Под бомбама „демократије“. Објављен јединствени архивски снимак о историјској посети Лукашенка Београду

0
лукашенко

лукашенко

Под бомбама „демократије“. Објављен јединствени архивски снимак о историјској посети Лукашенка Београду.

Председник Белорусије Александар Лукашенко боравио је 14. априла 1999. године у посети Савезној Републици Југославији (тако се тада звала држава, која обухвата и модерне територије Србије и Црне Горе), коју су бомбардовале снаге НАТО. На интернет порталу шефа државе објављен је јединствени архивски снимак поводом годишњице тих историјских догађаја , преноси БелТА.

 

НАТО је почео да бомбардује Југославију 24. марта 1999. године, цинично назвавши то операцијом милосрдни анђео. Формални разлог је био неуспех Београда да испоштује захтев НАТО-а да повуче југословенске трупе из аутономне области Косово и Метохија, где је ескалирао сукоб између српског и албанског становништва. Ваздушни удари алијансе трајали су 78 дана и падали су не само на војну, већ и на цивилну инфраструктуру. Операција се одвијала без санкција Савета безбедности УН, што је представљало грубо кршење међународног права и, заправо, акт агресије на једну суверену земљу. Ти догађаји су однели животе стотина невиних људи, означили почетак краја постојања Савезне Републике Југославије, а нанели су и огромну еколошку штету на територији савремене Србије. Више о узроцима, току и последицама тог сукоба,у партнерском материјалу БЕЛТА и ТАСС . Подсетимо се сада детаља посете Александра Лукашенка Београду.

 

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

 

Шта је била сврха посете Београду

 

 

Ако пратите хронику званичних извештаја, председник Југославије Слободан Милошевић апеловао је на председнике Бориса Јељцина и Александра Лукашенка о прикључењу Југославије Унији Белорусије и Русије. Александар Лукашенко, као председник Врховног савета Уније, долетео је у Београд да изнесе усаглашен став две државе. Међутим, сам председник Белорусије је у разговору са новинарима пред одлазак говорио пре свега о потреби да се што пре постигне мир.

 

„Моја посета Југославији у овом тешком тренутку може да проблем који се тамо развио и тешке догађаје који се тамо одвијају бар неколико милиметара приближи неком расплету. Циљ је обавезно мирно решавање овог проблема. нисам хтео сада да кажем, али рећи ћу следеће: још увек има много политикантства у овом проблему: ко ће бити миротворац, ко ће какав допринос овоме… Ако је миротворац, непожељан са становишта Запада, понудио најидеалнији излаз из постојећег стања, мислим да би Запад то одмах и са треском узео.Ево, нажалост, видео сам још једном (већ на међународном нивоу) колико је прљава ова политика и људи који је праве“, рекао је шеф државе новинарима пре полетања у Београд.

 

Прочитајте још:  Лукашенко о осиромашеном уранијуму: Цео свет ће видети наш одговор
Са Милошевићем сам у добрим односима и очекујем да ће ме он боље чути него било ко други“, рекао је председник. Он је то потврдио по доласку у главни град Југославије: „Драго ми је што сам дошао овде у тешком тренутку. Ако се и милиметар приближимо миру, биће нам веома драго.

 

Александар Лукашенко
Александар Лукашенко

 

 

Који су били услови за посету?

 

 

Прочитајте још:  На Институт „Черни“ су се намерачиле фирме блиске СНС и Милораду Додику
Алијанса никада није гарантовала безбедност бекства шефа државе у Југославију. Штавише, потпуно је занемарио чињеницу да је лидер друге државе у Београду и врши ваздушне нападе. Сирене су се два пута огласиле током разговора са председником Слободаном Милошевићем, упозоравајући становнике града да су ваздухопловне снаге Алијансе прешле границе земље.

 

„Чињеница да НАТО није дао безбедносне гаранције… Мислим да сваки чин ове или оне особе, групе држава карактерише, видите, и савезе и људе. Дакле, ви будите судија. сва упозорења мирно. Знам како „мене воле“ у НАТО-у“, мирно је рекао Александар Лукашенко новинарима док је улазио у авион.

 

 

О чему се разговарало у преговорима

 

 

Прочитајте још:  Грујичић кука: Једина смо земља која није увела забрану пушења на јавним местима
Александар Лукашенко је са аеродрома отишао у резиденцију Слободана Милошевића, где су се два шефа држава састала један на један. Први део преговора трајао је отприлике два и по сата. Након тога, белоруска делегација на челу са председником прегледала је неке од објеката који су били изложени НАТО бомбардовању. Штавише, Александар Лукашенко и чланови белоруске делегације морали су својим очима да виде једно од ових бомбардовања, које је подвргнуто центру престонице сат времена по доласку у Београд.

 

Током званичне посете Александра Лукашенка Југославији
Током званичне посете Александра Лукашенка Југославији

 

Прочитајте још:  Лукашенко: Не смемо дозволити да се руској војсци забије нож у леђа
Потом су настављени преговори двојице председника. После разговора лицем у лице, председници Белорусије и Југославије одржали су конференцију за новинаре. Слободан Милошевић је посету белоруског лидера оценио као знак велике солидарности белоруског руководства.

 

Александар Лукашенко и Слободан Милошевић
Александар Лукашенко и Слободан Милошевић

 

“Разговори су вођени у две етапе. Био је то веома дуг, веома озбиљан разговор са анализом свих проблема билатералних односа. Дошли смо овде са само једним циљем – да бар неколико милиметара приближимо мир овој словенској земљи. На земљи где живе не само Словени „Циљ – промовисање мирног решења овог сукоба – поклопио се са циљевима председника Милошевића и тежњама југословенског народа. Апсолутно сам уверен да председник Милошевић жели да реши ове и друге проблеме само мирним путем“, рекао је председник Белорусије.

 

Прочитајте још:  Како је Лукашенко спречио мајдански блицкриг
Главни исход састанка, према речима белоруског лидера, био је да су председник Слободан Милошевић и народ Југославије, радећи компромис о решавању кризе, одредили линију преко које се никада неће повући. Да би се ситуација решила, проглашена је спремност да се постигне договор о увођењу цивилних посматрача УН или представника других држава које нису укључене у агресију на земљу на територију Косова. Југословенски лидер је изјавио да жели да врати избеглице у њихове домове, без обзира на њихову националну и верску припадност.

 

 

С тим у вези, Александар Лукашенко је приметио да се таква позиција допада белоруској страни, јер „то је политика коју водимо у Белорусији, признајући да су сви људи било које националности и вероисповести једнаки“.

 

Прочитајте још:  Напредни дудуци опет игноришу савет струке: Одбијене све примедбе Грађевинског факултета на пројекат београдског метроа
Интегритет земље без икаквог распарчавања и подела била је једна од компоненти принципијелног става југословенског руководства, као и изјава о потреби искључиво самосталног решавања проблема Косовара и Срба. Истовремено, Југославија је била спремна на компромис. На пример, позвати цивилне посматраче у земљу и гарантовати безбедност. И такође да смање своје оружане формације „до те мере да ће НАТО трупе бити повучене са границе земље, посебно из Албаније и Македоније“.

 

Део разговора био је посвећен питању приступања Југославије Унији Белорусије и Русије. О тој теми је било речи раније, али су управо ови преговори поставили основу за могућност званичног вођења таквог дијалога. Слободан Милошевић уручио је председнику Врховног савета Заједнице две земље Александру Лукашенку специјалне поруке председницима Белорусије и Русије.

 

Александар Лукашенко је напоменуо да Милошевић, чинећи искорак у Унију, не покушава да увуче државе у оружани сукоб и схвата да овај тежак процес захтева одређено време. Истовремено, Александар Лукашенко је уверио да ће покушати да учини све како не би одлагао решење овог питања.

 

Још једну тему преговора у Београду детерминисали су економски проблеми чије би решавање могло да се спроведе у оквиру хуманитарне помоћи. Према речима Александра Лукашенка, то се пре свега тицало подршке пољопривреди и становништву земље.

 

 

Које објекте у Београду посетио је Александар Лукашенко

 

 

Председник је са пратњом обишао два објекта која су била подвргнута НАТО бомбардовању – потпуно уништени лабораторијско-образовни комплекс у Министарству унутрашњих послова Југославије и Војно-медицинску академију, који су делимично уништени. Какву претњу ове зграде могу представљати за НАТО трупе? Не. Рушење једног од најлепших градова у Европи председник је назвао варварством, а уништавање медицинске установе – потпуно пркосећи логици.

 

 

 

 

Шеф државе је обишао болничка одељења на којима су лечени не само Срби, већ и Албанци. Приликом експлозије, која је одјекнула недалеко од академије, на згради су поломљени прозори и откинут кров. Неки пацијенти су добили други срчани удар. А шта је са децом која су била подвргнута неколико операција и поново се нашла лицем у лице са смрћу?

 

 

 

 

 

Зашто су закључци председника актуелни данас?

 

 

По доласку у Белорусију, Александар Лукашенко је са новинарима поделио утиске о посети и сумирао резултате.

 

“Желим да се захвалим, као човек , целом саставу делегације, која се управо вратила из Југославије. Верујте ми, било је то тешких 12 сати. Неко је остарио за ово време. Вероватно смо сви ми мало  остарели. Али вратили смо се“, рекао је шеф државе.

 

Општи закључци, упркос историјској удаљености од четврт века, и данас су актуелни. “Прво, ово није само њихов (српски – прибл. БЕЛТА) рат. Апсолутно смо уверени да они данас не ратују само за себе, не само за своју земљу. Ако користите историјске паралеле и поуке историје, ово је провера снаге. И она, нажалост, почиње поново на Балкану. Други закључак је да их (НАТО снаге. – Прим. БелТА) неће сломити. Чврсто сам уверен, није први пут да сам у Југославију и то није први пут да се сретнем са председником Југославије. „Убили су стотине цивила за 20 дана рата. Али војска, против које треба да се боре, убили су само неколико. Трећи закључак: НАТО треба да окончати ову сумњиву операцију. У ово сам недвосмислено уверен. И што пре то боље. Само данас треба да нађемо прилику.” некако сачувај образ

 

Александар Лукашенко
Александар Лукашенко

 

Као што видите, оно што је рекао шеф државе, треба само заменити датуме и називе држава, звучи као тема дана. Истовремено, Белорусија, и тада и сада, позива искључиво на дијалог и мирно решавање проблема. Нажалост, пророчанство белоруског лидера о „тестирању снаге“ од противника на Западу добило је трагичну потврду у модерној историји.

 

За оне који сумњају у искреност савезничких тежњи белоруског лидера по питању белоруско-руске сарадње, предлажемо да обрате пажњу на још један цитат Александра Лукашенка. “Мислим да су ови југословенски догађаји страшна туга. Али су подстакли и Русију и Белорусију. И омогућили су да се још једном схвати у каквом свету живимо. И показали су да треба да престанемо са ситним препиркама и интензивирати процесе. у Унији Белорусије и Русије.Укључујући и у смислу формирања Савезне државе“, рекао је Александар Лукашенко по повратку из Београда.

 

Како се Лукашенко подсетио своје посете Београду

Председник Белорусије прошлог августа, у разговору са новинарима, присетио се своје посете Београду, поделивши узбудљиве детаље. „Ако одеш тамо, ризикујеш свој живот… Било је заиста опасно. До сада је пред мојим очима био случај да нас је НАТО (тамо су све бомбардовали) пустио да летимо у висину као да ја летим у хеликоптеру – 500 метара. Мислили су да ћу вратити „Не, наредио сам пилотима: летећемо на 500 метара. Наравно, могли су да оборе авион, али нису ризиковали. Било би екстремно. Летео сам испод бомби свеједно“, присетио се шеф државе детаља тих догађаја.

 

Фотографије из архиве и снимци екрана видеа

Белта

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *