До следеће годишњице америчке централне банке

0
долар

Фото: Депоситпхотос

До следеће годишњице америчке централне банке.

Више од пола века амерички долар је био валута подржана не робом, не златом, не земљом Новог света, већ папирима.

Долар у облику сребрњака почео је да се кује у Новом свету од краја 18. века, али је постао инструмент америчке хегемоније тек од почетка 20. века. То је због стварања у децембру 1913. Америчке централне банке – Система федералних резерви САД.

Прочитајте још:  Амерички Стејт департмент упозорава на санкције ако Иран преда дронове Русији
Покушаји оснивања Централне банке у Америци вршени су од краја 18. века, а иницирали су их банкари Старог света, посебно лондонског Ситија. Очеви оснивачи Сједињених Држава схватили су да стварање Централне банке прети да доведе Америку под контролу европских (пре свега енглеских) банкара лихваре. Без претеривања се може рећи да се историја САД 19. века не може разумети без узимања у обзир непрестаних покушаја европских лихвара да оснују америчку централну банку и отпора америчких председника који нису желели да поробе Нови свет. . Довољно је подсетити се речи седмог америчког председника Ендруа Џексона (1829–1837), који је на биралишта изашао са речима: „Или Ендру Џексон па нема Централне банке, или Централна банка и онда нема Ендруа Џексона“. И Андрев Јацксон је тада победио.

Друга половина 19. и почетак 20. века је историја тајне припреме пројекта за оснивање Америчке централне банке. Током 1913. године, амерички Конгрес је припремао предлог закона о оснивању Централне банке, која је добила прилично необичан назив – Систем федералних резерви САД, како нико не би погодио да је у питању централна банка. Изгласани закон је муњевитом брзином (сат након гласања) потписао председник Вудро Вилсон.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Федералне резерве САД су приватна корпорација. Њени оснивачи су углавном биле највеће банке – британске, европске континенталне и америчке. Водили су и припреме за Први светски рат, који је за њих био гигантски пословни пројекат. Током ратних година, Федералне резерве САД давале су зараћене земље (посредством разних банака) кредите уз високе камате, неописиво се обогативши на овом лихварству.

Међутим, било је и америчких законодаваца који су успостављање ФЕД-а доживљавали као националну трагедију. На пример, конгресмен Линдберг је упозорио да је Закон о Фед-у „… успоставио највеће поверење у свету. Када председник потпише овај закон, невидљива власт снагом новца… биће легитимисана. Нови закон ће створити инфлацију кад год трустови то желе. Од сада ће се депресија стварати на научној основи ” (цитирано према: Ралпх Епперсон. Невидљива рука. Санкт Петербург: 1996, стр. 206).

Прочитајте још:  У ЈЕМЕНУ ПОКРЕНУТА ОПШТА МОБИЛИЗАЦИЈА: Хути улазе у рат на страни Хамаса
Конгресмен је погледао у воду: прво банкарство догодило се већ 1920. године. У Ецономиц Пинцх , објављеном 1921. године, Линдберг је написао: „ Према Закону о федералним резервама, паника се ствара на научној основи; ова паника је била прва научно створена, израчуната је као математички задатак .

Банкарска паника 1920. била је проба за представу „Банкарска и економска криза”. Први директори продукције били су Ротшилди и Пол Варбург (човек Ротшилда, један од главних лобиста за Закон о федералним резервама). Извршиоци су биле банке чланице ФРС (све америчке банке су постале добровољно-принудне чланице ФРС).

Извршење се састојало од три акта: 1) активне кредитне емисије; 2) компресију кредитне емисије и повлачење раније датих кредита; 3) организовање стечаја клијената и наплата „жетве“ у виду наплате колатерала и куповине имовине која је појефтинила на тржишту. Сада смо сведоци нове продукције представе у режији председника ФЕД-а Џерома Пауела . Завршен је први чин представе, која се отегла више од деценије. 2022. године почео је други чин представе. Најдраматичнији догађаји очекују се 2023. године.

Шеф ФЕД-а Ј. Повелл. Фото: РЕУТЕРС/Јим Уркухарт

Резултати банкарске панике 1920. били су обећавајући. Велике количине пољопривредног земљишта пале су у руке главних власника ФЕД-а, које су коришћене као залог. 5400 банака је отишло у стечај, њихова имовина је пренета на исте власнике ФРС.

А 1929. одиграла се Велика депресија. Испоставило се да је жетва још богатија него 1920. године: око 16 хиљада банака је престало да постоји (више од половине њиховог укупног броја). Као резултат тога, позиције главних каматара су нагло порасле: 100 од 14 хиљада банака почело је да контролише 50% банкарских средстава земље. 14 највећих банака концентрисало је 25% свих банкарских депозита. Дошло је до концентрације и централизације банкарског капитала.

Дана 10. јула 1932. конгресмен Лоуис МцФадден појавио се пред Представничким домом америчког Конгреса и оптужио Федералне резерве да намерно стварају кризу у земљи. Следеће године је такође предложио да се секретар трезора, контролор трезора и сви званичници ФЕД-а уклоне са својих функција због бројних злочина, укључујући издају и превару. Затим је било неколико покушаја атентата на Мекфадена. Преминуо је 1936. године. Званична верзија је „изненадни срчани застој“, али сумње у планирано убиство нису могле да се разбију.

Постоји много сличних планираних атентата на државнике (укључујући америчке председнике) који су покушали да спрече стварање Централне банке Америке или да ограниче монопол Федералних резерви на издавање новца. Најновији пример је убиство председника Џона Кенедија у Даласу 1963. године. У званичној верзији (покушај убиства усамљеног убице Ли Харвија Освалда) нико не верује. Кенеди је имао озбиљан сукоб са Фед-ом, задирао је у монопол Федералних резерви да издаје новац. Дана 4. јуна 1963. године, четири месеца пре своје смрти, Кенеди је потписао извршну наредбу о издавању државних записа подржаних сребром који се налази у резервама Трезора. Бескаматни новац није стварао дуг. За лихваре је ово био исти смели задирање у њихову моћ као и одлука коју је сто година раније донео амерички председник Абрахам Линколн да штампа „зелене новчанице“ (такође трезорске записе) заобилазећи банкаре (због чега је и он по налогу банкара убијен ).

Мора се признати да је у почетку квалитет производа који су излазили из штампарије Фед-а био висок. Током Првог светског рата централне банке свих земаља које су раније усвојиле златни стандард обуставиле су размену папирних новчаница (новчаница). А у Америци је дошло до размене, односно долар се показао конкурентнијим у односу на британску фунту, француски франак и друге европске валуте. Штавише, амерички долар је порастао изнад осталих валута након међународне конференције у Бретон Вудсу (1944), на којој је америчка монетарна валута добила посебан статус „светске валуте“. Опет, њен статус је био подржан обавезом америчких монетарних власти да папирни новац замене за злато. Међутим, ова обавеза се односила само на монетарне власти других земаља, а не и на америчке грађане: 1933. декретом председника Рузвелта забрањено им је да поседују племенити метал. А 15. августа 1971. Министарство финансија САД је званично објавило престанак размене „зеленог папира” за жути метал. ВећВише од пола века амерички долар је био валута подржана не робом, не златом, не земљом Новог света, већ папиримакоји се зову„америчке трезорске обвезнице“ и папирима покривеним хипотеком. Али ови комади папира одвлаче пажњу. Главни ослонац долара су носачи авиона, бомбардери и војне базе раштркане широм света.

Фото: РЕУТЕРС/Дадо Рувић

Активности америчких Федералних резерви кроз своју 110-годишњу историју повезане су са чистом преваром, преваром и лукавством. Сам назив „ Систем федералних резерви САД “ је несташан.

Прво , реч ” федерални ” ствара илузију да је ово владина агенција. Ништа од тога – ово је приватна структура холдинг акционарског типа. Овај приватни холдинг је у власништву уске групе људи.

Друго , реч „ резерва” ствара осећај да је новац који ова институција издаје подржан неком врстом резерви које гарантују стабилну куповну моћ новца и стабилност емитента. У ствари, овај систем има врло мало резерви у виду злата (у односу на новчану масу). Поред тога, злато је, како се наводи у званичним документима, на билансу америчког трезора, а не Фед-а. Главна „резерва“ Федералних резерви су обвезнице америчког трезора. Али ово су исти комади папира као и новчанице.  

Треће , реч „систем“ такође не одражава стање ствари. Формално, Фед је замишљен као скуп од 12 банака Федералних резерви (ФРБ) – тако да су законодавци који су донели закон 1913. године имали илузију да се ствара децентрализована мрежа институција. У ствари, од 12 „једнаких“ ФРБ-а, један је „најједнакији“. Говоримо о Банци федералних резерви Њујорка, која чини огромну већину свих средстава Фед-а и целокупне новчане масе. У ствари, он је Централна банка Америке. У сваком случају, активности свих 12 ФРБ-а надгледа Управни одбор ФЕД-а (са седиштем у Вашингтону). О одбору гувернера, пак, “брину” главни акционари њујоршког Фед-а.

Валентин Катасонов/ФСК.РУ

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *