помоћ, космет

(фото:Правда)

Србију чекају тешки дани.

Још једно заоштравање, изазвано одлуком косовских власти да казне Србе за регистарске таблице издате у Србији, прешло је у фазу отворене конфронтације. И мада је на разговорима у Бриселу питање пререгистрације аутомобила одложено, а избори у четири северне општине Косова и Метохије, одлуком председника ове непризнате републике Вјосе Османи, такође су одложени за пролеће. 2023. ситуација се ипак значајно погоршала.

На север Косова и Метохије је 9. децембра уведено 200 до 300 специјалаца Косовске полиције (РОСУ). Поред наоружања, овај одред је имао и оклопна возила. И док су се политичари међусобно оптуживали да не испуњавају своје обавезе, косовски Срби су 10. децембра почели да граде барикаде на главним путевима и граничним прелазима. Формални повод је било задржавање на граничном прелазу Јариње бившег косовског полицајца српске националности Дејана Пантића.

Наравно, косовске власти су на овакве поступке српског становништва одговориле повећањем полицијских снага, што је јасно рекао и амбасадор Русије у Србији Александар Боцан-Харченко, напомињући да овакви поступци непризнате републике само погоршавају ситуацију.

Треба напоменути да сви највиши српски званичници дају све од себе да одрже мирољубиву реторику, иако наговештавају да акти насиља над Србима од стране Косовара неће остати без последица. И председник Србије Александар Вучић и премијерка Ана Брнабић више пута су позивали међународну заједницу да обезбеди безбедност српског становништва на Косову и Метохији. Тако је Вучић, на пример, изјавио: „Ова година је рекордна по етнички мотивисаним нападима: 131 више него прошле године. Дакле, Куртијева влада је шампион у овоме . ”

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Председник Србије је подсетио да, у складу са Резолуцијом 1244 Савета безбедности УН, његова земља има право да распоређује српске снаге безбедности на Косову. Он је рекао: „Данас смо договорили текст којим ћемо, у складу са Резолуцијом СБ УН 1244, упутити захтев команданту Кфора да обезбеди распоређивање представника војске и полиције Републике Србије на територији Косова и Метохије , у складу са резолуцијом Савета безбедности.

Треба напоменути да је овај захтев формиран и упућен руководству Кфора, али, очекивано, оваква иницијатива Србије није изазвала радост међу представницима НАТО-а и ЕУ. И очекивано, нико није дао дозволу за улазак српских снага безбедности. Међутим, такви проблеми се не решавају за неколико сати.

У контексту разних апела политичара, реална ситуација на Косову и Метохији наставила је да се погоршава. Тако су се 10. децембра увече у околини града Зубиног Потока зачули звуци пуцњаве, а у Звечану, који се налази од Косовске Митровице, одјекнуле су две експлозије. И иако није било извештаја о жртвама, то је само погоршало ситуацију.

Прочитајте још:  Доста је било, Здрава Србија и Живим за Србију на изборима на листи Суверенисти
Јутро 11. децембра није променило ситуацију ни на који начин набоље, а косовске власти су већ оптужиле Србе да су напали полицијске патроле, које су биле принуђене да уђу у ватрени обрачун са прекршиоцима.

„Припадници појединих криминалних група који су са различитих тачака блокирали неколико путева на северу у три наврата пуцали су на полицијске одреде који су дежурали на подручју језера Газиводе, на путу ка пункту Брњак“, саопштила је косовска полиција. званична изјава .

Да ли је то тако или не, сада је немогуће одгонетнути, али оно што је сигурно јесте да се ситуација из ових акција и порука још више заоштрила.

Срби, иначе, такође нису остали дужни и оптужили РОСУ да је заузела велику брану на језеру Газиводе, где је храбра косовска полиција затекла стражара, који је протеран са територије хидротехничког објекта. Борци специјалне јединице РОСУ у оклопним возилима и под пуним наоружањем упали су у објекат бране на језеру Газиводе, скинули и поцепали српске заставе са зграде“, пишу српски медији. Према наводима српске стране, полицијски специјалци су се укопали на територији хидротехничког објекта, али косовска страна негира ово заузимање.

Према речима председника Србије, ситуација на Косову је на тачки кључања: Срби који су градили барикаде неће да их напусте, јер више не желе да трпе малтретирање косовских власти и албанског становништва.

Косовске власти, које представља премијер Аљбин Курти, такође неће ићи на помирење и захтевати демонтажу барикада.

Прочитајте још:  ЏЕВАД ГАЛИЈАШЕВИЋ Крај агоније и рађање филџанистана у БиХ
Што се тиче Европске уније, којој се тако страствено обраћа Александар Вучић, политичари ЕУ, као и увек, позивају странке на смирење, хвале председника Косова што је одложио изборе у четири северне општине и кроз уста високог представника Европска унија за спољне послове и безбедносну политику, Жозеп Борел, прети онима који су себи дозволили да нападну мисију Еулекса на Косову.

„ЕУ неће толерисати нападе на мисију Еулекса на Косову или коришћење насилних, криминалних активности на северу “, рекао је он.

Исти Борел је тражио да косовски Срби одмах демонтирају барикаде и оду кућама.

Премијерка Србије Ана Брнабић оптужила је ЕУ за нерад. Политика коју је водио Курти довела је, по њеном мишљењу, Србију на ивицу рата.

Прочитајте још:  Влада Србије донела уредбу о хлебу, одређена максимална цена хлеба од брашна Т-500
Брнабић је на ову изјаву одговорила са званичним представником руског Министарства спољних послова Маријом Захаровом, која је изјавила да је ситуација на Косову прецизно моделована дугорочном политиком ЕУ на Балкану. „Па, чему „нерад“. То је управо ситуација коју ЕУ у суштини моделира годинама “, рекла је она.

Премијер Косова је, према писању српских медија, окупио безбедносне званичнике да разговарају о наредним корацима на северу Косова и Метохије. Председник Србије је сазвао и седницу Савета за националну безбедност како би се разрадио одговор.

Како ће се одвијати догађаји још није јасно, али поједини аналитичари сматрају да је могућа и врућа фаза овог сукоба. Тако руководилац Центра за проучавање савремене балканске кризе Института за славистику Руске академије наука Елена Гускова сматра да ситуација на Косову и Метохији може пре нове године ескалирати у оружани сукоб ако међународна заједница не интервенише.

„Сада је изузетно важно спречити оружани сукоб: и српска војска је спремна, и оне чланице НАТО-а које су унутар Косова су спремне, иако се не мешају у ситуацију. Али не сме се заборавити ни чињеница да је албанска полиција годинама јачала и заправо се претворила у војску. То такође може озбиљно погоршати ситуацију и довести до сукоба “, рекла је она.

Прочитајте још:  Путовање без вакцине – може, али шта вас чека после границе?
Ситуација је за сада неизвесна и немогуће је недвосмислено рећи шта ће бити сутра или чак вечерас. Али искуство претходних сличних ситуација показало је да Срби поново могу да се повуку, покушавајући да сачувају образ.

Генадиј Котов/Црвено пролеће

Превод:Васељенска

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *