Зашто НАТО прикупља податке о фрегати Адмирал Горшков

0
нато

Фото: РИА Новости / Павел Лвов

Зашто НАТО прикупља податке о фрегати Адмирал Горшков

У марту ове године, фрегата Ратне морнарице Русије „Адмирал Горшков“ пројекта 22350 учествовала је у заједничким вежбама са Кином и Ираном у Оманском заливу. Први брод руске флоте, наоружан хиперсоничним крстарећим ракетама „Циркон“, наставља далеку пловидбу Индијским океаном. Каква је њихова улога у савременој морнарици и зашто је на њих прикована велика пажња Сједињених Држава и других земаља НАТО-а, пише Дмитри Корнев за Известију.

Највећи од нових

Фрегата 1. ранга „Адмирал Горшков“ постала је највећи ратни брод савремене руске флоте свеже конструкције. Предвиђен је за операције у далекој морској зони. Вишенаменски ударни представници пројекта 22350 могу да се боре против свих непријатељских бродова и њихових формација, ударају по копненим циљевима и одбијају нападе авиона и подморница.

Фрегате овог типа могу да делују како у саставу група бродова, тако и самостално, да пружају пратњу конвојима и десантима. Они су способни да бране луке, базе и унутрашње воде на периферији руске обале . Пројекат 22350 нема ограничења у погледу типова могућих циљева и мисија – ово су универзална ракетна поморска борбена возила са најнапреднијим наоружањем. Такве борбене способности одредиле су пажњу америчке војске и других земаља НАТО-а, која је прикована за бродове овог пројекта.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Бродови се граде у Санкт Петербургу на Северној верф. Сада морнарица већ има прва два “адмирала” серије: “Адмирал флоте Совјетског Савеза Горшков” и “Адмирал флоте Касатонов “. Трећи брод пројекта Адмирал Головко се испитује и биће примљен 2023. године. Четврти представник серије, адмирал флоте Совјетског Савеза Исаков, припрема се за лансирање и тестирање.

Прочитајте још:  Знаци тамног неба: Зашто су се земљотреси у Турској поклопили са пуним месецом и младим месецом

Данас се на залихама бродоградилишта у различитом степену приправности граде још четири фрегате пројекта. Планирано је да се настави изградња серије – биће постављено неколико бродова специјално за Пацифичку флоту. Укупна величина серије фрегата до краја 2020-их може бити 12 или чак 14 бродова.

Носач “циркона”

Комплекс наоружања ракетних фрегата пројекта 22350 од 2022. године укључује јединствене хиперсоничне ракете Циркон. Управо је фрегата „Горшков” 2020. године, лансирањем на копнене и морске циљеве, започела програм државних испитивања најновијег ракетног система, који је успешно завршен.

Главно наоружање фрегате се користи из универзалног вертикалног лансера 3С-14-22350. Разликује се од конвенционалних инсталација типа 3С-14 комплекса Калибар-НК по томе што је прилагођен и ојачан посебно за употребу ракета Циркон, које су приметно масивније и имају веће лансирно оптерећење од конвенционалних крстарећих ракета.

Оно што инсталацију чини универзалном је то што поред Циркона може да лансира и неколико варијанти крстарећих ракета Калибар – противбродске и за ударе на копнене циљеве – надзвучне противбродске Оникс и аеробалистичке противподморничке Ответ.

Данас ни један брод, ни у Русији, ни у било којој другој флоти света, нема толики домет ударног ракетног наоружања. Две инсталације, свака за осам пројектила, носе прве четири фрегате пројекта. Почев од петог брода биће три инсталације, а укупан број јуришних ракета ће бити 24. Више ће носити само тешка нуклеарна ракетна крстарица пројекта 11442М „Адмирал Нахимов“.

Поред ударног ракетног наоружања, брод има и одбрамбене системе – противваздушне ракетне системе 3К96 Редут са ракетама 9М96. Четири лансера од по осам пројектила са системом контроле Полимент обезбеђују броду противваздушни кишобран радијуса до 150 км . Комплекс Редут може истовремено да гађа 16 циљева и заправо обезбеђује не само одбрану саме фрегате, већ и заштиту територије или групе бродова. Комплекс је развио и произвео Централни дизајнерски биро Алмаз и користи се не само на фрегатама пројекта 22350, већ и на бродовима других типова.

Прочитајте још:  Кадиров: Оружане снаге Русије нанеле удар на положаје Оружаних снага Украјине на територији царинске испоставе Нехотејевка

Ракетни системи брода допуњени су са неколико система артиљеријског наоружања. Реч је о универзалном главном калибру – артиљеријској поставци А-192М „Армат“ 130 мм и два модула противваздушног артиљеријског система „Броадсворд“. Сваки „широки мач“ има по два брзометна пушкомитраљеза са шест цеви калибра 30 мм, који уништавају противбродске ракете и све друге летелице у лету.

И истовремено, сви артиљеријски системи могу се користити и против површинских и копнених циљева. Штавише, “Броадсворд” је у стању да буквално преполови чамце мале тонаже и брзе једрилице. Оба артиљеријска система имају аутоматски режим циљања помоћу оптоелектронских и радарских система.

Фрегате пројекта 22350 могу да се боре против подморница и торпеда уз помоћ два противподморничка система Пакет-НК. На свакој страни брода, у нишама-лукама, налазе се лансери који могу да користе и мала топлотна торпеда (МТТ) и противторпеда АТ. Подморнице МТТ могу уништити на удаљености до 20 км, АТ достиже до 1400 м.

Циљну ознаку комплексима „Пакет“ даје сонарни комплекс брода, који види све што се дешава под водом и на њеној површини, на удаљености од десетине километара. За потрагу за подморницама може се укључити и хеликоптер Ка-27, за који постоји писта и посебан хангар на крми брода. Исти хеликоптер ће помоћи у мисијама потраге и спасавања, тимовима за инспекцију слетања или групама за слетање.

Резултат је брод опремљен најновијом технологијом и свим врстама наоружања које се тренутно користи у морнарици. Наравно, број пројектних возила која се тренутно граде тешко се може сматрати довољним за океанске флоте, па се, највероватније, серија фрегата неће зауставити на 12-14.

Са великим степеном вероватноће, по његовом завршетку, почеће изградња пројекта 22350М – модернизоване верзије фрегате 1. ранга, која ће апсорбовати искуство управљања бродовима прве серије. Може да добије напреднију електронску опрему и нове системе наоружања , укључујући не само хиперсоничне ракете, већ и најновије противваздушне ракете и мале ударне дронове. Изградња надограђених фрегата могла би да почне већ ове деценије.

Прочитајте још:  ЧАК И АМЕРИКАНЦИ ТВРДЕ: Овде је створен корона вирус

Васељенска

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *