинеџад је један од најутицајнијих ПЛО-а у Ирану. Године 2014. позвала је Иранке у Ирану да сниме како крше правила о хиџабу и пошаљу јој ове видео снимке и фотографије које поставља на Инстаграм, Твитер и Фејсбук . У Ирану су ови сајтови блокирани, али милиони Иранаца их гледају користећи ВПН .

Сајјадпоур, запослени у Васхингтон Царнегие Ендовменту, напомиње да је Масих добро свестан да је од три идеолошка стуба модерног Ирана – „Смрт Америци, смрт Израелу и хиџаб“ – хиџаб најслабији и да је управо за то сврху да он циља своју агитацију.

Иранске власти су почеле да успоравају, па чак и да искључују интернет како би ослабили мешање спољних сила у распиривање немира. Као одговор, америчке власти су дале дозволу за одвојене испоруке комуникационих услуга Ирану користећи сателитски Интернет Старлинк Елона Маска .

„Покретање Старлинка“, написао је Маск на друштвеној мрежи. Пошто је за сателитски интернет потребна земаљска опрема, изгледа да су терминали за Старлинк претходно донети у Иран. Али онда је инцидент са Амини планиран споља.

Иранске агенције за спровођење закона већ најављују активирање „успаваних” ћелија терористичких организација забрањених у Ирану „Кумеле”, „Пејак” (ПЈАК или „Партија слободног живота у Курдистану”) и „Организације муџахедина”. Ирански народ” (“Муџахидин-е Калк”)…

Владимир Прохватилов/ФСК.РУ

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *