Споразум о рибарству са Јапаном подлеже отказу

0
јапан

(фото: PRINTSCREEN/GOOGLE MAPS)

Споразум о рибарству са Јапаном подлеже отказу.

Руско-јапански односи се убрзано погоршавају

Јапанска влада и лично јапански премијер Фумио Кишида не крију намеру да наставе рат санкцијама Русији. И ако се раније забрана извоза високотехнолошке робе у Русију објашњавала њиховом двоструком наменом, сада је, супротно недореченим правилима за изузимање медицинске робе из санкција, Токио одлучио да Русима ускрати медицинску опрему и лекове за лечење. Такав је хуманизам потомака племенитих самураја.

Коментатори обично приписују налет јапанских санкција руској „казни“ за Нови светски свет. Међутим, Токио има и чисто јапански разлог да буде незадовољан својим северним суседом. Ограничења у снабдевању јапанског извоза била су одговор на одбијање руске владе да настави да разговара о реваншистичким претензијама Јапана на Курилска острва наше земље.   

Прочитајте још:  Стари, нови Ранко: Руси дестабилизују Црну Гору
Јапан је донедавно веровао да Москва није у стању да одговори на трговинску и економску самовољу. Јапан је увео санкције Русији, а јапански рибари су наставили да пецају у нашим водама. Први покушаји да се Токију стави до знања да би бесплатни риболов и морски плодови у руским водама могли бити обустављени, направљени су прошлог лета. Међутим, у то време се радило само о недовољном плаћању Јапанаца Сахалинског региона по споразуму о рибарству из 1998. године. Уговор није отказан. Подсетимо се какав је то споразум био, потписан под Б. Јељцином и де јуре наставља да функционише.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

У фебруару 1998. године, под притиском Јапана, Влада Руске Федерације је сматрала да је могуће закључити „Споразум о одређеним питањима сарадње у области риболова живих ресурса” на јужним Курилима. Руска страна пристала је на слободан приступ јапанским рибарима руским територијалним водама на подручју Јужних Курилских острва. Била је то одлука без преседана. Споразум није био о економској зони од 200 миља, већ о приобалном појасу од 12 миља, у који је страним бродовима забрањен улазак без дозволе. Јапанцима је било дозвољено да кришом пецају у непосредној близини обала управо оних острва на која они полажу право. Истовремено, Јапан није дао слична права руским рибарским пловилима за риболов у јапанским територијалним водама и није преузео никакве обавезе за своје грађане и пловила да поштују законе и прописе о риболову у руским водама. Јапанској страни је дато право екстериторијалности, нарушавајући руски суверенитет. Такође је без преседана да споразум ни на који начин није назначио да ће Јапанци пецати у руским водама. Посланици Сахалинске регионалне думе и рибарски тимови упутили су посебне апеле председнику Руске Федерације, премијеру и другим руским лидерима, противили се споразуму који задире у суверенитет државе и легитимне интересе руских рибара, али да без успеха. Јапанској страни је дато право екстериторијалности, нарушавајући руски суверенитет. Такође је без преседана да споразум ни на који начин није назначио да ће Јапанци пецати у руским водама. Посланици Сахалинске регионалне думе и рибарски тимови упутили су посебне апеле председнику Руске Федерације, премијеру и другим руским лидерима, противили се споразуму који задире у суверенитет државе и легитимне интересе руских рибара, али да без успеха. Јапанској страни је дато право екстериторијалности, нарушавајући руски суверенитет. Такође је без преседана да споразум ни на који начин није назначио да ће Јапанци пецати у руским водама. Посланици Сахалинске регионалне думе и рибарски тимови упутили су посебне апеле председнику Руске Федерације, премијеру и другим руским лидерима, противили се споразуму који задире у суверенитет државе и легитимне интересе руских рибара, али да без успеха.

Прочитајте још:  Да ли је катастрофална енергетска криза у Украјини исценирана да је гурну у рат Русијом?
Чињеница да је закључивање таквог споразума изашло из оквира руског законодавства препознао је и његов архитекта, тадашњи руски амбасадор у Јапану А. Панов. Нудећи сличан договор са Јапанцима у вези са самим Курилским острвима, он је рекао: „Јапанци не признају директно суверенитет Русије над Курилима и стога могу захтевати посебне економске зоне са сопственим правилима. То је сасвим могуће. Без губљења образа, обе стране могу да пристану на овакву економску сарадњу… Отприлике исто смо урадили када смо се договорили о тзв. јапанском риболову код ових острва. Тада је Русија заправо отишла на промену  (груби прекршај. –  А.К. ) свог законодавства, иако се није оглашавало да јапански рибари могу да пецају у територијалним водама ових острва. Ниједна држава заправо не дозвољава риболов у својим територијалним водама .

Суштину споразума изнео је 21. фебруара 1998. године лист Комерсант у чланку „Њемцов је продао сву рибу“:  „Вечерас ће први потпредседник владе Борис Немцов и јапански министар спољних послова Кеизо Обучи потписати међувладин споразум о рибарству на јужним Курилима. Договор о томе је постигнут током састанка председника Бориса Јељцина и јапанског премијера Рјутара Хашимота у Краснојарску прошлог новембра. Ово је суштина документа. За 400.000 долара годишње, Русија даје јапанским рибарима право да пецају у руској зони од 12 миља, територијалним водама које окружују јужне Куриле. Одређене су и риболовне квоте: око 2.200 тона полаката и зеленаша и 120 тона хоботнице годишње .

Четврт века руска влада је штитила овај споразум од присталица његовог отказивања као наношења не само економске штете, већ и штете престижу државе. А Јапанци су веровали да су Руси за новац спремни на све. Да, јасно је да је стрпљење у Москви достигло своју границу. Коначно је предузета акција.

Прочитајте још:  Кремљ: Постоји само један начин за окончање сукоба у Донбасу
Портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова је 29. јануара рекла да је Русија обавестила Јапан да је немогуће договорити термин консултација о рибарству због антируских мера Токија. Она је истакла да Русија категорички не прихвата никакве протесте јапанске стране. Руско Министарство спољних послова је подсетило да су руско-јапански односи почели да се „брзо деградирају“ са почетком Новог светског поретка: Јапан је подржао украјинске власти. Влада Фумија Кишиде предузела је непријатељске мере против Русије „кршећи све норме и правила међународног права”, потписавши 15 пакета личних и секторских санкција.

Ипак, протести су настављени. Генерални секретар кабинета Хироказу Мацуно је 29. јануара рекао: „Неприхватљиво је да је руска страна предузела такав корак. Позивамо руску страну да што пре одговори на међувладине консултације како би риболов могао да почне што је пре могуће.

Одобравајући ефикасне мере одмазде предузете против Јапана, стручњаци страхују, међутим, да се поново, као и на лето, може говорити само о прекиду консултација о продужењу споразума. Али крајње је време да се стави тачка на деловање незаконитог споразума, а Државна дума би могла да се побрине за то. Штавише, руски парламент није ни разматрао нити ратификовао споразум из 1998. године.

Анатолиј Кошкин/ФСК.РУ

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *