Струја и рат: како су се снашле Сирија, Србија и Јерменија

0

(Фото Pixabay)

Један од излаза били су алтернативни извори енергије.

Прочитајте још:  Произвођач вакцина признао да мРНА вакцине против ЦОВИД-а могу да изазову ТУРБО-РАК – Милијарде ДНК фрагмената пронађено у бочицама
Током непријатељстава, нестанци струје се понављају. Вести.уа сазнаје како су се становници различитих земаља света који су били у ратном стању носили са нестанком струје.

Србија

Током рата. 1999. године, током бомбардовања Југославије (где је некада била Србија) од стране НАТО снага, енергетски систем је био на удару. На пример, бомбардовали су главну термоелектрану у Београду. У мају 1999. године 70% територије Србије остало је без струје.

Данас: енергетска криза, којом владе богатих земаља Европе плаше становништво, Срби су доживели пре годину дана. Тада је ванредно стање делом изазвано и лошим квалитетом угља. Председник Александар Вучић је ове године рекао да земља неће моћи да купује гас и затражио помоћ од ЕУ.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Сирија

Током рата. Конфликт је у успореној фази, али УН напомињу да је хуманитарна ситуација у земљи гора него икад током година сукоба. Ова зима ће бити 12. војна. Најјаче проблеме са светлошћу и топлотом имају унутрашњи мигранти. Зими температура у земљи пада на +3, али је због климатских промена ове године у Сирији било чак и снежних падавина.

Данас: већ неколико година у земљи су уведени соларни панели. У Сирији постоји чак и болница која ради на ову врсту енергије. Сирија је прошле године најавила испоруку струје за Ирак, Либан и Јордан.

Јерменија

Током рата. Деведесетих година, Јереван је живео у светлом режиму 1,5 – 2 сата дневно (зими!). Замрачења су избегнута код куће, која је била на истој линији са болницама и пекарама. У совјетско време, Јерменија је била повезана са спољним светом путевима који су пролазили кроз Азербејџан (возови за гориво, гасовод, итд.). Када је сукоб у Карабаху престао да „спава“, Јереван се нашао у блокади.

Прочитајте још:  УКРАЈИНА РАКЕТИРАЛА РУСИЈУ? Хаос на граници, Москва активирала штит, употребљен С-400! (ВИДЕО)
Данас: Енергетика је до прошле године била један од најуспешнијих сектора привреде Нагорно-Карабаха. У 2018. години започет је извоз у Јерменију. После прошлогодишњег рата, Азербејџан је повратио већи део територије на којој се налази 30 од 36 хидроелектрана у региону.

Наталија Левченко/Вести.уа

Превод:Васељенска

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *