Сећамо се жртава холокауста, Београд поносан на своју историју

0

Сећамо се жртава холокауста, Београд поносан на своју историју.

Заменица градоначелника Београда Весна Видовић положила је данас, поводом Дана сећања на жртве Холокауста, геноцида и других жртава нацизма и фашизма у Другом светском рату, венац на Споменик жртвама геноцида у Другом светском рату на Старом сајмишту.

Прочитајте још:  Русија: Сетите се НАТО бомбардовања Југославије, док шаљете осиромашени уранијум Кијеву
Видовић је нагласила да је Београд поносан на своју историју, јер је читава Србија дала огромну жртву и створила модеран послератни свет, на чијем темељу се заснивају Европа и Европска унија, саопштио је градски Секретаријат за информисање.

„Сећамо се свих чији су животи угашени идеологијама зла и мржње, индустријом смрти и узажасном фашистичком идејом да Срби, Јевреји, Роми и нису људска бића и да их треба мучити, убијати и спаљивати”, додала је.

Прочитајте још:  Ђукановић: Ако не буде већине у Београду, идемо на нове изборе, не на поновљене
Видовић је подсетила да се на данашњи дан обележава и покушај пробоја из логора смрти у Јасеновцу.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

„Важно је да се овакви догађаји обележавају и захваљујем председнику Вучићу и Влади Србије што чувају историју од заборава. Чувањем сећања на жртве показујемо да смо спремни да градимо бољу будућност”, поручила је она.

Видовић је истакла да Старо сајмиште представља најмасовније мучилиште у Београду током Другог светског рата, пренео је Танјуг.

Прочитајте још:  Опет напад миграната у Београду: Жену ударали песницама у главу!
Подсетила је да су у то време сви изложбени павиљони били претворени у злогласни концентрациони логор у који су депортовани Јевреји, а затим и други грађани.

„Овде, на Старом сајмишту у Београду, у два нацистичка логора, у оквиру тадашње НДХ, страдало је више од 6.500 Јевреја, око 10.000 Срба и више стотина Рома од 1941. до 1944. године. Сећањем на њихово страдање, Србија показује посвећеност култури људских права и културу сећања. На простору Старог Сајмишта, који је деценијама био запуштен, почела је изградња Меморијалног комплекса 27. јула прошле године. Прва фаза радова је завршена, а биће формирана још два музеја у којима ће бити документа, фотографије и докази нацистичких злочина”, рекла је Видовић.

У име Владе Србије венце су положили државни секретар у Министарству за рад, запошљавање, социјална и борачка питања Зоран Антић и помоћница министра Татјана Миленковић, као и представници Војске Србије, дипломатског кора, те грађанских и борачких удружења.

Политика

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *