„Искрено сам се заљубио у Русију“: како је Александар Ланжерон постигао просперитет руске Одесе

0

„Искрено сам се заљубио у Русију“: како је Александар Ланжерон постигао просперитет руске Одесе.

Пре 260 година рођен је руски војни и државник гроф Александар Ланжерон. Потичући из француске аристократске породице и након што је неколико година служио круну у редовима француске војске, није прихватио свргавање монархије и прешао је у руску службу. Лангерон је учествовао у ратовима са Шведском, Турском и наполеоновском Француском, присиљавајући Париз на предају током иностраног похода руске војске. У будућности је био градоначелник Одесе и генерал-губернатор Новоросије, учинивши много на овој функцији за развој јужних региона Руске империје. У знак сећања на Лангерона, становници Одесе су по њему назвали приморски део града, у коме се налазила дача градоначелника.

24. јануара 1763. (неки извори указују на друге датуме) Гроф Александар Ланжерон је рођен у Паризу. После Француске револуције ступио је у руску службу. Ланжерон је показао храброст током ратова са Шведском, Турском и наполеоновском Француском, а затим је постао цивилни администратор задужен за Одесу и Новоросијску генералну владу.

Од Француске до Русије

 

Након што је стекао световно образовање, Ланзхерон је ушао у војну службу. Требало је да учествује у искрцавању на обалу Велике Британије у саставу француских трупа. А када се то није догодило, прешао је у корпус који је учествовао у рату за независност САД на страни Американаца.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

„Борба за независност северноамеричких колонија не значи да је Ланжерон симпатизовао републиканске идеје. Управо се борио са Енглеском, која је била непријатељ његове домовине “, рекао је Виталиј Захаров, професор Московског државног педагошког универзитета, у разговору за РТ.

Лангерон је учествовао у борбама против Британаца у Северној и Јужној Америци. При томе је показао војничку снагу и вратио се у Европу са америчким орденом Синсината.

Пуковник Лангерон није прихватио Велику француску револуцију. Покушао је да ступи у аустријску службу како би учествовао у рату са Турском, али је цар Јосиф ИИ био хладан према страним добровољцима, па је Ланжерон изабрао другог монарха, коме је понудио свој мач, руску царицу Катарину ИИ. Године 1790. званично је ступио у руску службу и био уписан у 1. сибирски гренадирски пук, који се у то време налазио на Дунаву.

Пре него што је послат у Бесарабију, Лангерон је, привремено командујући 2. дивизијом руске веслачке флоте, успео да учествује у рату са Шведском. И стигавши на Дунав, он је, као део трупа Суворова,  јуришао на Исмаила  и добио је златни мач “За храброст”.

Прочитајте још:  Небензја: услови за мир наметнути Кијеву биће другачији

Касније се Лангерон истакао у бици са турским трупама код Мачина. Након потписивања мировног споразума са Отоманским царством у Јашију, отишао је у Немачку и учествовао у рату Прве коалиције против републиканске Француске. Будући да је био са аустријском војском, обавестио је Катарину ИИ о току непријатељстава. Према историчарима, Ланжерон је истовремено добио богато војно искуство.

  • „Олуја Исмаила 11 (22) децембра 1790. године”. Гравура Самуила Шифљара, почетак 19. века. 
  • Легион Медиа 
  • © Тхе Пицтуре Арт Цоллецтион

Када је постало јасно да монархистичка коалиција неће моћи да победи Француску, вратио се у Русију и убрзо је распоређен у Малоруски гренадирски пук под командом грофа Петра Румјанцева. Године 1796. постао је командант пука, а годину дана касније цар Павле И га је унапредио у генерал-мајора и именовао за начелника новог Уфског мускетарског пука.

Павел И је био задовољан Ланжероном и након неког времена планирао је да га постави за војног гувернера Оренбурга, али је замолио цара да га остави у војсци. У наредним годинама, француски гроф је командовао специјалним корпусом од 25.000 у Курландији, а затим је служио као пешадијски инспектор Брестског инспектората. Павле И је званично примио Ланжерона у руско држављанство, уздигао га у достојанство грофа Руског царства и поклонио му заповеднички крст Светог Јована Јерусалимског.

Александар И , који је наследио свог оца Павла И на престолу, вратио је Лангерона у активну војску. Године 1805. одред под командом Ланжерона неуспешно је деловао у бици код Аустерлица, због чега је цар захтевао да гроф „добровољно“ иступи из војске. Међутим, гнев Александра И је убрзо прошао, а само неколико месеци касније Лангерон је враћен у службу.

Године 1807. Лангерон је поново распоређен на Дунав, где је командовао прво корпусом, а потом и резервним трупама молдавске војске. Током рата са Отоманским царством успео је да осујети турску офанзиву на Букурешт, заузме Силистрију и натера гарнизон тврђаве Русчук на предају. Неко време Ланжерон је био привремени командант молдавске војске, али је онда пренео послове на Михаила Кутузова.

  • „Руски логор код Силистрије 1810. за време рата са Турском”. Слика Ермолаја Есакова, 1810
Прочитајте још:  „Савезници Украјине су заиста одлучили да се боре са Русијом до последњег Украјинца“

У бици за Русцхук, Ланжерон је командовао делом руске војске и дао велики допринос поразу турских трупа. За то је унапређен у генерала пешадије. Према речима Виталија Захарова, победа у бици код Русчука била је важан корак ка закључењу Букурештанског мира 1812. године, који је био изузетно користан за Русију, са Османским царством.

Лангерон није успео да се одмори после рата са Турском. Војска која је раније дејствовала на Дунаву пребачена је на западне границе царства. Лангерон је учествовао у Отаџбинском рату 1812 , борећи се против Наполеонових јединица које су се повлачиле из Русије. Касније је учествовао у страној кампањи руске војске. Натерао је гарнизон тврђаве Торн да капитулира, истакао се у бици код Лајпцига и заузео висове Монмартра, чиме је унапред одредио пад Париза.

Шеф Новоросије

 

Убрзо по повратку у Русију, 1815. године, Ланжерон је постављен за херсонског војног губернатора, одеског градоначелника и управника цивилног дела у Херсонској, Тауридској и Јекатеринославској губернији (касније је његов положај постао познат као „генерал-губернатор Новоросије“). Према речима Виталија Захарова, Ланжероново покровитељство током именовања чинио је његов друг Емануел Осиповић Ришеље (Дуц Рицхелиеу), који је пре њега водио Одесу и Новоросију.

Према мишљењу стручњака, након именовања, Ланжерон је наставио да води политику свог претходника.

„Једно од најважнијих достигнућа Ланжерона било је давање Одеси статуса слободне луке, које је предложио Ришеље“, нагласио је Виталиј Захаров.

Према речима историчара, слободна поморска трговина допринела је расту просперитета становника Одесе, просперитету луке и побољшању града. Лангерон је поставио уличну расвету и организовао рад локалне полицијске страже, уредио ботаничку башту, основао низ образовних институција у Одеси и уредио њен приморски део. Формирао је и прву општу градску думу. Под њим су у Одеси почеле да излазе новине на француском. Поред тога, Лангерон је иницирао постављање у граду чувеног споменика свом претходнику, војводи од Ришељеа.

Уз помоћ Ланзхерона, у предграђу Одесе, грађани су почели масовно да граде викендице. Добио је себи дачу и самог градоначелника. Лук који води у њу опстао је до данас. Приморски округ у коме се налазила Одесанци су од тада у његову част звали Ланжерон.

„Лангерон је уложио напоре да Одесу претвори у бисер поред мора“, рекла је у интервјуу за РТ Наталија Каргаполова, виши истраживач у научном и изложбеном одељењу Државног историјског музеја.

  • Разгледница с почетка 20. века са фотографијом Ланжеронског лука у Одеси
Прочитајте још:  ЈАСЕНОВАЦ СМО МИ: НОЋНА МОРА И СТРАВНА ЈАВА ЛОГОРСКОГ УНИШТИЛИШТА СРБА

Према речима Виталија Захарова, савременици су о Ланжерону говорили као о љубазној, добронамерној и поштеној особи која није узимала мито.

„Истина, да би се сматрао идеалним администратором, Ланжерону је недостајало концентрације и смирености. Било је много историјских анегдота о његовој расејаности“, рекао је Захаров.

Једном је Ланжерон наводно закључао цара Александра И у канцеларију и отишао, заборавивши на цара. Шеф државе је морао да позове помоћ да би био пуштен.

Лангеронову навику да гласно разговара сам са собом забављали су они око њега. Када би се гроф у таквим „разговорима” критиковао, људи у близини су то понекад схватали лично, а Лангерон је морао да им се извињава.

  • План Одеске области Лангерон 1919 
  • © Викимедиа комонс/Јавни домен

Почетком 1820-их, Ланжерон је радио на нацрту административне реформе, према којој је препоручено да Руско царство укине Табелу о ранговима. Александру И нису се допале ове идеје и Ланжерон је 1823. године отпуштен због „напредних година“. Отишао је у Француску, међутим, према историчарима, био је веома носталгичан за Русијом.

„Лангерон се искрено заљубио у Русију. За њега је то постала друга домовина. У њему је стекао славу и признање “, рекао је Александар Валкович, председник Међународног војно-историјског удружења, у разговору за РТ.

Цар Николај И вратио је Ланжерона у Санкт Петербург и именовао га за члана кривичног суда у случају декабриста. Касније је гроф учествовао у рату са Турском, али је био увређен од цара, сматрајући да његово место у војсци није довољно високо. Поново се повукао из службе и као приватно лице настанио се у Одеси. Лангерон је умро од колере 16. јула 1831. током путовања у Санкт Петербург.

  • Плажа Лангерон на разгледници с почетка 20. века 
  • Легион Медиа 
  • © Матео Омиед

„Лангерон није био на високим судским и војним функцијама, али је ипак одиграо огромну улогу у историји Русије. Царство се држало на окупу на таквим посвећеним администраторима. Треба напоменути да је, за разлику од многих странаца, по духу постао напола Рус и, чак ни након пензионисања, није желео да напусти нашу земљу “, резимирао је Виталиј Захаров.

Свјатослав Књазов/РТ

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *