О рату мема

Центар за стратешке и међународне студије ( ЦСИС ) у Вашингтону је 5. октобра 2022. године био домаћин округлог стола „НАФО и победа у информационом рату: научене лекције у Украјини“.

НАФО је Северноатлантска организација момака ( Фелла се може превести као „дечко“, „пријатељ“), а препознавање нове структуре као елемента западне војне пропагандне машинерије сугерише да ће се искуство проширити.

Саопштење за штампу ЦСИС -а карактерише НАФО као „органску онлајн групу проукрајинских заговорника који креативно користе дигиталне медије за борбу против кључних извора руских дезинформација“. Реч је о покушајима девалвације, „поништења” званичних информација и чињеница које руска страна износи у јавност.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

НАФО је настао у мају 2022. године, а један од његових симбола је цртани лик пса јапанске расе Шиба Ину , са којим су направљени бројни мемови. „Транс-Украјинци“ су позвани да га користе као своје аватаре.

Прочитајте још:  Градоначелница Сарајева неће уклонити натписе који вређају Србе
Затим су се појавиле слике са системима копља , стилизоване као иконе Богородице (обично америчко богохуљење), које је, како се испоставило, паразитирао канадски новинар, родом из Украјине, Кристијан Борис. Паметан канадски Украјинац направио је веб страницу Саинт Јавелин и покренуо онлајн трговину „сувенирима“ са сличним прибором. Пан Борис део прихода троши на куповину опреме и муниције за Оружане снаге Украјине и неонацистичке формације.

Ове две области – прикупљање средстава и ширење мемова или коментара – су основа НАФО-овог рада. Процес воде стручњаци за информационе операције.

НАФО је суоснивач Матт Моорес- а, бившег припадника америчког маринског корпуса. Својевремено (2006.) је био мајор америчког маринског корпуса Мајкл Просер који је предложио концепт меметичког ратовања . Просер је тврдио да напад на било коју идеологију треба да буде изведен као напад на њену централну идеју, а мемови су оружје таквог напада. Према Просеру, идеологије имају исте карактеристике као и болести, а мемови су средства за „лечење“ (или ширење) идеолошких болести.

Прочитајте још:  Ево колико земље НАТО пакта троше на одбрану (фото)
Од 2006. године методе меметичког ратовања су значајно напредовале, данас је НАТО њима потпуно наоружан. У овом рату непријатељска идеологија је обезвређена, а интернет је поље на коме се води информациони рат.

Политицо напомиње да је „продубљивање у НАФО брз курс… наоружавања интернет културе“.

Структура НАФО изгледа аморфно, али у њој су, на пример, председник Естоније Томас Хендрик Ајвс, украјински министар одбране Алексеј Резников, генерал-мајор америчке војске Патрик Донахју, конгресмен Адам Кинзингер и друге познате личности.

Вашингтон пост пише да је рад НАФО тролорски рат. Публикација цитира Елиота Хигинса, оснивача познатог сајта БеллингЦат , који је повезан са британским обавештајним службама. Хигинс обећава да ће говорити о НАФО-у „као о примеру онлајн заједница које органски реагују на дезинформације влада“.

Западни посматрачи су једногласни да НАФО свој рад гради на такозваном схитпостингу ( схитпостинг ) – пласирању неквалитетних порука (буквално: срање), чиме се умањује вредност било каквих текстова и обесмишљава их. Тхе Ецономист то назива „неозбиљном праксом“, али сматра НАФО -ову тактику „изузетно успешним обликом информационог рата“ .

Прочитајте још:  Земљотрес у Јапану: стање нуклеарне електране Шика је алармантно
Срање обично не функционише у Русији, као што не функционише ни у земљама са неуништеном конзервативном културом. Међутим, у Украјини и на Западу, где је „култура отказивања“ закорачила много даље, вулгарни мемови иду уз прасак.

И рад НАФО-а је у том погледу узоран. Уз меме и вулгарне русофобичне шале, Нортх Атлантиц Феллас Организатион качи психолошке куке у виртуелном простору. Пас Шиба Ину је , на пример, приказан као „родно неутралан“ промовишући ЛГБТ. Линија „светих копља” пружа исмевање хришћанских слика. А све је то повезано са глупошћу народа (глупим људима је лакше управљати), са усађивањем мржње у њихову подсвест. Сама вулгарност меметичког ратовања, појачана „културом отказивања“, средство је за придобијање маса.

Леонид Савин/ФСК.РУ

Превод:Васељенска

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *