Русија има десет пута више тактичких нуклеарних бомби од Америке

0

Термонуклеарне бомбе Б61 спремне за утовар у авион Фото: цоммонс.викимедиа.орг

Русија је данас саопштила да ће убрзано распоређивање тактичког нуклеарног наоружања – модернизоване америчке Б61 нуклеарне гравитационе бомбе у базама НАТО у Европи смањити „нуклеарни праг”, што ће Москва морати да има у виду када буде правила даље војне планове.

Русија има око 2.000 комада тактичког нуклеарног наоружања, док САД има око 200, а половина од тога је у базама у Италији, Немачкој, Турској, Белгији и Холандији, пренео је Ројтерс.

„Политико” је известио да су САД на затвореној седници НАТО рекле да ће убрзати распоређивање модернизоване верзије бомбе Б61, односно, по новом Б61-12, па ће ново оружје стићи у европске базе у децембру, неколико месеци раније него што је планирано.

„Не можемо да игноришемо планове којим се модернизује нуклеарно оружје, односно, те ненавођене бомбе које су сада у Европи”, изјавио је заменик руског министра спољних послова Александар Грушко за РИА Новости.

Гравитациона бомба Б61-12 носи нуклеарну бојеву главу мање снаге у односу на раније верзије, али је прецизнија и може да продре испод земље, према истраживању Удружења америчких научника.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

„САД модернизују бомбе, повећавају презцност и смањују снагу нуклеарног пуњења, односно, претварају те бомбе у ‘оружје за бојно поље’, тако што смањују њихов нуклеарни домет”, казао је Грушко.

Сазнајте која земља је највећа нуклеарна сила у Европи

Ако географски изузмемо Русију до Урала одговор може да буде Француска или Велика Британија. Погрешно. Највећа европска нуклеарна сила су Сједињене Америчке Државе. Да, добро сте прочитали. Америка је са нуклеарним арсеналом који је посејан по готово целом „старом континенту”, највећа европска нуклеарна сила.

Прочитајте још:  Руски став: Шмит није високи представник у БИХ, то место је две године упражњено

И, ту није крај изненађењима. У ред европских земаља које на располагању имају нуклеарно оружје, како је Политика недавно писала, спадају и Турска, Италија, Белгија, Холандија и Немачка. Уз америчку дозволу те земље могу да употребе нуклеарно оружје, као део заједничког одговора НАТО савеза. У том клубу је до 2001. године била и Грчка која се повукла.

Кроз НАТО програм „нуклеарног дељења”, Америка је у Европи распоредила неколико стотина нуклеарних бомби типа Б-61. То је „класична”, термонуклеарна бомба, снаге од 0,3 до 340 килотона коју до циља носи авион Ф-16. Како Немачка не  користи тај тип авиона, а из употребе повлачи бомбардере „торнадо”,  она је морала да купи Ф-35 који може да носи бомбу Б-61.

Према званичним подацима,  то оружје се у Италији налази у ваздухопловним базама Авијано и Геди, 15 километара од Бреше, на северу Италије. Према ратним плановима НАТО-а из осамдесетих година, те бомбе су требале да буду бачене на циљеве у Чехословачкој и Мађарској.

Бомбе се у Немачкој налазе у ваздухопловној бази Бухел, недалеко од границе са Луксембургом. Тамо се налази 11 армирано-бетонских склоништа за авионе, са пратећим „сефовима” од којих сваки може да прими 44 бомбе Б-61. Али, тамо се сада, наводно, налази само 20 тих бомби.

Податке у холандском нуклеарном арсеналу је 2013. године открио премијер Руд Луберс  који је рекао да се у бази Волкел налазе 22 термонуклеарне бомбе.

Највећи арсенал бомби типа Б-61 налази се у Турској, у бази Инџирлик. У зависности од извора, ради се о бројевима од 50 до 100 примерака. Предвиђено је да турско ваздухопловство на располагању има 40 комада. Међутим, након што су односи Америке и Турске погоршани 2017. године, НАТО је разматрао опцију да бомбе Б-61 повуче из Инџирлика. Та тема је поново постала актуелна 2019. године због неслагања око Сирије. Шта је било после, није познато.

Прочитајте још:  Руска амбасада у Подгорици: „Монитор“ шири русофобију!

Грчка је у наоружању имала противавионске ракете „најк-херкулес” које су имале нуклеарне главе. Америка је својевремено и Великој Британији испоручила артиљеријска зрна за нуклеарним зрнима.  Али, када се свему томе дода и  амерички нуклеарни арсенал на подморницама и бродовима Шесте флоте, Сједињене Америчке Државе су највећа европска нуклеарна сила.

Марко Лукић / Политика

БОНУС ВИДЕО

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *