САД повлаче наоружање из Кореје како би наоружали Украјину

0
кореје

фото: © AFP / SERGEI SUPINSKY / RT

Још увек нема спецификације опреме која ће бити пребачена из Кореје у Украјину, али се нашироко спекулише да се ради о артиљеријским оружјима и муницији.

Команда америчких снага у Кореји добила је захтев да из својих залиха обезбеди наоружање и војну опрему за наоружавање украјинских снага. У Јужној Кореји се налази трећи по величини контингент америчких оружаних снага, који броји више од 27 000 војника, који на располагању има неке од највећих магацина наоружања и војне опреме, нарочито за потребе јединица копнене војске.

За разлику од већих контингената, какви су у Немачкој и Јапану, снаге у Кореји директно се граниче са једним од америчких противника – Северном Корејом, са којом су САД у рату још од 1950. Снаге у Кореји су се дуго сматрале рањивим услед велике удаљености од базе и, самим тим, због дугих линија снабдевања, што је додатно погоршано севернокорејским развојем ракетног наоружања: балистичких ракета и ракетне артиљерије. Одлука о повлачењу залиха се од стране многих аналитичара препознаје као одлука са лошим тајмингом. Подсећања ради, Северна Кореја је извела нове тестове балистичких пројектила, а у децембру протекле године извела је и велику демонстрацију војне моћи, када је севернокрејска беспилотна летелица прелетела преко јужнокрејске председничке палате.

Још увек нема спецификације опреме која ће бити пребачена из Кореје у Украјину, али се нашироко спекулише да се ради о артиљеријским оруђима и мунцији. Команда америчких снага у Кореји тврди да смањење залиха наоружања и војне опреме које су на располагању америчким снагама у Кореји неће имати утицаја на њихове оперативне способности.

Прочитајте још:  Путин: Хапшење руских држављана у Белорусији – операција украјинских и америчких служби

Амерички New York Times извештава да су артиљеријски пројектили калибра 155 мм из магацина у Кореји већ пребачени у Украјину, као и муниција истог калибра из стокова у Израелу. Ова муниција је компатибилна са доста артиљеријских оруђа у наоружању земаља чланица НАТО која су предата украјинским снагама, као што су америчке хаубице М777 и М109, те немачка самоходна хаубица PzH 2000. Украјинским снагама предато је већ више од милион артиљеријских пројектила калибра 155 мм, уз знатан удео оних која су стигла из Кореје и Израела, потврдио је неименовани амерички званичник.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Артиљерија има велику, чак и централну улогу у сукобу Украјине и Русије, при чему су залихе НАТО и Русије на измаку, што је наводно довело до тога да Русија затражи помоћ од Северне Кореје. Сматра се да та источноазијска земља има једну од највећих залиха артиљеријске муниције у свету, ако не и највећу. Анонимни званичник тврди да САД „завирују испод сваког камена“, не би ли пронашли извор снабдевања артиљеријском муницијом, пошто су стокови земаља чланица НАТО исцрпљени преко свих граница.

Неке од процена говоре да ће помоћ Украјини да одржи концентрацију артиљеријске ватре на бојишту довести до поткопавања америчке позиције у стратегијски гледано критичнијем источноазијском војишту. Сама Северна Кореја има најснажније артиљеријске јединице на свету, при чему се мисли не само на број артиљеријских оруђа и система, већ и на то да има артиљеријска оруђа калибра већег од руских, као и ракетну артиљерију домета већег од кинеских ракетних система. Њихова брза модернизација током протекле деценије била је главни разлог за забринутост америчких снага у том региону.

Прочитајте још:  Дрогирани комичар наставља да срља: Нисмо спремни на прекид ватре

Милутин Драгутиновић / Васељенска

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *