Бугари пред уласком у македонски устав

0
македонија, раскол, македонији

македонија Georgid/Depositphotos

Тежина украјинске ратне ситуације и француски предлог ЕУ за наставак преговора Републике Северне Македоније (РСМ) за улазак у ЕУ били су повод да премијер Димитар Ковачевски позове све лидере парламентарних партија на национални договор за приближавање земље ЕУ и излазак из кризе. Он сматра да сви заједно раде у интересу европске будућности РСМ, али судећи по изјавама лидера опозиције, ипак није постигнуто национално јединство.

Главна тема била је промена Устава РСМ и уношење Бугара у највиши правни акт. Осетљива тема је поново подстакла опречна мишљења па су, када је о реч евроинтеграцијама, у изјавама учесника састанка наизменично провејавали оптимизам и песимизам за улазак Скопља у европску породицу. Албанци су ову прилику искористили за притисак за промену члана Устава који се односи на статус албанског језика у Северној Македонији, захтевајући да албански добије равноправни статус службеног језика уз македонски, односно да се избаци прецизирање да се албански језик користи као службени у општинама где има 20 одсто грађана албанске националности.

Македонски медији констатују да су уставне промене приоритет владајуће структуре у односу на економску кризу. Христијан Мицкоски, лидер највеће опозиционе партије ВМРО-ДПМНЕ, каже да нема компромиса о променама Устава, нагласивши да остаје при ставу да неће гласати за уставне промене, као и да власт не показује довољну озбиљност за вођење државе у тренуцима кризе. Он сматра да је јединствено решење за излазак државе из кризе одржавање ванредних парламентарних избора.

Насупрот њему, коалициона партија ДС, са Павлом Трајановим на челу, залаже се за уставне промене и наговештава да ће из редова ВМРО-ДПМНЕ за нови Устав гласати осам посланика, чиме ће се обезбедити двотрећинска већина, која је потребна за промену највишег државног акта. Међутим, како је нагласио Трајанов, промена Устава ће бити условљена принципом реципроцитета – да и Бугарска призна постојање македонске нације у својој земљи.

Прочитајте још:  БУГАРИ СУ НАЈВЕЋА ПРЕТЊА: Србија Македонцима најближи

Док се одржавао овај сусрет партијских лидера са премијером, у тужилаштву је одржано гласање за новог шефа Специјалног тужилаштва за борбу против организованог криминала и корупције. Овај корак дошао је након суспензије Вилме Русковске, која је важила за челичну даму у спровођењу закона. Под њеним руководством, пред суд били су извођени и највиши функционери, од премијера и генералних секретара владе до посланика, директора македонске обавештајне службе и најбогатијих пословних људи. Међутим, када је, вршећи претрес Управе финансијске полиције, затражила триста предмета на увид, шеф финансијске полиције Арафат Муареми јој се супротставио и поднео кривичну пријаву против ње, након чега ју је Савет тужилаца суспендовао до даљег. На место Вилме Русковске долази Аслан Абази, из албанских редова. Медији истичу да је непознат јавности, као и чињеницу да је рођен у истом месту где и лидер највеће албанске партије ДУИ – Али Ахмети. Судећи по коментарима у дипломатским круговима, постоје индиције да је реч о политичком избору, иако је, према Уставу, судска власт независна.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Политика

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *